Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Μπιφτέκια λαχανικών (κατεψυγμένα)

Υλικά: 
  • 250 γρ. ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά
  • 750 ml νερό (για το βράσιμο των λαχανικών)
  • 1 φάκελο ή 125 γρ. πουρέ πατάτας σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ορυκτό ροζ άλας (δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά)
  • 1/2 κ.γ. κύμινο ή 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. σπόρους κόλλιανδρου σε σκόνη ή χρυσόριζα ή κάρυ
  • 1 κ.σ. γεμάτη τριμμένο λιναρόσπορο
  • 1/4 κούπας φρυγανιά "panko" (για το πανάρισμα)
  • 1/4 κούπας ψιλό σιμιγδάλι (για το πανάρισμα)
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο - σησαμέλαιον (για το τηγάνισμα)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα καυτερό κόκκινο ή μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Βράστε το νερό μαζί με 1 πρέζα αλάτι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέστε τα κατεψυγμένα λαχανικά και βράστε τα για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στραγγίξτε τα λαχανικά και κρατήστε 500 ml απο το νερό στο οποίο βράσαν.
  3. Σε αυτό το νερό προσθέστε το φάκελο με το πουρέ σε σκόνη και ανακατέψτε καλά.
  4. Προσθέστε στο πουρέ τα λαχανικά, τα μπαχαρικά, το λιναρόσπορο και δοκιμάζοντας σταδιακά το αλάτι.
  5. Ανακατέψτε το και αφήστε το να κρύωσει μέχρι να μπορείτε να το πιάσετε στα χέρια σας.
  6. Αναμίξτε το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά σε ένα πιάτο.
  7. Πλάστε περίπου 2 κ.σ. απο το μείγμα σε σφαίρα και πατήστε το με τη παλάμη σας μέσα στο μείγμα φρυγανιάς - σιμιγδαλιού για να σχηματιστεί και να σχηματιστεί το μπιφτέκι, επαναλάβετε και με τα υπόλοιπα.
  8. Τοποθετήστε τα μπιφτέκια σε μια λαδόκολλα επάνω σε μιά πιατέλα και παγώστε τα στη κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες.
  9. Τηγανίστε τα σε δυνατή φωτιά και στραγγίξτε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  10. Σερβίρετε με κομμένα λεμονάκια, μουστάρδα ή φτιάξτε μπέργκερ με μαρούλι, τομάτα, κρεμμύδι και κέτσαπ.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Είναι σημαντικό να παγώσουν καλά στη κατάψυξη για να μη διαλύονται μετά κατά το τηγάνισμα, όλα τα εσωτερικά υλικά είναι μαγειρεμένα οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουν μια χρυσή εξωτερική κρούστα.
  • Αντί για τα παραπάνω μπαχαρικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών όπως το garam massala ή καρίνο κ.α.
  • Εάν δεν κολλάει η φρυγανιά στα μπιφτέκια ή κολλάει το μείγμα στα χέρια σας τότε βρέξτε τα με νερό πριν τα πλάσετε.
  • Γίνονται και στο φούρνο εάν απλώσετε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και τα ψήσετε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.
  • Εάν θέλετε να έχετε έτοιμα μπιφτέκια λαχανικών σε κάθε στιγμή μπορείτε να φτιάξετε διπλάσσια ή τριπλάσσια δοσολογία, να καταψύξετε τα επιπλέον σε σακούλες τροφίμων και όποτε θέλετε να τα τηγανίσετε, δε χρειάζονται ξεπάγωμα.
  • Εάν δε βρείτε ή δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένο μείγμα λαχανικών τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι αναλογία λαχανικών θέλετε αρκεί να βγαίνουν σε σύνολο 250 γρ. και να μην είναι λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό,
    πχ:
    60 γρ. αρακά , 60 γρ. καλαμπόκι , 60 γρ. καρότα , 50 γρ. φασολάκια
    και 20 γρ. κόκκινη πιπεριά (όλα ψιλοκομμένα).
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μπιφτέκια για να φτιάξετε πίτα ή μπέργκερ για το οποίο θα χρησιμοποιήσετε:   Ψωμάκια για burger   Λίγες λεπτές φετούλες τομάτας
       Λίγες φέτες από λευκό κρεμμύδι
       Λίγα φύλλα από σγουρό μαρούλι   Κέτσαπ ή μουστάρδα


Πολύχρωμος πουρές λαχανικών















~ Λαόνικος Τσάγκος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/6/16, 9:01 π.μ.

    Ενδιαφέρουσα συνταγή. Πήγα στο super market για να πάρω πουρέ αλλά έλεγαν όλα τα κουτιά περιέχει ή μπορεί να περιέχει γάλα. μπορώ να φτιάξω δικό μου πουρέ? ή να το αντικαταστήσω πχ με αλεύρι ρυζιού ή οτιδήποτε άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υγεία ανώνυμε, επιφυλάσομαι να σου απαντήσω, καθώς κάποιες πατάτες έχουν περισσότερο άμυλο και άλλες λιγότερο, το πιο βέβαιο αποτέλεσμα και κοντά στην φωτογραφία που μπορώ να σου εγγυηθώ είναι με πουρέ πατάτας σε σκόνη (έτοιμο), αυτό που λένε σχεδόν όλα τα προϊόντα ότι "μπορεί να περιεχουν ιχνη απο γαλα ή αυγα" είναι επειδη φτιαχνονται σε εργοαστασιο που φταιχνονται και τετοια προιοντα... και θέλουν να είναι νομικα καλυμένοι σε περίπτωση που έχει κάποιος αλλεργεία.

      Παρά αυτό, μπορείς να πειραματιστείς με ημίβραστες πατάτες και να μας ενημερώσεις για τα ελπίζω καλά αποτελέσματα, που όπως σου είπα δεν τα εγγυώμαι. :)

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.