Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

Χουρμαδόμελο (Σιρόπι χουρμά)

Συνολικός χρόνος: 2 ώρες και 45 λεπτά
Παραγόμενη ποσότητα: 1 1/2 κούπες ή 350 ml χουρμαδόμελο (μέλι χουρμά)

Υλικά: 

  • 1 κιλό χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
  • 2 λίτρα ή 8 1/2 κούπες νερό (μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο)
  • 1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)

Παρασκευή:
  1. Τοποθετήστε τους χουρμάδες και το νερό σε μιά μέτρια κατσαρόλα και αφήστε να πάρει βράση. 
  2. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε στη χαμηλώτερη θερμοκρασία και σιγοβράστε για 2 ώρες ή μέχρι οι χουρμάδες να είναι πολύ μαλακοί σε σημείο να αρχίσουν να διαλύονται.
    (Εάν το μείγμα σας φαίνεται πολύ στεγνό, προσθέστε λίγο περισσότερο βραστό νερό, οι χουρμάδες θα πρέπει να καλύπτονται συνεχώς απο νερό σε όλη τη διαδικασία, προς το τέλος το σιρόπι θα είναι παχύρευστο και καφέ.)
  3. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. 
  4. Στραγγίξτε περίπου 1 κούπα απο το μείγμα κάθε φορά με ένα σουρωτήρι που έχετε επενδύσει με μια μουσελίνα ή τουλουπάνι σε ένα μεγάλο μπολ, πετάξτε τον καλά στραγγισμένο πολτό.
  5. Καθαρίστε τη κατσαρόλα σας και ρίξτε το στραγγισμένο σιρόπι μέσα.
  6. Ανάψτε το μάτι στη μεσαία προς υψηλή θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για άλλα 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει τόσο όσο όταν το ρίχνετε στο πίσω μέρος ενός κρύου κουταλιού να το καλύπτει, θα έχει τη συνοχή σιροπιού.
  7. Αφαιρέστε το από την φωτιά και περιμένετε να πυκνώσει καθώς κρυώνει, μόλις φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου θα έχει συνοχή παρόμοια με του μελιού.
    (Εάν το μείγμα δεν είναι αρκετά παχύρευστο για εσάς, τότε σιγοβράστε το ξανά, προσέχοντας να μην το παραβράσετε και πυκνώσει υπερβολικά.
  8. Αποθηκεύστε το σιρόπι χουρμάδων στο ψυγείο.
    (Το κρύο σιρόπι είναι αρκετά παχύρευστο, αλλά μαλακώνει 
    γρήγορα όταν έλθει σε θερμοκρασία δωματίου)



Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
  • Η συνταγή είναι απο τη μέση Ανατολή και χρησιμοποιείται όπως το μέλι.
  • Στραγγίξτε δυνατά με το ύφασμα για να βγει και η τελευταία σταγόνα μέλι χουρμά.
  • Κάντε κλικ στο σιρόπι σύκων για να δείτε την αντίστοιχη συνταγή με σύκα.

Πηγή
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.