Υλικά:
- 250 γρ. φύλλα ή 1 μεγάλο μάτσο (10 μεγάλα φύλλα) ιταλικής λαχανίδας
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
- Κόβετε το κεντρικό μίσχο απο τα φύλλα και τα κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια.
- Τα πλένετε και τα στραγγίζετε πολύ καλά (με ένα στραγγιστήρι σαλάτας το ιδανικότερο ή μια καθαρή πετσέτα κουζίνας).
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 130 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ ρίχνετε τη λαχανίδα και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
- Προσθέστε και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε καλά έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα φύλλα με το μίγμα μπαχαρικών.
- Απλώστε τα τσιπς επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μια μονή στρώση πατικώνοντας τα πιο σγουρά φύλλα έτσι ώστε να γίνουν πιο τραγανά.
- Τα ψήνουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να γίνονται κάπως τραγανά.
- Με μια σπάτουλα τα γυρνάμε και τα αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 8-10 λεπτά.
- Τα βγάζουμε απο το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε.
Συμβουλές - Πληροφορίες :
- Μπορείτε να αφήσετε το κεντρικό κοτσάνι αλλά επειδή είναι σκληρό και έχει υγρασία καλλύτερα να το αφαιρέσετε.
- Εάν θέλετε έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το δικό σας μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας όπως και να τροποποιήσετε τα μπαχαρικά της συνταγής, π.χ. εάν δε σας αρέσουν τα πικάντικα αφαιρέστε το καγιέν, συνολικά πρέπει να είναι γύρω στα 2-3 κ.γ. μείγματος, ανάλογα με τη ποσότητα της λαχανίδας δείτε το με το μάτι και βάλτε όσο θέλετε.
- Είναι με βεβαιότητα πιο υγιεινά και θρεπτικά απο τα κλασσικά τσιπς πατάτας καθώς η λαχανίδα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C, Κ και του βιταμίνες συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο.
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι αποτολεί μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου, ενώ η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή, με μία κούπα από φύλλα λαχανίδας να περιέχει μόλις 36 θερμίδες.
Γίνονται και σε αφυγραντήρα (εάν έχετε), έτσι είναι ακόμα πιο θρεπτικά. - Υπάρχουν πολλά είδη λαχανίδας, η σγουρή κόκκινη και πράσινη, η ιταλική, η ρωσική, και η ελληνική, ξεχασμένη απο το καιρό της κατοχής, που θα τη βρείτε να φυτρώνει στα...
πεζοδρόμια!
Υπάρχει και η διακοσμητική λαχανίδα, η οποία είναι και αυτή το ίδιο βρώσιμη όπως και οι υπόλοιπες λαχανίδες. - Βοτανολογικά η λαχανίδα είναι ένα άγριο λάχανο χωρίς κεφάλι, όπως υποδεικνύει και το επιστημονικό της όνομα το οποίο είναι:
Brassica oleracea var. acephala
και στενός συγγενής ("αδελφάκια") με τα λάχανα, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σινάπι (μουστάρδα), τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α.
Brassica oleracea var. acephala σε πεζοδρόμιο της Αθήνας |
Διακοσμητική εδώδιμη λαχανίδα (χωρίς στρας) |
Ρωσσική λαχανίδα (πολύ ανθεκτική στο κρύο, αντέχει ακόμα και σε χιόνι!) |
Σγουρή πράσινη λαχανίδα |
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=1845
http://hortuscuisine.com/2014/01/18/tuscan-kale-chips-with-spices/
http://jessicaburns.com/2013/02/tuscan-kale-chips/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.