Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Σουσαμόπιτα Θράκης με έτοιμο φύλλο


Υλικά για 24 μερίδες: 
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας «πολίτικο» της alfa 
  • 2 1/2 κούπα σουσάμι, καβουρδισμένο 
  • 1 1/2 κούπα φρυγανιά αλεσμένη 
  • 1 1/2 κούπα καρύδια 
  • 2 κ.σ. κανέλα 
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο 
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο 
  • 1/2 κούπα ηλιέλαιο
Για το σιρόπι:
  • 3 κούπες νερό 
  • 3 κούπες ζάχαρη 
  • 3 κ.σ. μέλι χαρουπιού ή άλλο σιρόπι
  • 1 ξύλο κανέλας ή 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη ή 3 γαρύφαλα 
  • 1/2 λεμόνι  
Παρασκευή:
  1.  Αφού καβουρδίσουμε το σουσάμι, το αφήνουμε να κρυώσει. 
  2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το σουσάμι, τη φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. 
  3. Τα αλέθουμε, αλλά δεν τα κάνουμε τελείως σκόνη. 
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160' C, στις αντιστάσεις. 
  5. Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας και ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια 5 γεμάτες κουταλιές γέμιση. 
  6. Καλύπτουμε με το 2ο φύλλο και άλλη μια κουταλιά γέμιση.
    (Συνολικά, θα κάνουμε 4 στρώσεις φύλλο-γέμιση.)
  7. Στο τελευταίο φύλλο (4ο), πασπαλίζουμε με τη γέμιση και τυλίγουμε χαλαρά σε ρολό, όχι σφιχτό, κατά μήκος (ξεκινάμε από τη στενή πλευρά). 
  8. Το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω στο λαδωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. 
  9. Φτιάχνουμε 3 ρολά, ακολουθώντας τις οδηγίες του πρώτου και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τα ρολά σε φέτες και καρφώνουμε σε κάθε φέτα από 1 γαρύφαλλο. 
  10. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο, το ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα να κάψει και λίγο - λίγο, με ένα κουτάλι, περιχύνουμε τα ρολά με το καυτό λάδι. 
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15', μέχρι να ροδίσουν καλά τα ρολά.
    (Το αργό και παρατεταμένο ψήσιμο κάνουν τα ρολά έξτρα τραγανά.)

    Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  12. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. 
  13. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. 
  14. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ολόκληρη τη λεμονόκουπα και βράζουμε για 5 - 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  15. Τέλος, προσθέτουμε το χαρουπόμελο και ανακατεύουμε. 
  16. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και το λεμόνι και αφήνουμε λίγα λεπτά το σιρόπι για να γίνει χλιαρό. 
  17. Βγάζουμε τα καυτά ρολά από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε σιγά σιγά, με ένα κουτάλι. 
  18. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους.
    (Όσο κρυώνουν, συνεχίζουν να ρουφάνε σιρόπι.)

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Το σουσάμι παράγεται από το φυτό σουσαμιά και προέρχεται από την τροπική Αφρική, χρησιμοποιείται απο τους ανθρώπους εδώ και 6000 χρόνια!
    Είναι μια τροφή που χαρακτηρίζεται από πολλούς επιστήμονες ως «πλήρης τροφή», είναι πλούσια σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά, μεταξύ αυτών, και ο σίδηρος που υπάρχει στον καρπό σε μεγάλες ποσότητες.
    Αποτελεί επίσης πηγή σεληνίου, φωσφόρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού κ.α. . 
  • Το σησάμι έχει μεγάλη παράδοση στην Θράκη, και ειδικά στον Έβρο.
    Οι κλιματολογικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους στη Θράκη ευνοούν την καλλιέργεια του.
    Το σουσάμι της Θράκης φημιζόταν για το μέγεθος του σπόρου και την περιεκτικότητα του σε λάδι που έφτανε το 48%, για πολλά χρόνια το έλαιον του χρησιμοποιούταν για φωτισμό και φαγητό, και ήταν πηγή πλούτου, καθώς το εμπόριο του απέφερε σημαντικό εισόδημα στην αγροτική οικογένεια.
    Το σουσάμι ή σησάμι, ο σησαμούς των Βυζαντινών, αλλά και τα παράγωγα προϊόντα του, το ταχίνι και το σουσαμέλαιο, ήταν βασικά διατροφικά στοιχεία στη Θράκη για πολλούς αιώνες, μέχρι που η τεχνολογία και η εξέλιξη έφερε το ελαιόλαδο και το σουσάμι σταδιακά έχασε την παλιά του αξία.
  • Η σουσαμόπιτα Θράκης -αλλιώς λεγόμενη και ως σαραγλί- είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που γίνεται είτε σε στρώσεις, όπως ο μπακλαβάς ή σε ρολά.
    Φτιάχνεται στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, κυρίως την περίοδο της νηστείας.
  • To σουσάμι το καβουρντίζουμε χωρίς λάδι σε ένα τηγάνι μέχρι να μυρίσει και το ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καεί.
  • Καλό είναι το ένα να είναι κρύο και το άλλο καυτά, δηλαδή ή το σιρόπι καυτό και η πίτα κρύα ή το σιρόπι χλιαρό και η πίτα καυτή.
  • Αντί να την φτιάξετε σε ρολά, εάν σας βολεύει καλύτερα μπορείτε να την φτιάξετε σε στρώσεις, (φύλλο - γέμιση κ.ο.κ.) όπως και ο μπακλαβάς.
  • Εάν είστε μαστόρισσες/μάστοροι και κατέχετε να ανοίγετε καλό και λεπτό φύλλο μπορείτε να ανοίξετε το δικό σας αντί να το αγοράσετε:
    1 κιλό αλεύρι
    1 κούπα νερό (περίπου)
    1 πρέζα αλάτι
    1 κ.σ. ξύδι
    1 κ.σ. λάδι
  • Μερίδες και χρόνος:
    Mερίδες: 24
    Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
    Χρόνος Μαγειρέματος: 75 λεπτά

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.