Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Ινδικές κόκκινες φακές με πίτες (Νταλ)

Υλικά για τις φακές: 
  • 250 gr. ή 1 κούπα ινδικές κόκκινες φακές πλυμμένες 
  • 500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 4 κ.σ. λάδι ελιάς
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια 
  • 4 σκελίδες σκόρδο μέτρια κομμένες
  • 2 - 4 κ.σ. πελτέ τομάτας (ανάλογα πόσο κόκκινο το θέλετε)
  • 1-2 κ.γ. χονδρό ροζ αλάτι (προσθέστε σταδιακά δοκιμάζοντας)
  • 1 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma)
  • 20 γρ. πιπερόριζα ψιλοτριμμένη ή 1/2 κ.γ. σκόνη πιπερόριζας ή σιναπόσπορο
  • 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ή 1/2 κ.γ. μπούκουβο ή 2 πρέζες καυτερό
  • 1 κ.γ. κύμινο ή κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 πρέζα κανέλα
  • Πίτες
  • Φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Παρασκευή για τις φακές:
  1. Φτιάχνετε το ζωμό λαχανικών.
  2. Σε μια βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πιπερόριζα και τη πιπερίτσα για περίπου 2 - 4 λεπτά.
  3. Προσθέστε τις φακές, το ζωμό, όλα τα μπαχαρικά εκτός απο το αλάτι, χαμηλώστε τη φωτιά τόσο όσο να σιγοβράζει, σκεπάστε και σιγοβράστε το για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
  4. Μόλις μαλακώσουν, ρίξτε και το πελτέ μαζί με το αλάτι και σιγοβράστε το για περίπου άλλα 10 λεπτά.
  5. Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και σερβίρουμε με τις ζεστές πιτούλες.
Υλικά για τις πίτες (περίπου 6 μέτριες) :
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. τριμμένο ροζ άλας (αλάτι)
  • 3/4 κούπας νερό ή όσο πάρει
Παρασκευή για τις πίτες:
  1. Σε μια μεγάλη γαβάθα ρίχνετε το αλεύρι και κάνετε μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο.
  2. Ρίχνετε το αλάτι το λάδι και σταδιακά λίγο - λίγο το νερό καθώς ανακατεύετε με μια κουτάλα.
  3. Όταν σχηματιστεί μια ζύμη βγάζετε τη κουτάλα και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια σας.
  4. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και τα ανοίγετε με ένα πλάστη σε φύλλα διαμέτρου περίπου όσο η ανοιχτή παλάμη σας.
  5. Ζεσταίνετε σε υψηλή προς μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και ψήνετε τις πίτες.


Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Φτιάξτε πρώτα τη ζύμη και μετά τη σούπα, για να έχει το χρόνο να ξεκουραστεί για λίγο, δε θα φουσκώσει αλλά θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η γλουτένη και να ανοίγουμε μετά τα πιτάκια πιο εύκολα.
  • Το ζωμό λαχανικών μπορείτε να το φτιάξετε παραδοσιακά βράζοντας λαχανικά όπως σέλερι, καρότο και κρεμμύδι και στραγγίζοντας το ή απλά διαλύοντας 1 κύβο λαχανικών σε 500 ml νερό, στη δεύτερη περίπτωση προσέξτε το αλάτι για να μη το κάνετε πολύ αλμυρό, δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά.
  • Αντί για πελτέ τομάτας μπορείτε να βάλετε περίπου 1 κονσέρβα γάλα καρύδας (το παχύρευστο μέρος) αφού το βγάλετε απο τη φωτιά.
  • Μόλις ψήσετε τις πίτες μπορείτε να τις πασπαλίσετε με πάπρικα.
  • Όταν ψήνετε τη πίτα θα σχηματίζονται φουσκάλες, πατήστε τη με τη σπάτουλα συνεχώς χωρίς να τη σκάσετε και μετά αναποδογυρίστε τη για να ψηθεί και απο την άλλη.
  • Άμα δε σας αρέσουν πολύ τα μπαχαρικά μειώστε τα στη μέση περίπου.
  • Εάν είναι πολύ στεγνό ή καινούριο το τηγάνι σας βάλτε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και απλώστε το πριν ψήσετε τις πίτες, αλλά γενικά δε χρειάζεται λάδι.
  • Μη παραψήσετε πολύ τις πίτες γιατί θα γίνουν ξερές, ειδικά εάν τις έχετε πλάσει πολύ λεπτές.
  • Εάν βάλετε ψιλό αλάτι αντί για χονδρό τότε βάλτε λιγότερο, προσθέστε 1 κ.γ. αρχικά και δοκιμάστε προσθέτονας σταδιακά λίγο - λίγο.




Κόκκινες φακές αποφλοιωμένες και χωρισμένες στη μέση
Λαόνικος Τσάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.