Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Τηγανίτες με κολοκύθα, καρύδια και ταχίνι (Θρακικές)



Υλικά για τη γέμιση: 

  • 500 γρ. μοσχοκολοκύθα ή άλλη κολοκύθα τριμμένη
  • 150 γρ. ή 1 1/2 κούπα καρύδια
  • 100 ml ταχίνι (ανακατέψτε το πριν το χρησιμοποιήσετε)
  • 110 γρ. ή 8 κ.σ. καστανή ζάχαρη 
  • 1 πρέζα ορυκτό ροζ αλάτι
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
Υλικά για το φύλλο (για 8 μεγάλες τηγανίτες):
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή τύπου Π 
  • 400 ml νερό ή 2 κούπες (περίπου)
  • 2 κ.σ. baking powder
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο 
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Χρυσό σιρόπι ή άλλο σιρόπι για τη διακόσμηση
Παρασκευή:

        Α. Φτιάξτε τη γέμιση:
  1. Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα πολυκόφτη και με περίπου 6 παλμούς τρίψτε τα (όχι πολύ ψιλά).
  2. Τρίψτε την κολοκύθα σε μια μεγάλη γαβάθα και προσθέστε τη ζάχαρη, τη πρέζα αλάτι, την κανέλα τα τριμμένα καρύδια, το ταχίνι και ανακατέψτε καλά.
  3. Χωρίστε τη γέμιση με το μάτι σε 6 ίσα μέρη.

    Β. Φτιάξτε τα φύλλα:
  4. Σε μια μεγάλη γαβάθα ρίξτε όλα τα ξερά υλικά, ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε το ξύδι.
  5. Ζυμώστε προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.

    Γ. Συναρμολογήστε και τηγανίστε :
  6. Χωρίστε τη ζύμη σε 6 μπάλες, αλευρώστε μια επιφάνεια και ανοίξτε μια μπάλα σε στρογγυλό φύλλο.
  7. Αναδιπλώστε την αριστερή και δεξιά πλεύρα προς το κέντρο του φύλλου.
  8. Τοποθετήστε γέμιση στο κέντρο, αλείψτε νερό περιμετρικά με ένα πινέλο ή με τα χέρια σας.
  9. Αναδιπλώστε την επάνω και κάτω πλευρά προς το κέντρο του φύλλου και πιέστε δυνατά στις ενώσεις με τα χέρια σας για να σφραγιστεί καλά.
  10. Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίστε τα και απο τις 2 πλεύρες μέχρι να πάρουν χρώμα.
    (Προσθέστε κάθε φορά που τηγανίζετε μια νέα τηγανίτα περίπου 2 κ.σ. ελαιόλαδο).


Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Το νερό στις ενώσεις μπαίνει για να κολλήσει η ζύμη και να μην ανοίξει η πίτα κατά το τηγάνισμα.
  • Μπορείτε να προσαρμόσετε τη ζάχαρη και τη κανέλα ανάλογα τις προτιμήσεις σας.
  • Μπορείτε να καβουρντίσετε για λίγο τα καρύδια πριν τα τρίψετε για να αποκτήσουν ένα καπνιστό άρωμα.
  • Κάθε αλεύρι "τραβάει" διαφορετική ποσότητα νερού οπότε δε μπορεί να υπάρξει απόλυτη συνταγή για ζυμάρι, δείτε το το με το μάτι και την υφή.

~ Λαόνικος Τσάγκος



Τηγανίτα αλάδωτη
Απαγορευεται η αναδημοσιευση χωρις ρητη αδεια του εκδοτη, ζητήστε μου μέσω προσωπικού μηνύματος να αναδημοσιεύσετε κάποια συνταγή και ευχαρίστως θα σας την αποστείλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.