Υλικά για περίπου 10 κρέπες:
- 3 κούπες αλεύρι Γ.Ο.Χ. (για όλες τις χρήσεις)
- 2 με 2 1/2 κούπες νερό (ανάλογα το αλεύρι)
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα κανέλα
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)
- 1 πρέζα σκόνη γλυκόριζας (προαιρετικά)
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε πολύ καλά μαζί με το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μπέικιν και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 κ.γ. σπορέλαιο να κάψει και ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα της ζύμης (ίσα να καλύπτει το τηγάνι), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σπάτουλα για να απλώσουμε το χυλό μόλις το ρίξουμε στο τηγάνι.
- Μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά τη γυρίζουμε και από την άλλη με τη βοήθεια της σπάτουλας.
- Αφήνουμε να ψηθεί για λίγο και από την άλλη μέχρι να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά σημάδια και τη βγάζουμε από το τηγάνι.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει ο χυλός.
- Μπορούμε να τις γεμίσουμε με μαρμελάδα ή να τις φάμε σκέτες.
Συμβουλές:
- Τη 1 κούπα νερό την αντικατέστησα με 1 κούπα γάλα απο νιφάδες βρώμης, και έγινε το ίδιο καλό.
- Εάν τις κρέπες τις προορίζετε για αλμυρή γέμιση μη βάλετε ζάχαρη ή βάλτε μόνο 1 κ.σ.
- Ο χυλός δε θα πρέπει να είναι πάρα πολύ νερουλός, αλλά να είναι παχύρευστος και χωρίς γρομπαλάκια.
- Το μπέικιν μπορεί να σας φαίνεται πολύ, αλλά βοηθά στο να γίνουν φουσκαλίτσες και να είναι αφράτες οι κρέπες, μειώστε το στο μισό εαν τις θέλετε λιγότερο φουσκωμένες απο ότι στη φωτογραφία.
- Προσέξτε το μπεικιν μην έχει περίεργη μυρωδιά γιατί μερικά δεν είναι καλής ποιότητας, εγώ χρησιμοποιώ γιώτης.
Η συνταγή είναι ελαφρά τροποποιημένη από το βιβλίο Σαρακοστιανά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.