Υλικά:
Παρασκευή:
- 110 γρ. ή 2 κούπες ξερό κεμπάπ σόγιας
- 6 κούπες ή 1,5 L νερό με 1 κ.σ. αλάτι ή 1 κύβο (για το βράσιμο της σόγιας)
- 200 γρ. αγάρικα μανιτάρια κομμένα σε μέτριες φέτες
- 3 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα σε κυβάκια (περίπου 250 γρ.)
- 3 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
- 100 ml έλαιον ελιάς
- 1 κ.σ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- 120 γρ. ή 100 ml πολτός τομάτας διπλής συμπύκνωσης
- 2 κούπες νερό (για το αραίωμα του πελτέ τομάτας)
- 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά χονδροκομμένη
- 1 κ.σ. κόκκινο μείγμα μπαχαρικών καρίνο
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma)
- 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
- 2 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι ή σάλτσα σόγιας
- 1 πρέζα κανέλα ή μοσχοκάρυδο
- 100 ml ερυθρό οίνο για το σβήσιμο (προαιρετικά)
- 1/4 κ.γ. καυτερό κόκκινο πιπέρι (προαιρετικά)
- 1 κομματάκι πιπερόριζα τριμμένο (προαιρετικά)
- 3 σπόροι μπαχάρι (προαιρετικά)
Υλικά για τον πουρέ πατάτας:
- 1 φάκελο πουρέ πατάτας σε σκόνη
- 500 ml βραστό νερό
- 250 ml νερό + 2 κ.σ. ταχίνι ή 250 ml νερό
- 1 κ.γ. ορυκτό ροζ αλάτι
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με το αλάτι και μόλις βράσει ρίχνουμε τη σόγια μέσα, κλείνουμε την εστία και το αφήνουμε επάνω να φουσκώσει καλά για περίπου 5-10 λεπτά.
- Την αφαιρούμε απο τη φωτιά, τη στραγγίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει ή για πιο γρήγορα τη κρυώνουμε με κρύο νερό βρύσης και κατόπιν τη στραγγίζουμε όσο καλλύτερα μπορούμε πιέζοντας δυνατά με τα χέρια μας.
- Προετοιμάζουμε όλα τα υλικά για να είναι έτοιμα, μετράμε τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υλικά, καθαρίζουμε με στεγνή πετσέτα τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες, κόβουμε και τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη πιπεριά.
- Σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σκόρδο, τα κρεμμύδια, και τη πιπεριά.
- Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε και τα μανιτάρια και όταν μειωθούν περίπου στη μέση τότε προσθέτουμε και τη στραγγισμένη σόγια.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Μόλις καβουρντιστεί το αλεύρι αραιώνουμε το πολτό τομάτας στο νερό και το ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά και το αλάτι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει, να τραβήξει τα αρώματα, και να πυκνώσει η σάλτσα.
Παρασκεύαζουμε το πουρέ πατάτας:
- Βράζουμε το νερό με το αλάτι και το αφαιρούμε απο τη φωτιά
- Σε μιά γαβάθα βάζουμε το ταχίνι και κουταλιά - κουταλιά προσθέτουμε το κρύο νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ασπρίσει και να πάρει όλο το νερό.
- Ανακατεύουμε καλά το βραστό νερό με το πουρέ σε σκόνη, το μοσχοκάρυδο και το νερό με το ταχίνι.
Πληροφορίες - Συμβουλές:
- Σερβίρεται με μακαρόνια, ρύζι πιλάφι, πουρέ πατάτας ή τηγανιτές πατάτες.
- Τα μπαχαρικά είναι στη διάθεση σας να αλλαχθούν εάν δε σας αρέσει κάποιο, γενικά έχετε υπόψην πως η σόγια "τραβάει" αρκετά μπαχαρικά και αλάτι, σε αυτό βοηθάει και το καλό στράγγιγμα της σόγιας, για αυτό στραγγίξτε τη καλά για να ρουφήξει όλα τα αρώματα και να γίνει νόστιμη.
- Αυτό το φαγητό είναι καλό να έχει λίγα υγρά, αλλά να είναι καλά δεμένη η σάλτσα, και σε αυτό βοηθάει και το αλεύρι.
- Εάν θέλετε αφού ρίξετε το αλεύρι σβήστε το με κόκκινο κρασί τομάτας και αφήστε το να εξατμιστεί πριν ρίξετε τη σάλτσα τομάτας, εγώ δε το έκανα επειδή το ξέχασα!
- Αντί για αλάτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάλτσα σόγιας στην ίδια περίπου αναλογία, και έτσι να γίνει ακόμα νοστιμότερο.
~ Λαόνικος Τσάγκος
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς ρητή άδεια του εκδότη. Εάν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή ζητήστε τη μέσω προσωπικού μηνύματος και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.