Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, δίχρωμη κρέμα και ζελέ

Υλικά:

    Για την βάση και το σιρόπι:

  • 200 γρ. ή περίπου 24 φρυγανιές ολ. άλεσης ή digestive
  • 1 κούπα σιρόπι απο τη κονσέρβα ροδάκινου
  • 2-4 κ.σ. κονιάκ ή κόκκινο ρούμι ή άλλο ποτό ή λικέρ
  • 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά)
    Για την κρέμα:
  • 1600 ml γάλα φυστικοβούτυρου ή ανακαρδίου ή άλλου φυτικού γάλακτος
  • 400 ml ή 1 κονσέρβα γάλα καρύδας ή άλλο φυτικό γάλα
  • 200 γρ κορν φλαουρ (ανάλογα πόσο μαλακιά θέλετε τη κρέμα)
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
  • 200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόρια απο 2 βανίλιες
     Για τον ζελέ:
  • 1 λίτρο χυμό φράουλας ή μούρων ή ροδάκινου ή κάποιο άλλο 
  • 1/8 - 1/4 κούπας ζάχαρη ζαχαροκάλαμου (εξαρτάται πόσο γλυκός είναι ο χυμός)
  • 2 κ.γ. αγάρ σε σκόνη ή 1 μπάρα (για σφιχτό βάλτε 3 κ.γ. για ελαφρύ 1 1/2 κ.γ.)
  • 1 κονσέρβα με κομπόστα ροδάκινο ή ανανά για την διακόσμηση
Παρασκευή:

Α. Για το σιρόπι
  1. Ανακατεύουμε το κονιάκ μαζί με τη 1 πρέζα κανέλα, το ρίχνουμε στο σιρόπι απο τη κονσέρβα ροδάκινου.
  2. Το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει και να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Β. Για την κρέμα
  1. Βάζουμε σε μια μη αντικολλητική κατσαρόλα το 1 λίτρο γάλα, τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας και τη βανίλια, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να ζεσταθούν καλά.
  2. Μόλις ζεσταθεί το γάλα ανακατεύουμε καλά σε μια γαβάθα το κορν φλάουρ μέσα στα υπόλοιπα 600 ml γάλα και το ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. 
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε τη κρέμα ισόποσα σε δυο μπολ. 
  4. Σπάμε τη σοκολάτα σε τετράγωνάκια και τη ρίχνουμε στο ένα απο τα 2 μπολ ανακατεύοντας πολύ καλά και την κρατάμε στην άκρη.
Γ. Για το ζελέ
  1. Τοποθετήστε ένα μικρό κατσαρολάκι στο μάτι -χωρίς να ανάψετε τη φωτιά- και ανακατέψτε μέσα τον χυμό το αγάρ και τη ζάχαρη.
  2. Ανοίξτε τη φωτιά στο δυνατό και ανακατεύετε κατά διαστήματα για να διαλυθεί καλά το αγάρ, βράστε για περίπου 3 λεπτά.
  3. Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε επάνω στη φωτιά μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε γιατί το αγάρ πήζει σε θερμοκρασία δωματίου!
Δ. Συναρμολόγηση
  1. Βουτάμε τις φρυγανιές μια - μια με μια απότομη κίνηση μέσα στο κρύο σιρόπι και τις στρώνουμε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. 
  2. Ρίχνουμε από πάνω τη σοκολατένια κρέμα και τη απλώνουμε σε ομοιόμορφα. 
  3. Στη συνέχεια κάνουμε άλλη μια στρώση με φρυγανιές βουτηγμένες στο σιρόπι και από πάνω στρώνουμε την λευκή κρέμα και μπήγουμε τα ροδάκινα.
  4. Σκεπάζουμε με μια πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει η κρέμα. 
  5. Τέλος βάζουμε απο επάνω και το ζεστό ζελέ με πολύ προσεκτικές κινήσεις με μια κουτάλα και πάλι στο ψυγείο για να πήξει και σερβίρουμε.
    * Καλό είναι να το αφήσετε να παγώσει όλη τη νύχτα και να το σερβίρετε την επόμενη.
Με ζελέ μούρων και ροδάκινο
Με ζελέ μούρων και ροδάκινο
   
Με ζελέ φράουλας και ανανά
Με ζελέ φράουλας και ανανά


Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Προετοιμάστε πρώτα όλα τα υλικά αρχίζοντας απο κάτω προς τα πάνω και στο τέλος συναρμολογήστε το γλυκό σύμφωνα με τις οδηγίες.
  • Το γάλα φυστικιού το έφτιαξα πολτοποιόντας στο μπλέντερ 100 ml φυστικοβούτυρου, 1 λίτρο νερό, και μετά στραγγίζοντας το.
  • Ανακατεύετε συχνά κατά το βράσιμο για να μην σας "κόψει" το γάλα.
  • Εάν θέλετε ανάμεσα στις κρέμες μπορείτε να βάλετε 1 κούπα αμύγδαλα φιλέ καβουρδισμένα ή τριμμένα φουντούκια, ταιριάζει πολύ με τη σοκολατένια κρέμα.
  • Εάν θέλετε ουδέτερη γεύση τότε βάλτε 100 και 150 [γρ.] σοκολάτα και ζάχαρη αντιστοίχως, εάν σας αρέσουν τα γλυκά βάλτε 200.
  • Για τον ζελέ αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον ξινό χυμό όπως πορτοκάλι γιατί οι ξινοί χυμοί δεν πήζουν καλά με το αγάρ.
  • Χρησιμοποίησα το σιρόπι απο τη κονσέρβα για να βρέξω τις φρυγανιές, αλλά εάν δεν θέλετε να βάλετε κονσέρβα τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα σιρόπι βράζοντας για 3 λεπτά 1 κούπα νερό, 150 γρ. ζάχαρη ζαχαροκάλαμου 1 ξύλο κανέλας και 4 κ.σ κονιάκ.
  • Για να μην γλιστράει ο ζελές επάνω στη κρέμα, χαρακώστε με ένα μαχαίρι ή ένα πιρούνι τη παγωμένη κρέμα πριν ρίξετε τον ζελέ, έτσι θα αυξηθεί η πρόσφυση και δεν θα γλιστράει ο ζελές επάνω στη κρέμα όταν το σερβίρετε στο πιάτο σας!
  • Για να δείτε εάν ο ζελές είναι καλός μπορείτε να βγάλετε μια μικρή ποσότητα περίπου 2 κ.σ. και να τον βάλετε σε ένα φλιτζανάκι στη κατάψυξη, ελέγξτε τον σε περίπου 10 λεπτά για να δείτε εάν έχει πήξει, εάν δεν έχει πήξει και θέλετε τον ζελέ σας πιο πυκνό τότε συνεχίστε το βράσιμο ή προσθέστε άλλο 1/4 κ.γ. αγάρ σε σκόνη.
  • Εάν δεν σας αρέσει ο συνδυασμός σοκολατένιας κρέμας με ζελέ φρούτων μπορείτε να παραλείψετε τη σοκολάτα και να τη φτιάξετε όλη τη κρέμα λευκή.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.