Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Σουβλάκι...μπάμιας!



Συστατικά:

  • 8 μεσαίες μπάμιες (όχι πολύ μεγάλες γιατί είναι σκληρές)
  • 1 κ.σ. φυτική μαργαρίνη ή ελαιόλαδο
  • Αλάτι ή σάλτσα σόγιας

Μπαγκέτες με τοματίνια και ελιές

Μπαγκέτες με τοματίνια και ελιές
Συστατικά:
  • 3 κούπες (400 g) αλεύρι σίτου
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3/4 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 1 και 1/2 κούπα κρύο νερό
  • αλεύρι για πασπάλισμα
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 5 ολόκληρες ελιές
  • 5 ντοματίνια (κομμένα στη μέση)
  • 1/4 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3/4 κ.γ. αλάτι

Πλακούς (Βασική συνταγή για Focaccia)


Συστατικά
  • 2 και 3/4 κούπες για κάθε χρήση αλεύρι
  • Αλάτι για γεύση
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγιά για ψωμί (1 φακελάκι)
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κούπα νερό

Καλτσόνε (Σκεπαστή πίτσα)


Εκτέλεση

Συστατικά

  • Υλικά για 2 καλτσόνε
  • Ζύμη:
  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Λίγη ζάχαρη
  • Χλιαρό νερό όσο πάρει
  • Γέμιση:
  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια αγάρικα
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • Φέτα αμυγδάλου ή φυτικό τυρί που λιώνει (πχ Viofast)
  • Φυτικό τυρί κίτρινο τριμμένο
  • Μερικά ντοματάκια κομμένα σε φέτες
  • 4-5 κ.σ. κέτσαπ
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Λίγη ρίγανη

Πλακούς με ντοματούδια, κρεμμύδια και βότανα

Συστατικά:

  • 1 kg αλεύρι σίτου (σιταρένιο)
  • 50 g νωπής μαγιάς
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 100 ml ελαιολάδου
  • 50 g άλατος (για την ζύμη)
  • 600 ml νερού
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 200 γρ ντοματάκια κομμένα στη μέση και μαριναρισμένα με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι μαύρο
  • 30 g άλας (για τα υλικά)
  • Μαύρο πιπέρι, ρίγανη και δενδρολίβανο να δοκιμάσετε

Μπαγκέτα με αγγούρι, λιαστή ντομάτα και ελιά


Mερίδες: 2
Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
Υλικά: 

  • 1/2 μπαγκέτα
  • 1 αγγούρι
  • 6 ημίλιαστες ντομάτες (λαδιού)
  • 2 κ.σ. πάστα ελιάς
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • αλάτι

Μπιφτέκι σόγιας (Βραζιλιάνικο)


Μπιφτέκι Σόγιας

Συστατικά:

2 κούπες κιμάς σόγιας (ξερό)
1 κούπα νιφάδες βρώμης
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κούπα νερό
Αλάτι για γεύση
Λάδι
ψίχουλα ψωμιού (ή φρυγανιά)
2 κ.σ. γεμάτες διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
1 κ.σ. μπαχαρικό για μπιφτέκι (προαιρετικά)

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΒΡΩΜΗ (Διατροφικά οφέλη)


H βρώμη είναι η καταλληλότερη τροφή για τους ανθρώπους γιατί σύμφωνα με τους πίνακες του Αμερικάνικου Οργανισμού Τροφίμων περιέχει τα παρακάτω:

Η βρώμη περιέχει ανά 100 γραμμάρια :
  • Ενέργεια: 1,628 kJ (389 kcal)
  • Υδατάνθρακες: 66.3 γραμμάρια
  • Διαιτητικές ίνες: 10.6 γρ.
  • Λιπαρά: 6.9 γρ.
  • Πρωτεΐνες: 16.9 γρ.
  • Βιταμίνη (B5): 1.3 mg (26%)
  • Βιταμίνη (B9): 56 μg (14%)
  • Ασβέστιο: 54 mg (5%)
  • Σίδηρο: 5 mg (38%)
  • Μαγνήσιο: 177 mg (50%)
  • β-γλυκάνη: 4 γρ.

Γάλα ρυζιού (Rice milk)

Ρόφημα ρυζιού ("γάλα" ρυζιού)
Συστατικά:
  • 2 κούπες ακατέργαστο καφέ ρύζι, πλυμένο
  • 800 ml φιλτραρισμένο νερό (Ανάλογα με το πόσο λεπτόρευστο το θέλετε αυξήστε το νερό)

Γάλα βρώμης απο νιφάδες (Oatmeal milk)


ΡΟΦΗΜΑ ΒΡΩΜΗΣ - Oat milk ( Γάλα βρώμης )
Συστατικά
  • 1 κούπα λεπτές νιφάδες βρώμης (δε χρειάζονται μούλιασμα)
  • 4 κούπες εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό 

Γάλα κύπερου (Tigernut milk)

Γάλα κύπερου (Cyperus esculentus, chufa, tigernut)



















Υλικά:
  • 1 κούπα καρποί κύπερου
  • 3-4 κούπες φιλτραρισμένο νερό (ανάλογα πόσο παχύρευστο το επιθυμούμε)
  • Γλυκαντικό της επιλογής σας (στέβια, σιρόπι αγαύης, κ.α.)
  • 1 πρέζα σκόνη πιπερόριζας ή 1/2 κ.γ. τριμμένη φρέσκια πιπερόριζα (προαιρετικά)