Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015

Συκόμελο (Σιρόπι σύκου)

Υλικά: 
  • Ώριμα σύκα μαζί με τη φλούδα τους
  • Νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Πλύνετε με προσοχή τα σύκα, κόψτε τα στα δυο για να ελέγξετε το εσωτερικό τους και βάλτε τα στην κατσαρόλα. 
  2. Γεμίστε με μπόλικο νερό έτσι ώστε να σκεπαστούν όλα καλά και βάλτε στη φωτιά για να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
  3. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και συνεχίστε το βράσιμο ώσπου οι φλούδες να μαλακώσουν.
  4. Στη συνέχεια αφήστε το λίγο να κρυώσει και πολτοποιήστε τα με μια ραβδομπλέντερ ή μπλέντερ, σουρώστε στη σήτα και μετά ξανά σε ένα τουλπάν, για να κατακρατηθούν όλα τα υπολείματα και να μείνει μόνο το σιρόπι.
  5. Αφήστε το να στραγγίσει καλά και ξαναβάλτε το στη φωτιά να βράσει, ώσπου να πήξει και να αποκτήσει πυκνότητα σαν το ρευστό μέλι.
    Στην αρχή το συκόμελο θα είναι θολό μα όταν αρχίσει να δένει, γίνεται διαυγές. 
  6. Έτσι καυτό όπως είναι βάλτε το σε αποστειρωμένα βαζάκια ή μπουκάλια και φυλάξτε το στο ντουλάπι, δεν χρειάζεται ψυγείο, εφόσον αποστειρώσετε καλά τα μπουκάλια.

Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Για να μετρήσετε πόσο νερό χρειάζεται χρησιμοποιήστε το μεσαίο τον δείκτη σας, βάλτε το επάνω απο τα σύκα και συμπληρώστε νερό μέχρι την πρώτη γραμμή (κλείδωση). δηλαδή το νερό να απέχει περίπου 1-2 εκ. επάνω απο την επιφάνεια των σύκων.
  • Χρησιμοποιήστε τα πολύ ώριμα σύκα, αφού βεβαιωθείτε ανοίγοντας τα ότι είναι καθαρά και δεν υπάρχουν σκουλήκια. 
  • Μην πετάξετε τις φλούδες των ώριμων σύκων που πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει τη σάρκα τους για μαρμελάδα – είναι εξίσου χρήσιμες κι αυτές, αν προηγουμένως έχετε φροντίσει να τις πλύνετε. 
  • Υπάρχουν πολλές φυτικές εναλλακτικές έναντι στο μέλι απο μέλισσες, όπως το παραπάνω συκόμελο, χαρουπόμελο κ.α.
  • Στο βήμα "3" δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος γιατί εξαρτάται από την ποσότητα των σύκων κι απ’ τη σκληρότητα της φλούδας τους. 
  • Για την ποσότητα, χρησιμοποιήστε όσα σύκα θέλετε, άλλωστε δεν υπάρχουν άλλα υλικά παρά μόνο σύκα και νερό.
    Για να έχετε όμως ένα μέτρο, να σας πω ότι τα τρία γυάλινα μπουκαλάκια της φωτογραφίας βγήκαν από περίπου 3 κιλά σύκα.
  • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε παγωτό, σε κέικ, σε τάρτες, σε βινεγκρέτ για σαλάτες κ.α.
    Είναι εξαιρετικό επάνω σε τυρί αμυγδάλου.
  • Αν πυκνώσει πολύ το συκόμελο -έχει αυτή τη τάση- μη φοβηθείτε, προσθέστε λίγο νερό και ανακατέψτε για να το αραιώσετε, αφού πάρει μια βράση βγάλτε το απ’ τη φωτιά.
  • Εάν τυχόν έχετε μικρή ποσότητα σύκων και ενδέχεται να προστεθεί κι άλλη αργότερα, βάλτε τα στην κατάψυξη πλυμένα, έτοιμα, κι όταν συγκεντρώσετε αρκετή ποσότητα, ακολουθήστε τη διαδικασία με τον ίδιο τρόπο χωρίς να τα ξεπαγώσετε.
  • Το συκόμελο είναι νέο για τους περισσότερους, αλλά στη πραγματικότητα είναι μια ξεχασμένη τροφή, αφού οι παλαιότερες γεννιές Ελλήνων το χρησιμοποιούσαν ως φυσική γλυκαντική ουσία, ακριβώς όπως και το πετιμέζι από σταφύλια, έχει πλούσια γεύση σύκου και είναι γλυκό σαν το ζωικό μέλι.
  • Είναι δυναμωτικό, τονωτικό, κατά της δυσκοιλιότητας, πλούσιο σε σίδηρο, πλούσιο σε ασβέστιο και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Κάντε κλικ στο σιρόπι χουρμά για να δείτε την αντίστοιχη συνταγή με χουρμάδες!


Συκόμελο μπορείτε να βρείτε και έτοιμο στην αγορά όπως το παραπάνω της επωνυμίας "Askada"
Πηγές:
www.bostanistas.gr

Παραδοσιακά Προϊόντα Ρόδου
Συκόμελο-askada

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. 
Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/9/15, 4:49 μ.μ.

    Καλησπέρα!πόση ωρα βράσιμο περίπου χρειάζεται για να πήξει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό εξαρτάται απο τη ποσότητα του νερού κυρίως, δεν γνωρίζω ακριβώς αλλά υπολογίζω γύρω στα 45-60 λεπτά.
      Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες και θα σου βγεί καλό, εάν σου βγεί πολύ πυπκνό μπορείς να το ξαναβρασεις με νερό και να το αραιωσεις, εαν σου βγει αραιο μπορείς να το πυκνώσεις βράζοντας το και άλλο.

      Διαγραφή
    2. Θα δοκιμάσω να το ξαναβράσω γιατί δεν έπηξε σχεδόν καθόλου!Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    3. Παράξενο, πόση ώρα το έβρασες;
      Υποθέτω ότι δεν θα το έβρασες αρκετά, εάν το βράσεις αρκετά τότε θα εξατμιστεί κάποια ποσότητα νερού και θα πήξει σαν σιρόπι.
      Παρακαλώ, ενημέρωσε μας για την συνέχεια!
      :)

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/9/15, 12:32 π.μ.

      Το έβρασα πάλι, έπηξε μια χαρά και είναι εξαιρετικό...αν κι έμεινε πολύ λίγο :(
      Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    5. Χαίρομαι που το διόρθωσες και σου πέτυχε. :)

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.