Υλικά:
- 1/2 κούπα νιφάδες βρώμης
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1/4 αβοκάντου κομμένο σε φέτες
- 1/4 λεμονιού (για τη διακόσμηση)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο (για τη διακόσμηση)
- 1 κ.σ. ωμά αμύγδαλα ή κολοκυθόσπορο ή άλλο ξηρό καρπό
- 1 κ.σ. ωμό ηλιόσπορο ή 2 κ.γ. κουκουναρόσπορο ή σουσάμι
- 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι
- 1/2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα μεξικάνικο)
- 1 πρέζα - 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδου ή άλλο μπαχαρικό
- 1 πρέζα φύλλα καπουτσίνου ή σχοινόπρασσου ή δενδρολίβανου ή αλλου μυρωδικού
- 1 μπούκουβο ή καγιέν ή μαυροπίπερο (προαιρετικά)
- 2 τοματούδια ή λιαστά τοματάκια για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
Παρασκευή:
- Προετοιμάστε τα υλικά.
- Σε ένα στεγνό βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρντίστε τους ξηρούς καρπούς ανακατεύοντας τα περιοδικά.
- Όταν πάρουν χρώμα αφαιρέστε το τηγάνι απο τη φωτιά και προσθέστε τα ξερά μπαχαρικά ίσα-ίσα να ζεσταθούν και να ξυπνήσουν τα αρώματα τους.
- Αφαιρέστε τα απο το τηγάνι και ρίξτε τις νιφάδες βρώμης και το νερό.
- Σιγοβράζετε για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι να πήξει ο χυλός.
- Τοποθετήστε τη βρώμη σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
- Τοποθετήστε τα μυρωδικά, και το αβοκάντο.
- Πασπαλίστε με το μείγμα μπαχαρικών, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και διακοσμήστε το με μια φέτα λεμόνι.
- Στίψτε το λεμόνι επάνω απο το αβοκάντο και απολαύστε το.
Συμβουλές:
- Είναι ένα δυναμωτικό αλμυρό γεύμα για γκουρμεδιάριδες τύπους!
- Συνδυάζει ξηρούς καρπούς με δημητριακό και αβοκάντο, πιο θρεπτικό, δεν γίνεται!
- Το λουλούδι και τα φύλλα που βλέπετε είναι εδώδιμα, μην ανησυχείτε!
- Τα μπαχαρικά μπορείτε να τα προσαρμόστε τα ανάλογα τις γευστικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να προσθέστε επιπλέον αλάτι ή μπαχαρικά στο σερβίρισμα εάν σας φανεί λίγο αυτό που φτιάξατε, ή να μη βάλετε τόσα πολλά εάν δε σας αρέσουν, στο αβοκάντο πρέπει να βάλετε σίγουρα όμως αλατάκι γιατί είναι άνοστο εάν φαγωθεί σκέτο.
- Για να μη σας μαραθούν τα φρέσκα πράσινα μυρωδικά που θα βάλετε μπορείτε να το αφήσετε να κρυώσει για λίγο και μετά να τα τοποθετήσετε.
- Προσοχή στους ξηρούς καρπούς, σε μέτρια θερμοκρασία να τους καβουρντίσετε για να μη τους κάψετε, όχι σε υψηλή όπως έκανα εγώ και μου αρπάξανε! ;)
- Στο 5ο βήμα καθώς βράζετε τη βρώμη μπορείτε να προσθέσετε τα μισά μπαχαρικά μέσα για να πάρει άρωμα και γεύση η βρώμη, αλλά και με λίγο αλατάκι να βράσει νόστιμη είναι.
- Για να είναι πιο ελαφρύ μπορείτε να παραλείψετε το καβούρντισμα.
- Δε προτείνεται για πρωινόο γεύμα, είναι κάπως "βαρύ" εξαιτίας των μπαχαρικών του καβουρντίσματος κλπ.
~ Λαόνικος Τσάγκος
Vegan Μάγειρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.