Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Παστίτσιο σόγιας



Υλικά για τα μακαρόνια:
  • 500 γρ. μακαρόνια Νο. 3 
  • 5 λίτρα νερό
  • 2 κ.σ. αλάτι
  • 200 γρ. φυτικό τυρί viofree τριμμένο (για το ταψί)
  • 2 κ.σ. λάδι (για το ταψί)
Υλικά για το κιμά:
  • 225 γρ. ξερό κιμά σόγιας
  • 100 ml ελαιόλαδο 
  • 400 ml λευκός οίνος
  • 400 ml νερό
  • 400 γρ. έτοιμη ναπολιτάνα σάλτσα τομάτας για μακαρόνια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι μέτρια κομμένο 
  • 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένο 
  • 2 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. τριμένο κύμινο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. τριμένη κανέλα 
  • 1 πρέζα ή 1 ml καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
Υλικά για την εύκολη μπεσαμέλ:
  • 1 λίτρο γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα
  • 10 κ.σ. (κοφτές) κορν-φλάουρ (άμυλο αραβοσίτου)
  • 1 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι
  • 1 πρέζα φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. λάδι
Παρασκευή:
   
    Α. Για τα μακαρόνια:
  1. Βράζουμε το νερό.
  2. Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι και τα μακαρόνια και κρατάμε χρόνο περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνουν "στο δόντι".
  3. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
    Β. Για το κιμά:
  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι.
  2. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε το κιμά σόγιας και τα μπαχαρικά μαζί με το αλάτι.
  3. Αμέσως σβήνουμε με τον οίνο.
  4. Προσθέτουμε το νερό μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
  5. Περιμένουμε να απορροφήσει όλα τα υγρά και το αποσύρουμε απο τη φωτιά.
    Γ. Για την εύκολη μπεσαμέλ:
  1. Πριν ανάψουμε το μάτι ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια αντικολλητική κατσαρόλα.
  2. Τοποθετούμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Όταν πήξει την αποσύρουμε απο τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το λάδι.
    Δ. Για τη συναρμολόγηση:
  1. Λαδώνουμε το ταψί ή το πυρέξ μας με τις 2 κ.σ. λάδι και πατικώνουμε μέσα τα μακαρόνια.
  2. Απλώνουμε απο επάνω το τυρί και το πιέζουμε.
  3. Τοποθετούμε το κιμά σε όλη την επιφάνεια.
  4. Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και εάν θέλουμε 1 κ.σ. φρυγανιά.

Συμβουλές:
  1. Προσθέστε σταδιακά το αλάτι, ανακατέψτε και δοκιμάστε, έτσι δε θα σας "ξεφύγει" στο αλάτι με κίνδυνο να γίνει αλμυρό.
  2. Έχετε υπόψην ότι η σόγια "τραβάει" αρκετά μπαχαρικά και αλάτι για να γίνει νόστιμη.
  3. Το πιο δύσκολο στο παστίτσιο είναι η μπεσαμέλ, διαλύοντας το άμυλο μέσα στο γάλα πριν το βράσετε δεν υπάρχει περίπτωση να σας σβολιάσει η μπεσαμέλ, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με αλεύρι αλλά το αλεύρι εάν δε καβουρντιστεί βγάζει γεύση "αλευρίλας" σε κάποιους ανθρώπους.
  4. Επειδή η μπεσαμέλ με γάλα σόγιας δύσκολα παίρνει χρώμα, μπορείτε να το βάλετε για περίπου 5 λεπτά στο γκριλ ελέγχοντας το κάθε 1 λεπτό.
  5. Για να κόβεται ατόφιο το κομμάτι χωρίς να διαλύεται αφήστε το να παγώσει για περίπου 1 ώρα και μετά κόψτε το.


~ Λαόνικος Τσάγκος
   Vegan Μάγειρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.