Υλικά για 2 ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. το ένα:
Υλικά για το προζύμι:
Υλικά για τη ζύμη:
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα χυμό από πορτοκάλι ή της αρεσκείας σας (όχι παγωμένο)
- 1/4 ηλιέλαιον ή αραβοσιτέλαιον
- 1 κ.γ. σπόρους γλυκάνισου
- ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- ½ κ.γ. πιπερόριζα σε σκόνη
- ½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
- 4 ½ κούπες ή περίπου 550 γρ. αλεύρι τύπου "Π" (πολυτελείας ή τύπου 405 "σκληρό" ή αλεύρι για τσουρέκια)
- 1 κ.γ. σκόνη γλυκόριζας (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
Για την γέμιση:
- 1/2 - 3/4 κούπας ζάχαρη
- 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
Σποράκια για το πασπάλισμα:
- Σουσάμι μαύρο και άσπρο
- Παπαρουνόσπορος
- Ηλιόσπορος κ.α.
* Για το γλάσσο ανακατέψτε άχνη ζάχαρη με ελάχιστο (περίπου 1-2 κ.σ.) φυτικό γάλα.
Παρασκευή:
- Σε μια μεγάλη γαβάθα διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με τη ζάχαρη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί (να βγάλει φουσκαλίτσες) για περίπου 5-10 λεπτά.
- Προσθέτομε τη ζάχαρη, το χυμό, το λάδι, και τα μπαχαρικά μέσα στη μαγιά και ανακατεύουμε δυνατά με ένα σύρμα ή ένα μίξερ.
- Ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακιά και αφράτη ζύμη (μπορεί να χρειαστεί 4 κούπες αντί για 4 1/2, θα το δείτε με το μάτι).
- Καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή πλαστική μεμβράνη τη γαβάθα με τη ζύμη μας και την βάζουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για περίπου 1:30 ώρα (μπορούμε να τη σκεπάσουμε με μια κουβέρτα, επειδή το χειμώνα έχει κρύο).
- Μόλις περάσει η ώρα τη κόβουμε σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε με ελάχιστο αλεύρι (εάν χρειαστεί) το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο όση η διάμετρος του ταψιού μας (20 εκ.).
- Φτιάχνουμε τη γέμιση απλά ανακατεύοντας τη ζάχαρη με τη κανέλα.
- Τοποθετούμε μιά λαδόκολλα στο ταψάκι μας, βάζουμε το ένα φύλλο ζύμης μέσα και ρίχνουμε τη μισή γέμιση στο κέντρο αφήνοντας περίπου 1 εκ. περιθώριο περιμετρικά το οποίο επαλείφουμε με ύδωρ (νεράκι).
- Απο επάνω τη σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και πιέζουμε περιμετρικά για να κλείσει.
- Κόβουμε με ψαλίδι τη πίτα σε σχήμα ήλιου με 8 ακτίνες, γυρνάμε το κάθε τμήμα, τα αλείφουμε με λίγο νεράκι, και πασπαλίζουμε με σποράκια (εάν θέλουμε τα λαδώνουμε).
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε και τη δεύτερη πιτούλα και τοποθετούμε τα ταψάκια μέσα στον φούρνο για να μη ξεραθούν, με αναμένη τη λάμπα ή στους 25 ο C για περίπου 30-60 λεπτά μέχρι να φουσκώσουνε.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-180 ο C για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσουν.
Πριν και μετά το ψήσιμο |
Πριν το σκέπασμα και το τύλιγμα και μετά |
Φαντασία να έχετε και μπορείτε να φτιάξετε ότι σχέδιο θέλετε |
Αριστερά: Σχέδιο με "τσίμπημα" των ακτίνων στο κέντρο Δεξιά: Με προσθήκη γλάσου |
Τομή κομματιού |
Προ και μετά φουσκώματος και ψησίματος |
Προ και μετά φουσκώματος και ψησίματος |
Συμβουλές - Πληροφορίες:
- Όταν βγούνε μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγο λαδάκι για να γυαλίζουν.
- Για να βγούνε μαλακά βάλτε ένα μεταλλικό δοχείο ή μπρίκι με νερό μέσα στο φούρνο για να έχει υγρασία κατά το ψήσιμο.
- Όσο πιο πολύ τα αφήσετε να φουσκώσουν τόσο θα αυξάνεται ο όγκος τους, όπως τα προτιμάτε.
- Για το προζύμι καλό είναι το νερό να το έχετε ζεστάνει ελαφρά πρώτα, βοηθά να ξεκινήσει γρηγορότερα η ζύμωση μέσα στο κρύο χειμώνα, αλλά όχι να το έχετε βράσει, δοκιμάστε να κρατήσετε μέσα στο νερό το δάκτυλο σας για 1 λεπτό και εάν αντέχετε τότε είναι καλό και για τη μαγιά, εάν είναι πολύ καυτό τότε θα σκοτωθεί η μαγιά και δε θα φουσκώσει η ζύμη!
- Ο χυμός να είναι και αυτός σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστός, όχι παγωμένος αλλιώς θα καθυστερήσει για αρκετή ώρα παραπάνω το φούσκωμα της ζύμης, μπορείτε να το ζεστάνετε ελαφρά σε ένα μπρίκι αλλά προσοχή να μη καίει γιατί θα σκοτωθεί η μαγιά!
- Όσο πιο πολύ ώρα τα αφήνετε να φουσκώσουνε τόσο αυξάνεται ο όγκος τους και τόσο πιο αφράτα θα γίνουνε.
- Για να διατηρηθεί φρέσκο μπορείτε να το τυλίξετε σε πλαστική μεμβράνη και να το βάλετε στη συντήρηση ή ακόμα και στη κατάψυξη, όταν θελήσετε να το φάτε το αποψύχετε και είναι φρέσκο όπως τη στιγμή που το βγάλατε απο το φούρνο.
- Εάν το θέλετε πιο ζαχαρένιο και κανελένιο διπλασσιάστε τα υλικά της γέμισης!
- Είστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε και με άλλα υλικά της αρεσκείας σας μέσα στη ζύμη όπως μαστίχα, μαχλέπι ή καρδάμωμον.
- Ο ισοσκελής σταυρός και η σπείρα είναι πανάρχαια σύμβολα του ήλιου και του ηλιοστασίου, και ευρίσκονται σε σχεδόν όλους τους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου.
~ Λαόνικος Τσάγκος
Vegan Μάγειρας
Εβαλα το Ιστολόγιο σου στο δικό μου : Όλα τα blogs που ασχολούνται με τα πατρώα εθνικά θέματα και μόνο
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://ethnika-patroa.blogspot.gr/ γιατί θεωρώ ότι ταιριάζει , αν για κάποιο λόγο διαφωνείς πες μου να το αφαιρέσω .
Ηλίας Τ. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Όχι φυσικά, χαρά μου.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για την αναφορά.