Υλικά για τα μακαρόνια:
Παρασκευή:
Α. Για τα μακαρόνια:
Υλικά για το κιμά:
- 225 γρ. ξερό κιμά σόγιας
- 100 ml ελαιόλαδο
- 400 ml λευκός οίνος
- 400 ml νερό
- 400 γρ. έτοιμη ναπολιτάνα σάλτσα τομάτας για μακαρόνια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι μέτρια κομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένο
- 2 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι
- 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. τριμένο κύμινο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. τριμένη κανέλα
- 1 πρέζα ή 1 ml καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
Υλικά για την εύκολη μπεσαμέλ:
- 1 λίτρο γάλα σόγιας ή άλλο φυτικό γάλα
- 10 κ.σ. (κοφτές) κορν-φλάουρ (άμυλο αραβοσίτου)
- 1 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι
- 1 πρέζα φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμένο μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. λάδι
Α. Για τα μακαρόνια:
- Βράζουμε το νερό.
- Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι και τα μακαρόνια και κρατάμε χρόνο περίπου 5 λεπτά μέχρι να γίνουν "στο δόντι".
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Β. Για το κιμά:
- Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι.
- Όταν μαραθούν, προσθέτουμε το κιμά σόγιας και τα μπαχαρικά μαζί με το αλάτι.
- Αμέσως σβήνουμε με τον οίνο.
- Προσθέτουμε το νερό μαζί με τη σάλτσα και ανακατεύουμε.
- Περιμένουμε να απορροφήσει όλα τα υγρά και το αποσύρουμε απο τη φωτιά.
Γ. Για την εύκολη μπεσαμέλ:
- Πριν ανάψουμε το μάτι ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια αντικολλητική κατσαρόλα.
- Τοποθετούμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Όταν πήξει την αποσύρουμε απο τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το λάδι.
Δ. Για τη συναρμολόγηση:
- Λαδώνουμε το ταψί ή το πυρέξ μας με τις 2 κ.σ. λάδι και πατικώνουμε μέσα τα μακαρόνια.
- Απλώνουμε απο επάνω το τυρί και το πιέζουμε.
- Τοποθετούμε το κιμά σε όλη την επιφάνεια.
- Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και εάν θέλουμε 1 κ.σ. φρυγανιά.
Συμβουλές:
- Προσθέστε σταδιακά το αλάτι, ανακατέψτε και δοκιμάστε, έτσι δε θα σας "ξεφύγει" στο αλάτι με κίνδυνο να γίνει αλμυρό.
- Έχετε υπόψην ότι η σόγια "τραβάει" αρκετά μπαχαρικά και αλάτι για να γίνει νόστιμη.
- Το πιο δύσκολο στο παστίτσιο είναι η μπεσαμέλ, διαλύοντας το άμυλο μέσα στο γάλα πριν το βράσετε δεν υπάρχει περίπτωση να σας σβολιάσει η μπεσαμέλ, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με αλεύρι αλλά το αλεύρι εάν δε καβουρντιστεί βγάζει γεύση "αλευρίλας" σε κάποιους ανθρώπους.
- Επειδή η μπεσαμέλ με γάλα σόγιας δύσκολα παίρνει χρώμα, μπορείτε να το βάλετε για περίπου 5 λεπτά στο γκριλ ελέγχοντας το κάθε 1 λεπτό.
- Για να κόβεται ατόφιο το κομμάτι χωρίς να διαλύεται αφήστε το να παγώσει για περίπου 1 ώρα και μετά κόψτε το.
~ Λαόνικος Τσάγκος
Vegan Μάγειρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.