Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Γάλα βραζιλιάνικου καρύου (Brazil nut milk)

Υλικά:

  • 1 κούπα καρύδια Βραζιλίας (το μούλιασμα είναι προαιρετικό απο 1-3 ώρες)
  • 4 κούπες φιλτραρισμένο νερό
  • 4 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Γάλα φουντουκιού (Hazelnut milk)


  Συστατικά
  • 200 γρ. ωμά φουντούκια (περίπου 1 1/2 κουπα)
  • 4 κούπες νερό
  • φυσική γλυκαντική ουσία
  • (σιρόπι σφενδάμου,χουρμάδες, εγώ έβαλα 2 κ.σ. σιρόπι φουντουκιού)
  • 1 πρέζα ροζ αλάτι ιμαλαϊων

Γάλα καρυδιού (Walnut milk)

ΡΟΦΗΜΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ
Υλικά:

1 κουπα καρύδια
3 κουπες νερο
Γλυκαντικό προαιρετικά (σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη ή στέβια κ.α.)
Αρωματική ύλη προαιρετική (κανέλα ή κάκαο ή βανίλια)

Ρυζόγαλο με ταχίνι (μοναστηριακό)

Υλικά: 
  • 1/4 κούπας ρύζι για σούπα
  • 1 λίτρο νερό
  • 4 κ.σ. κορν φλάουερ ή άλλο άμυλο διαλυμένο σε 1/4 κούπας νερό
  • 2 κ.σ. ταχίνι ή φυστικοβούτυρο διαλυμένο σε 1/4 κούπας νερό 
  • 1/2 κούπα ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
Εκτέλεση :
  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι με το 1 λίτρο νερό σε χαμηλή φωτιά.
  2. Όταν τοο ρύζι έχει βράσει καλά τότε ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο βρασμένο ρύζι μαζί το ταχίνι διαλυμένο στο χλιαρό νερό τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιών. 
  3. Ανακατεύουμε συνέχεια και μόλις πήξει η κρέμα τη σερβίρουμε στα μπολ και τη γαρνίρουμε με κανέλλα.

Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Προσθέστε σταδιακά νερό χτυπώντας το ταχίνι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια λευκή κρέμα ταχινιού.
  • Ανακατέψτε καλά το κορν φλάουρ πριν το ρίξετε στη κατσαρόλα επειδή έχει τη τάση να κατακάθεται στο πάτο.
  • Ανακατέψτε και το ταχίνι καλά πριν το χρησιμοποιήσετε επειδή τείνει να κατακάθεται στο πάτο και να διαχωρίζεται απο το λάδι του.
  • Το ταχίνι είναι καλή πηγή σιδήρου.

Μηλοπιτάκια μοναστηριακά

Υλικά: (Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους)

Α. Για τη ζύμη:
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 200 ml λευκό κρασί (ή ρετσίνα)
  • 500 γρ. (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. αλάτι

Β. Για τη γέμιση:
  • 2 κούπες χονδροτριμμένο μήλα (περίπου 4)
  • 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
  • 1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κούπα (περίπου) αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
  • 2 κ.σ. σουσάμι (Προαιρετικά)
Επί το έργον:
  1. Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακή, που όμως δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά πατήματα στο multi ώστε να μη γίνουν σκόνη, ή τα κοπανίζουμε σε γουδί. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και το σουσάμι.
  3. Παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μικρό μανταρίνι και τα πλαταίνουμε στην παλάμη μας. Στο φυλλαράκι που δημιουργείται βάζουμε ένα κουταλάκι καλά γεμάτο γέμιση, και το μαζεύουμε ώστε να την εγκλωβίσει στο εσωτερικό του.
  4. Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά και το πλαταίνουμε κάπως με το χέρι μας ώστε η γέμιση να «πιάσει» μέχρι τις άκρες του και να πάρει σχήμα στρογγυλής ή οβάλ πιτούλας, με διάμετρο γύρω στα 6 cm. (Τα μέτρησα μετά το ψήσιμο και ήταν 7cm).
  5. Το βάζουμε σε ταψί με τη πλευρά της ένωσης προς τα κάτω.
  6. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 περίπου λεπτά , ή μέχρι να χρυσίσουν οι επιφάνειές τους και οι πάτοι τους. (Τα βάζω στη δεύτερη -από την κάτω μεριά- σχάρα του φούρνου).
  7. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με πολύ λίγη άχνη. Αφήνουμε να κρυώσουν και ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη.
  8. Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα βάζουμε και λίγη κανέλα από πάνω.
  9. Τα σκεπάζουμε -αφού κρυώσουν εντελώς- με διαφανή μεμβράνη. Διατηρούνται αρκετές μέρες.
Συνοδεύουν ευχάριστα το καφεδάκι μας ή -τι άλλο;- ενα ποτηράκι ρακή!

Παρατηρήσεις:

1) Η άχνη ζάχαρη μπορεί να παραληφθεί ή να αντικατασταθεί με γλυκαντικό σε σκόνη.

2) Η αντιστοιχία ζύμης-γέμισης σε αυτού του είδους τις συνταγές είναι ενδεικτική. Επειδή στα σπίτια μας δεν έχουμε μηχανές ώστε τα πιτάκια να βγαίνουν με καλούπι, ενδέχεται κάποιες φορές να περισσέψει 1-2 μερίδες ζύμης ή 1-2 κουταλιές γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη, γεμίστε τη με μαρμελάδα ή με κανένα λουκουμάκι όπως στα κουραμπιεδάκια με λουκούμι.

Μπουγάτσα με γάλα καρύδας


Συστατικά :

  • φύλλο κρούστας, με ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

  • 1 κούπα σιμιγδάλι
  • ¾ κούπα ζάχαρη
  • 3 μαστίχας, λιωμένες με 1 κ.γ. ζάχαρη (ή χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού)

Μπουγάτσα (Μοναστηριακή)



VEGAN ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ

Υλικά :

  • 1 λίτρο γάλα σόγιας ή ρυζιού
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα ζάχαρη

Γάλα καρύδας (Coconut milk)


Υλικά:

400 ml (1 κονσέρβα γάλα καρύδας)
600 ml φιλτραρισμένο βραστό νερό

Σούπα φυστικοβούτυρου (Ταίλανδέζικη)


Συστατικά

  • 1 κούπα γάλα καρύδας,
  • 1 κούπα φυσικό φυστικοβούτυρο
  • 1/2 κούπα ζωμό λαχανικών

Σούπα με νουντλς και λαχανικά (Θιβετιανή thukpa)




















Υλικά:
  • 100 γρ. νούντλς σπασμένα
  • 1 χούφτα σπανάκι ψιλοκομμένο
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους

Σνίτσελ σόγιας

ΣΝΙΤΣΕΛ ΣΟΓΙΑΣ
(Για 2 άτομα)

Υλικά:

  • 2 τεμ μεγάλα φιλέτα σόγιας (μπορείτε να το δοκιμάσετε και με κεμπάπ)
  • 1 κ.γ. αντικατάστατο αυγού (αλεύρι σόγιας με πλήρη λιπαρά ή λιναρόσπορο)
  • 20ml γάλα σόγιας
  • 10ml Κρέμα γάλακτος σόγιας
  • 10g αλεύρι
  • 30g φρυγανιά ή Panko ή θρυμματισμένα Cornflakes
  • 50ml Λάδι
  • λίγο άλας
  • λίγο πιπέρι
  • λίγη πάπρικα
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κρέας (προαιρετικά)