Υλικά για τη γέμιση:
Παρασκευή:
Α. Φτιάξτε τη γέμιση:
- 500 γρ. μοσχοκολοκύθα ή άλλη κολοκύθα τριμμένη
- 150 γρ. ή 1 1/2 κούπα καρύδια
- 100 ml ταχίνι (ανακατέψτε το πριν το χρησιμοποιήσετε)
- 110 γρ. ή 8 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 πρέζα ορυκτό ροζ αλάτι
- 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή τύπου Π
- 400 ml νερό ή 2 κούπες (περίπου)
- 2 κ.σ. baking powder
- 2 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. μηλόξυδο
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Χρυσό σιρόπι ή άλλο σιρόπι για τη διακόσμηση
Α. Φτιάξτε τη γέμιση:
- Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα πολυκόφτη και με περίπου 6 παλμούς τρίψτε τα (όχι πολύ ψιλά).
- Τρίψτε την κολοκύθα σε μια μεγάλη γαβάθα και προσθέστε τη ζάχαρη, τη πρέζα αλάτι, την κανέλα τα τριμμένα καρύδια, το ταχίνι και ανακατέψτε καλά.
- Χωρίστε τη γέμιση με το μάτι σε 6 ίσα μέρη.
Β. Φτιάξτε τα φύλλα: - Σε μια μεγάλη γαβάθα ρίξτε όλα τα ξερά υλικά, ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο και ρίξτε το ξύδι.
- Ζυμώστε προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
Γ. Συναρμολογήστε και τηγανίστε : - Χωρίστε τη ζύμη σε 6 μπάλες, αλευρώστε μια επιφάνεια και ανοίξτε μια μπάλα σε στρογγυλό φύλλο.
- Αναδιπλώστε την αριστερή και δεξιά πλεύρα προς το κέντρο του φύλλου.
- Τοποθετήστε γέμιση στο κέντρο, αλείψτε νερό περιμετρικά με ένα πινέλο ή με τα χέρια σας.
- Αναδιπλώστε την επάνω και κάτω πλευρά προς το κέντρο του φύλλου και πιέστε δυνατά στις ενώσεις με τα χέρια σας για να σφραγιστεί καλά.
- Βάλτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τηγανίστε τα και απο τις 2 πλεύρες μέχρι να πάρουν χρώμα.
(Προσθέστε κάθε φορά που τηγανίζετε μια νέα τηγανίτα περίπου 2 κ.σ. ελαιόλαδο).
Πληροφορίες - Συμβουλές:
- Το νερό στις ενώσεις μπαίνει για να κολλήσει η ζύμη και να μην ανοίξει η πίτα κατά το τηγάνισμα.
- Μπορείτε να προσαρμόσετε τη ζάχαρη και τη κανέλα ανάλογα τις προτιμήσεις σας.
- Μπορείτε να καβουρντίσετε για λίγο τα καρύδια πριν τα τρίψετε για να αποκτήσουν ένα καπνιστό άρωμα.
- Κάθε αλεύρι "τραβάει" διαφορετική ποσότητα νερού οπότε δε μπορεί να υπάρξει απόλυτη συνταγή για ζυμάρι, δείτε το το με το μάτι και την υφή.
~ Λαόνικος Τσάγκος
Τηγανίτα αλάδωτη |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.