Σάββατο, 8 Αυγούστου 2015

Σαλάτα από φακές και κουσκούς με λαδόξιδο

Υλικά
  • 1 κούπα ξερές φακές
  • 1 κούπα ντοματίνια κομμένα στη μέση ή 1 μεγάλη τομάτα κομμένη σε κύβους
  • 1 μικρό αγγούρι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 3 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Άλας (περίπου 1 κ.γ. ψιλό τριμμένο ορυκτό ροζ άλας)
       Για το κους κους:
  • 1 κούπα μαροκινό κους κους 
  • 1 κούπα απο το νερό που βράσαν οι φακές ή βραστό νερό
  • 1/2 κ.γ. ψιλό ορυκτό ροζ άλας
  • 1/2 - 1 κοφτό κ.γ. κύμινο σε σκόνη ή κάρυ ή χρυσόριζα σε σκόνη
  • 1 κ.σ. έλαιον ελιάς
    Για το λαδόξιδο:
  • 10 κ.σ. έλαιον ελιάς
  • 5 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι ή μηλόξιδο 
  • 1 κ.γ. τριμμένο ορυκτό ροζ άλας (δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά)
  • 1/4 - 1/2 κ.γ. καστανή ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Βράστε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά περίπου 4 κούπες νερό και τις φακές, για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να έχουν μαλακώσει αλλά όχι να έχουν διαλυθεί.
  2. Αποσύρετε από τη φωτιά, στραγγίξτε τις φακές -κρατώντας 1 κούπα από το νερό που έβρασαν- και αφήστε τις σε ένα μπολ, όταν σταματήσουν να καίνε τοποθετήστε τις στο ψυγείο για να παγώσουν.
  3. Σε μια γαβάθα ανακατέψτε το κους κους μαζί με το βραστό νερό, το αλάτι, και το κύμινο, καλύψτε το με μια πετσέτα και αφήστε το να ενυδατωθεί για περίπου 5-10 λεπτά, μόλις φουσκώσει ανακατέψτε μέσα το λάδι και τοποθετήστε και το κους κους μαζί με τη φακή στο ψυγείο για να παγώσει.
  4. Αφού παγώσουν, τα βγάζετε απο το ψυγείο, κόβετε μέσα τα λαχανικά, προσθέτοντας το λάδι και το ξύδι, ανακατέψτε τα όλα μαζί καλά και δοκιμάστε για να δείτε πόσο αλάτι θέλει, εγώ έβαλα 1 κ.γ. όπως αναφέρω και στα υλικά.
  5. Διακοσμήστε με μερικά φρέσκα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου και σερβίρετε.
Σαλάτα από φακές και πλιγούρι με λαδόξιδο
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Εάν δεν βρείτε ψιλό μαροκινό κους κους τότε μπορείτε να ενυδατώσετε 1 κούπα πλιγούρι προς 2 κούπες βραστό νερό για περίπου 1-2 ώρες.
  • Τα όσπρια να τα βάζετε μέσα στο νερό πριν αυτό αρχίσει να βράζει, γιατί εάν τα βάλετε μετά τότε θα σφίξουν και δεν θα βράζουν!
  • Μην βάζετε αλάτι στην αρχή του βρασίματος των οσπρίων αλλά στο τέλος, γιατί εάν το βάλετε στην αρχή θα σφίξουν και δεν θα βράζουν!
  • Εάν θέλετε μέσα στο λαδόξιδο μπορείτε να ανακατέψετε 1/2 κ.γ. ζάχαρη ζαχαροκάλαμου ή άλλο γλυκαντικό της αρεσκείας σας, εγώ δεν έβαλα, οπότε τα ανακάτεψα απευθείας στη σαλατιέρα, εάν βάλετε γλυκαντικό ανακατέψτε το μαζί με το λαδόξιδο σε ένα βαζάκι ή ένα ποτήρι για να διαλυθεί καλά πριν το ρίξετε στη σαλάτα.
  • Μπορείτε να ενυδατώσετε απο βραδίς τις φακές, έτσι θα εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια μειώνοντας το χρόνο βρασίματος τους στο περίπου μισό χρόνο.
  • Προσοχή μην παραβράσετε τις φακές, τις θέλουμε ολόκληρες για τη σαλάτα, να είναι βρασμένες αλλα όχι διαλυμένες και ξεφλουδισμένες.
  • Ενυδάτωσα το κους κους με το νερό απο τη φακή, οπότε το κους κους τράβηξε τα θρεπτικά της φακής και δεν χαθήκαν στο νερό, αλλά εάν θέλετε μπορείτε να το ενυδατώσετε και απλά σε βραστό νερό.
  • Οι φακές και το κους κους δεν χρειάζεται να είναι εντελώς παγωμένα, αλλά σίγουρα να μην είναι και καυτά ή ζεστά, αλλά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ιδανικά παγωμένα.
  • Οι σαλάτες οσπρίων είναι ιδανικές για το καλοκαίρι που έχει ζέστη επειδή είναι δροσιστικές και δεν είναι τόσο ωραίο να τρως ζεστή σούπα με όσπρια.
  • Όταν συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας όσπρια και δημητριακά όπως οι φακές και το σιτάρι (κους κους) τότε λαμβάνει ο οργανισμός σας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την κατασκεύη της πρωτείνης!
    Δηλαδή τρώγοντας αυτή τη σαλάτα απο πρωτεϊνικής πλευράς είναι σαν να τρως "πλήρη πρωτείνη".
  • Εαν βάλετε και τριμμενο καρότο θα βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου απο τις φακές.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.