Υλικά: (Γίνονται 35-40 μηλοπιτάκια κανονικού μεγέθους)
Α. Για τη ζύμη:
Β. Για τη γέμιση:
Παρατηρήσεις:
1) Η άχνη ζάχαρη μπορεί να παραληφθεί ή να αντικατασταθεί με γλυκαντικό σε σκόνη.
2) Η αντιστοιχία ζύμης-γέμισης σε αυτού του είδους τις συνταγές είναι ενδεικτική. Επειδή στα σπίτια μας δεν έχουμε μηχανές ώστε τα πιτάκια να βγαίνουν με καλούπι, ενδέχεται κάποιες φορές να περισσέψει 1-2 μερίδες ζύμης ή 1-2 κουταλιές γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη, γεμίστε τη με μαρμελάδα ή με κανένα λουκουμάκι όπως στα κουραμπιεδάκια με λουκούμι.
- 200 ml ελαιόλαδο
- 200 ml λευκό κρασί (ή ρετσίνα)
- 500 γρ. (3,5 κούπες) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ. αλάτι
Β. Για τη γέμιση:
- 2 κούπες χονδροτριμμένο μήλα (περίπου 4)
- 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
- 1 κούπα σταφίδα σουλτανίνα
- 1 κ.γ. κανέλα
- ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κούπα (περίπου) αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
- 2 κ.σ. σουσάμι (Προαιρετικά)
- Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Προκύπτει μια ζύμη πολύ μαλακή, που όμως δεν κολλά στα χέρια. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση. Αλέθουμε τα καρύδια με κοφτά πατήματα στο multi ώστε να μη γίνουν σκόνη, ή τα κοπανίζουμε σε γουδί. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα και το σουσάμι.
- Παίρνουμε κομματάκια ζύμης όσο ένα μικρό μανταρίνι και τα πλαταίνουμε στην παλάμη μας. Στο φυλλαράκι που δημιουργείται βάζουμε ένα κουταλάκι καλά γεμάτο γέμιση, και το μαζεύουμε ώστε να την εγκλωβίσει στο εσωτερικό του.
- Το γυρίζουμε από την άλλη μεριά και το πλαταίνουμε κάπως με το χέρι μας ώστε η γέμιση να «πιάσει» μέχρι τις άκρες του και να πάρει σχήμα στρογγυλής ή οβάλ πιτούλας, με διάμετρο γύρω στα 6 cm. (Τα μέτρησα μετά το ψήσιμο και ήταν 7cm).
- Το βάζουμε σε ταψί με τη πλευρά της ένωσης προς τα κάτω.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 45 περίπου λεπτά , ή μέχρι να χρυσίσουν οι επιφάνειές τους και οι πάτοι τους. (Τα βάζω στη δεύτερη -από την κάτω μεριά- σχάρα του φούρνου).
- Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα πασπαλίζουμε με πολύ λίγη άχνη. Αφήνουμε να κρυώσουν και ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα με αχνοζάχαρη.
- Αν θέλουμε, στο σερβίρισμα βάζουμε και λίγη κανέλα από πάνω.
- Τα σκεπάζουμε -αφού κρυώσουν εντελώς- με διαφανή μεμβράνη. Διατηρούνται αρκετές μέρες.
Παρατηρήσεις:
1) Η άχνη ζάχαρη μπορεί να παραληφθεί ή να αντικατασταθεί με γλυκαντικό σε σκόνη.
2) Η αντιστοιχία ζύμης-γέμισης σε αυτού του είδους τις συνταγές είναι ενδεικτική. Επειδή στα σπίτια μας δεν έχουμε μηχανές ώστε τα πιτάκια να βγαίνουν με καλούπι, ενδέχεται κάποιες φορές να περισσέψει 1-2 μερίδες ζύμης ή 1-2 κουταλιές γέμιση. Αν περισσέψει ζύμη, γεμίστε τη με μαρμελάδα ή με κανένα λουκουμάκι όπως στα κουραμπιεδάκια με λουκούμι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.