Υλικά για τις φακές:
- 250 gr. ή 1 κούπα ινδικές κόκκινες φακές πλυμμένες
- 500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
- 4 κ.σ. λάδι ελιάς
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
- 4 σκελίδες σκόρδο μέτρια κομμένες
- 2 - 4 κ.σ. πελτέ τομάτας (ανάλογα πόσο κόκκινο το θέλετε)
- 1-2 κ.γ. χονδρό ροζ αλάτι (προσθέστε σταδιακά δοκιμάζοντας)
- 1 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma)
- 20 γρ. πιπερόριζα ψιλοτριμμένη ή 1/2 κ.γ. σκόνη πιπερόριζας ή σιναπόσπορο
- 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα ή 1/2 κ.γ. μπούκουβο ή 2 πρέζες καυτερό
- 1 κ.γ. κύμινο ή κόλιανδρο τριμμένο
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 πρέζα κανέλα
- Πίτες
- Φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 1 καρότο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Φτιάχνετε το ζωμό λαχανικών.
- Σε μια βαθιά αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πιπερόριζα και τη πιπερίτσα για περίπου 2 - 4 λεπτά.
- Προσθέστε τις φακές, το ζωμό, όλα τα μπαχαρικά εκτός απο το αλάτι, χαμηλώστε τη φωτιά τόσο όσο να σιγοβράζει, σκεπάστε και σιγοβράστε το για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
- Μόλις μαλακώσουν, ρίξτε και το πελτέ μαζί με το αλάτι και σιγοβράστε το για περίπου άλλα 10 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με το φρέσκο κόλιανδρο ή τον μαϊντανό και σερβίρουμε με τις ζεστές πιτούλες.
Υλικά για τις πίτες (περίπου 6 μέτριες) :
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.σ. τριμμένο ροζ άλας (αλάτι)
- 3/4 κούπας νερό ή όσο πάρει
Παρασκευή για τις πίτες:
- Σε μια μεγάλη γαβάθα ρίχνετε το αλεύρι και κάνετε μια μικρή λακουβίτσα στο κέντρο.
- Ρίχνετε το αλάτι το λάδι και σταδιακά λίγο - λίγο το νερό καθώς ανακατεύετε με μια κουτάλα.
- Όταν σχηματιστεί μια ζύμη βγάζετε τη κουτάλα και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να έχετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια σας.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια και τα ανοίγετε με ένα πλάστη σε φύλλα διαμέτρου περίπου όσο η ανοιχτή παλάμη σας.
- Ζεσταίνετε σε υψηλή προς μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και ψήνετε τις πίτες.
Πληροφορίες - Συμβουλές:
- Φτιάξτε πρώτα τη ζύμη και μετά τη σούπα, για να έχει το χρόνο να ξεκουραστεί για λίγο, δε θα φουσκώσει αλλά θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η γλουτένη και να ανοίγουμε μετά τα πιτάκια πιο εύκολα.
- Το ζωμό λαχανικών μπορείτε να το φτιάξετε παραδοσιακά βράζοντας λαχανικά όπως σέλερι, καρότο και κρεμμύδι και στραγγίζοντας το ή απλά διαλύοντας 1 κύβο λαχανικών σε 500 ml νερό, στη δεύτερη περίπτωση προσέξτε το αλάτι για να μη το κάνετε πολύ αλμυρό, δοκιμάστε και προσθέστε σταδιακά.
- Αντί για πελτέ τομάτας μπορείτε να βάλετε περίπου 1 κονσέρβα γάλα καρύδας (το παχύρευστο μέρος) αφού το βγάλετε απο τη φωτιά.
- Μόλις ψήσετε τις πίτες μπορείτε να τις πασπαλίσετε με πάπρικα.
- Όταν ψήνετε τη πίτα θα σχηματίζονται φουσκάλες, πατήστε τη με τη σπάτουλα συνεχώς χωρίς να τη σκάσετε και μετά αναποδογυρίστε τη για να ψηθεί και απο την άλλη.
- Άμα δε σας αρέσουν πολύ τα μπαχαρικά μειώστε τα στη μέση περίπου.
- Εάν είναι πολύ στεγνό ή καινούριο το τηγάνι σας βάλτε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και απλώστε το πριν ψήσετε τις πίτες, αλλά γενικά δε χρειάζεται λάδι.
- Μη παραψήσετε πολύ τις πίτες γιατί θα γίνουν ξερές, ειδικά εάν τις έχετε πλάσει πολύ λεπτές.
- Εάν βάλετε ψιλό αλάτι αντί για χονδρό τότε βάλτε λιγότερο, προσθέστε 1 κ.γ. αρχικά και δοκιμάστε προσθέτονας σταδιακά λίγο - λίγο.
Κόκκινες φακές αποφλοιωμένες και χωρισμένες στη μέση |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.