Υλικά:
- 100 γρ. φύτρα ροβίτσας (mung)
- 100 γρ. πράσινες ή κόκκινες πιπεριές σε φέτες
- 200 γρ. τοματούδια ή μικρές τομάτες ψιλοκομμένες
- 1 μικρό λευκό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες (περίπου 50 γρ.)
- 100 γρ. νεαρό αγγούρι κομμένο σε φέτες.
Για την επικάλυψη (dressing): - 1/2 λεμόνι ή 1/2 άγουρο πορτοκάλι (περίπου 20-30 ml)
- 2 - 3 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο καλής ποιότητας
- 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι (περίπου, προσθέστε κατά το δοκούν)
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας
- 1 πρέζα κάρυ της επιλογής σας (προαϊρετικά)
- 1/2 - 1 κ.γ. σιρόπι της επιλογής σας (προαϊρετικά, εάν σας αρέσουν τα ξινόγλυκα)
- Πράσινα μυρωδικά όπως θυμάρι ή δυόσμο ή βασιλικό ή εστραγκόν κ.α. (προαϊρετικά)
- Ανακατεύετε σε μια γαβάθα τα φύτρα, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και τις τομάτες.
- Σε ένα βαθύ πιάτο ή βαζάκι ανακατεύετε τα υλικά της επικάλυψης και την ρίχνετε μέσα στη γαβάθα.
- Ανακατεύετε πολύ καλά και σερβίρετε σε βαθύ πιάτο.
Πληροφορίες - Συμβουλές - Μυστικά:
- Εάν δεν έχετε 1-2 συστατικά απο τη σαλάτα όπως αγγούρι ή κρεμμύδι δεν πειράζει, παραλείψτε τα.
- Καλό είναι να τοποθετήσετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν την καταναλώσετε.
- Χρησιμοποιήστε μια μουστάρδα με καλή γεύση, προτιμήστε κάποια που δεν μοιάζει σαν κίτρινο χρώμα.
- Τα φύτρα ροβίτσας τα έφτιαξα ως εξής:
Μούλιασα 2 κ.σ. ροβίτσα αποβραδίς μέσα σε ένα γυάλινο βάζο κλεισμένο με τούλι (μουσελίνα) και ένα λαστιχάκι.
Μετά τα στράγγιξα, τα έβαλα στο ντουλάπι και τα πότιζα πρωί και βράδι μέχρι να φτάσουν στο μέγεθος που μου αρέσουν (περίπου 4 ημέρες, πριν βγάλουν φύλλα). - Προτιμήστε νεαρά φύτρα, όχι τόσο μεγάλα όσο τα δικά μου, είναι νοστιμότερα.
- Μπορείτε να αφαιρέσετε τα φλούδια απο τα φύτρα εάν τα ρίξετε μέσα σε ένα μπωλ με νερό, τα φύτρα θα επιπλεύσουν.
- Εάν έχετε χρόνο τοποθετήστε την επικάλυψη στο ψυγείο για να σφίξει και να γίνει νοστιμότερη πριν τη χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας. ;)
- Τα φύτρα έχουν χαρακτηριστεί "δυναμίτες ενέργειας", τα φύτρα ροβίτσας έχουν υδατάνθρακες ενός πεπονιού, βιταμίνη Α ενός λεμονιού, θειαμίνη ενός αβοκάντο, ριβοφλαβίνη ενός αποξηραμένου μήλου, νιασίνη μιας μπανάνας και το ασκορβικό οξύ ενός μούρου!
- Εκτός απο πολύ δυναμωτικά είναι και πολύ οικονομικά!
Με μόλις 2 κ.σ. ροβίτσα μπορείτε να φτιάξετε 1 βάζο ή 100 γραμμάρια φύτρα! - Τα φύτρα ροβίτσας είναι πολύ τραγανά, και ταιριάζουν και σε σάντουιτς ή σούπες (μόνο 1-2 λεπτά βράσιμο), αλλά είναι προτιμότερο να τα τρώτε ζωντανά.
Εκτός από τα παραπάνω μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε πράσινους χυμούς λαχανικών, ή να τους αλέσετε στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί μπαχαρικά και λαχανικά για να φτιάξετε ένα ωμοφαγικό πατέ απο φύτρα. - ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φύτρα δεν μυρίζουν ποτέ άσχημα και δεν είναι ξινά, έχουν μια φρέσκια μυρωδιά λαχανικού, εάν μυρίζουν άσχημα σημαίνει ότι χάλασαν και πρέπει να πεταχτούν.
- Τα χρησιμοποιούμε μέσα σε smoothies με φρούτα, σε πράσινους χυμούς, σε σάντουιτς, πάνω στη σαλάτα μας ή σαν φαγητό, αλέθοντας τους στο μπλέντερ με διάφορα καρυκεύματα και λαχανικά.
- Τελευταίο, μην τα αποθηκεύετε για πολύ καιρό γιατί χάνουν τα θρεπτικά τους, όσο πιο φρέσκα τόσο θρεπτικότερα και νοστιμότερα!
Φύτρα ροβίτσας 2 ημερών |
Φύτρα ροβίτσας 5 ημερών (επαγγελματικά) |
να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.