Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Σούπα μαύρης ροβίτσας (Urad Dal)


Υλικά για 4 άτομα: 
  • 1 κούπα ή περίπου 250 γρ. urid daal (αποφλοιωμένη μαύρη ροβίτσα)
  • 3 κούπες  ή 750 ml νερό (προτιμήστε φιλτραρισμένο)
  • 2 τομάτες χονδροκομμένες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες 
  • 1 μικρή πράσινη καυτερή ξεσποριασμένη πιπεριά κομμένη σε φέτες ή 1/4 καυτερή πάπρικα ή 2 πρέζες πιπέρι καγιέν
  • 1 φέτα πιπερόριζα πάχους αντίχειρα τριμμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή άλλο έλαιο
  • 2 κ.γ. σπόρους κύμινου
  • 2 κ.γ. γκαράμ μασάλα σε σκόνη
  • 2 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma)
  • Αλατοπίπερο (εγώ έβαλα 2 κ.γ. , προσθέστε σταδιακά και δοκιμάστε)
  • Πράσινο κόλιανδρο ή μαϊντανό για την διακόσμηση
Παρασκευή:
  1. Προετοιμάστε και προμετρήστε τα υλικά.
  2. Βάλτε τα όσπρια μέσα σε νερό και τα αφήνετε στην άκρη.
  3. Ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σε μια χύτρα.
  4. Προσθέστε το κύμινο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά .
  5. Αμέσως μετά προσθέστε τα λαχανικά, το σκόρδο, τη πιπεριά και την πιπερόριζα.
  6. Δυναμώστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή, στραγγίξτε τα όσπρια και προσθέστε τα μαζί με το ανάλογο νερό.
  7. Κλείστε την χύτρα και μόλις σφυρίξει 3 φορές χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 10-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει το όσπριο.
  8. Όταν σταματήσει να σφυρίζει ανοίξτε την χύτρα, προσθέστε σταδιακά το αλάτι και ανακατέψτε, δοκιμάστε, προσθέστε και τον μισό κόλιανδρο, σερβίρετε με επιπλέον φρέσκο κόλιανδρο.
Υπάρχουν τρεις τύποι urad Dal (μαύρης ροβίτσας), oλόκληρη, σπασμένη και λευκή (αποφλοιωμένη).   
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Αυτό το όσπριο μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με ασιατικά προιόντα, πακιστάνικα και ινδικά μαγαζιά, σχεδόν σε κάθε πόλη υπάρχει ένα, αναζητήστε το.
  • Η βασική αναλογία για το νταλ είναι 1/3 , δηλαδή 1 μέρος νταλ 3 μέρη νερού.
  • Το νταλ πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένο αλλά να έχει και κάποια ολόκληρα όσπρια.
  • Εάν το προτιμάτε πιο αραιό προσθέστε λίγο νερό και αλάτι, εάν το προτιμάτε πιο παχύρευστο αφήστε το να βράσει λίγο ακόμα χωρίς το καπάκι.
  • Εάν δεν σας αρέσει το τσιγάρισμα μπορείτε απλά να βράσετε όλα τα υλικά μαζί.
  • Πειραματιστείτε ελεύθερα με τα μπαχαρικά και μειώστε τα ή προσθέστε άλλα της αρεσκείας σας!
  • Εάν δεν τρώτε κρεμμύδι και σκόρδο προσθέστε λίγη asafoetida σε σκόνη.
  • Εάν δεν σας αρέσει ο πράσινος κόλιανδρος μπορείτε να τον παραλήψετε.
  • Το urad daal είναι ένα όσπριο πλούσιο σε σίδηρο, πρωτείνη και βιταμίνες Β και βοηθάει στην αύξηση της ενέργειας, εξ αυτού είναι άριστη πηγή για φυτοφάγους, έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές ιδιότητες και άλλες ιδιότητες και βοηθάει μεταξύ άλλων στην καρδιακή λειτουργία.
  • Το Urad dal χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση στα σπίτια της Νότιας Ινδίας για σούπα, κουρκούτι και άλλες συνταγές.
  • Ενώ πολλοί πιστεύουν πως είναι φακή, στην πραγματικότητα είναι αποφλοιωμένος καρπός μαύρης ροβίτσας (Vigna mungo).
  • Το urad Urad έχει μαύρη φλούδα, ενώ το εσωτερικό είναι κρεμ, αυτό το λευκό μέρος του οσπρίου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και σίδηρο και είναι καλή τροφή για βελτίωση αιμοσφαιρίνης.
  • Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο εώς 3-4 ημέρες.
  • Η μάρκα urad dal που χρησιμοποίησα ήταν απο το Salamat (Αμπελόκηποι). 



 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή στον ιστοχώρο σας παρακαλώ ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.