Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Σοκολατόπιτα με ταχίνι και σιρόπι σοκολάτας

Υλικά: 
  • 250 γρ. ταχίνι (ανακατέψτε το καλά πριν το χρησιμοποιήσετε)
  • 400 ml νερό ή χυμό πορτοκαλιού ή φυτικό γάλα
  • 50 ml λικέρ εσπεριδοειδών ή ποτό της αρεσκείας σας ή νερό ή γάλα
  • 300 γρ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. κακάο
  • 2 κ.σ. baking powder
  • 2 κ.γ. ψιλό ροζ αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 καρπό βανίλιας (προαιρετικά)
Υλικά για το σιρόπι σοκολάτας:
  • 400 ml νερό
  • 400 γρ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 125 γρ. κουβερτούρα 
Παρασκευή:
  1. Προετοιμάστε όλα τα υλικά.
  2. Ανακατεψτε με ένα σύρμα ή μίξερ όλα τα υγρά συστατικά
  3. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει σχεδόν όλη.
  4. Προσθέστε και τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατέψτε, (εάν σας βγει πολύ σφιχτό προσθέστε περίπου 50 ml νερό).
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ο Κελσίου.
  6. Απλώστε σε ένα ταψί περίπου 30 εκ. μια λαδόκολλα ή εναλλακτικά λίγο ταχίνι ή λάδι και κατόπιν αλεύρι ή κακάο, τινάξτε το και απλώστε το μείγμα.
  7. Ψήστε στο φούρνο στους 180 - 200 (ο) Κελσίου ανάλογα την ένταση του φούρνου σας για 30-35 λεπτά.
  8. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τη ζάχαρη για να φτιάξετε το σιρόπι, μόλις πάρει μια βράση αφαιρέστε το απο τη φωτιά.
  9. Ρίξτε μέσα τη σοκολάτα κομμένη σε κομματάκια και ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα ή μια ράβδο μέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα μέσα στο σιρόπι.
  10. Αφαιρέστε τη πίτα απο το φούρνο, κόψτε τη ή τρυπήστε τη και ρίξτε το σιρόπι επάνω απο τη πίτα, αναμένετε να το απορροφήσει για τουλάχιστον μία ώρα ή όλο το βράδι.
Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Το κάθε ταχίνι και αλεύρι διαφέρει σε σύσταση οπότε προσαρμόστε το νερό και το χρόνο ψησίματος ανάλογα για να βγει ένα παχύρεστο μείγμα,
    εάν σας βγει πολύ στεγνή η ζύμη τότε προσθέστε περίπου 50 - 100 (ml) νερό ή χυμό ή γάλα, η υφή της ζύμης θα πρέπει να είναι περίπου σαν αυτή για κέικ ή παντεσπάνι.
  • Ένα απο τα δύο -ή και τα δύο- πρέπει να είναι ζεστό,εάν είναι και τα 2 ζεστά προσέξτε καθώς ρίχνετε το καυτό σιρόπι επάνω στη ζεστή πίτα επειδή μπορεί να τη τρυπήσι εύκολα.
  • Το ιδανικότερο είναι να αφήσετε τη πίτα να ρουφήξει το σιρόπι
    για 1 ολόκληρη ώρα ή ακόμα και όλη τη νύχτα για να εισχωρέσει το σιρόπι μέχρι το εσωτερικό της πίτας.
  • Για να ρουφήξει ευκολότερα το σιρόπι μπορείτε να το κόψετε πρώτα, καθαρίζοντας το μαχαίρι ενδιάμεσα σε κάθε κοπή γραμμής ή να του κάνετε τρύπες, και να ρίξετε μετά το σιρόπι.
  • Εάν το σιρόπι το θέλετε πιο σοκολατένιο μπορείτε να βάλετε 200 γρ. σοκολάτα εάν το θέλετε λιγότερο σοκολατένιο 100 γρ.
  • Είναι μαλακό, γλυκό και σοκολασμένα σοκολατένιο, εάν το θέλετε λιγότερο γλυκό μειώστε λίγο τη ζάχαρη (περίπου 50 γρ.) και αυξήστε αναλόγως το κακάο ή το αλεύρι, αλλά κυρίως τη γλυκάδα τη δίνει το σιρόπι, οπότε εάν δε σας αρέσουν τα γλυκά βάλτε απο επάνω ένα απλό γλάσο σοκολάτας, χωρίς σιρόπι όμως θα είναι σαν ένα απλό κέϊκ σοκολάτας, δοκιμάστε το όμως πρώτα έτσι και μετά κάντε αλλαγές εάν θέλετε.
  • Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και σταγόνες ή κομματάκια σοκολάτας μέσα, αν και η άποψη μου είναι πως ήδη είναι υπερπλούσιο σε σοκολάτα!

~ Λαόνικος Τσάγκος
   Vegan Μάγειρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.