Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014

Κανελάδα


  Υλικά: 
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 ml ή 2 κούπες νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο)
  • 10 μεγάλα χονδρά κομμάτια κανέλας χονδρο-σπασμένα στο γουδί
  • 10 καρφάκια γαρίφαλα
  • 10 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλυκού κόκκινη χρωστική για ζαχαροπλαστική. (προαιρετικά)











 Παρασκευή:

  1. Σε μία κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά εκτός απο την αρμπαρόριζα και το χρώμα ζαχαροπλαστικής (εάν βάλετε), δηλαδή τη ζάχαρη, τα σπασμένα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρύφαλλα. 
  2. Προσθέτετε το νερό περίπου 2,5 ποτήρια νερό .
  3. Βάζετε τη κατσαρόλα στη φωτιά και αρχίζετε να ανακατεύετε.
  4. Αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει σα σιρόπι.
  5. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το χρώμα και ανακατεύετε καλά.
  6. Αφήνετε να κρυώσει επάνω στην εστία, αφαιρούμε τα φύλλα της αρμπαρόριζας και βάζουμε το ποτό σε μπουκάλια στο ψυγείο. 
  7. Πίνεται σαν αναψυκτικό, αραιωμένο με κανονικό ή ανθρακούχο νερό σε αναλογία της προτίμησης σας και ανάλογα πόσο συμπηκνωμένο έγινε, συνήθως βάζουμε 1/4 του ποτηριού σιρόπι και νερό με παγά 2-3 παγάκια, δηλαδή  αραιωμένο 1:3 με 1:4.
Συμβουλές:
  • Είναι ένα αρχαίο δροσιστικό καλοκαιρινό αναψυκτικό, που φτιάχνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως η Κρήτη, η Νίσυρος, η Κως και άλλα νησιά.
  • Εάν βάλετε αρμπαρόριζα ή χρώμα ζαχαροπλαστικής προσθέστε τα στο τέλος, αφού έχετε βράσει το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα σε δυνατή φωτιά,
    το χρώμα δεν είναι απαραίτητο και είναι και συνθετικό (μη φυσικό).
  • Αν θέλουμε αφήνουμε για 5 ημέρες μέσα στο μπουκάλι και τα κανελογαρίφαλα, αρκεί να έχει μεγάλο στόμιο το μπουκάλι, ώστε να μπορούμε να τα βγάλουμε, διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο.
  • Το χειμώνα το βάζουμε να ζεσταθεί διαλυμένο σε νερό, πασπαλίζουμε κανέλα και προσφέρουμε σε φλιτζάνι, για ένα θερμαντικό ποτό.
  • Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία βρασμού τόσο περισσότερο χρώμα θα αφήσει η κανέλα.
  • ΕΑΝ βρείτε, προτιμήστε κανέλα Κευλάνης, έχει λιγότερη κουμαρίνη και πιο ντελικάτο άρωμα.

Βασισμένη στις πηγές:
http://www.eliasmamalakis.gr

http://www.cooktherapy.gr
http://nostimessyntagesthsgwgws.blogspot.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.