Υλικά για 4 άτομα:
- 1 κούπα ή περίπου 250 γρ. urid daal (αποφλοιωμένη μαύρη ροβίτσα)
- 3 κούπες ή 750 ml νερό (προτιμήστε φιλτραρισμένο)
- 2 τομάτες χονδροκομμένες
- 2 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
- 1 μικρή πράσινη καυτερή ξεσποριασμένη πιπεριά κομμένη σε φέτες ή 1/4 καυτερή πάπρικα ή 2 πρέζες πιπέρι καγιέν
- 1 φέτα πιπερόριζα πάχους αντίχειρα τριμμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή άλλο έλαιο
- 2 κ.γ. σπόρους κύμινου
- 2 κ.γ. γκαράμ μασάλα σε σκόνη
- 2 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma)
- Αλατοπίπερο (εγώ έβαλα 2 κ.γ. , προσθέστε σταδιακά και δοκιμάστε)
- Πράσινο κόλιανδρο ή μαϊντανό για την διακόσμηση
- Προετοιμάστε και προμετρήστε τα υλικά.
- Βάλτε τα όσπρια μέσα σε νερό και τα αφήνετε στην άκρη.
- Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σε μια χύτρα.
- Προσθέστε το κύμινο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά .
- Αμέσως μετά προσθέστε τα λαχανικά, το σκόρδο, τη πιπεριά και την πιπερόριζα.
- Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή, στραγγίξτε τα όσπρια και προσθέστε τα μαζί με το ανάλογο νερό.
- Κλείστε την χύτρα και μόλις σφυρίξει 3 φορές χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει το όσπριο.
- Όταν σταματήσει να σφυρίζει ανοίξτε την χύτρα, προσθέστε σταδιακά το αλάτι και ανακατέψτε, δοκιμάστε, προσθέστε και τον μισό κόλιανδρο, σερβίρετε με επιπλέον φρέσκο κόλιανδρο.
![]() |
Υπάρχουν τρεις τύποι urad Dal (μαύρης ροβίτσας), oλόκληρη, σπασμένη και λευκή (αποφλοιωμένη). |
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Αυτό το όσπριο μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά προιόντα, πακιστάνικα και ινδικά μαγαζιά, σχεδόν σε κάθε πόλη υπάρχει ένα, αναζητήστε το.
- Η βασική αναλογία για το νταλ είναι 1/3 , δηλαδή 1 μέρος νταλ 3 μέρη νερού.
- Το νταλ πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο αλλά να έχει και κάποια ολόκληρα όσπρια.
- Εάν το προτιμάτε πιο αραιό προσθέστε λίγο νερό και αλάτι, εάν το προτιμάτε πιο παχύρευστο αφήστε το να βράσει λίγο ακόμα χωρίς το καπάκι.
- Εάν δεν σας αρέσει το τσιγάρισμα μπορείτε απλά να βράσετε όλα τα υλικά μαζί.
- Πειραματιστείτε ελεύθερα με τα μπαχαρικά και μειώστε τα ή προσθέστε άλλα της αρεσκείας σας!
- Εάν δεν τρώτε κρεμμύδι και σκόρδο προσθέστε λίγη asafoetida σε σκόνη.
- Εάν δεν σας αρέσει ο πράσινος κόλιανδρος μπορείτε να τον παραλήψετε.
- Το urad daal είναι ένα όσπριο πλούσιο σε σίδηρο, πρωτείνη και βιταμίνες Β και βοηθάει στην αύξηση της ενέργειας, εξ αυτού είναι άριστη πηγή για φυτοφάγους, έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές ιδιότητες και άλλες ιδιότητες και βοηθάει μεταξύ άλλων στην καρδιακή λειτουργία.
- Το Urad dal χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση στα σπίτια της Νότιας Ινδίας για σούπα, κουρκούτι και άλλες συνταγές.
- Ενώ πολλοί πιστεύουν πως είναι φακή, στην πραγματικότητα είναι αποφλοιωμένος καρπός μαύρης ροβίτσας (Vigna mungo).
- Το urad Urad έχει μαύρη φλούδα, ενώ το εσωτερικό είναι κρεμ, αυτό το λευκό μέρος του οσπρίου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σίδηρο και είναι καλή τροφή για βελτίωση αιμοσφαιρίνης.
- Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο εώς 3-4 ημέρες.
- Η μάρκα urad dal που χρησιμοποίησα ήταν απο το Salamat (Αμπελόκηποι).

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.