Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ζελέ με καφέ και γάλα καρύδας

Υλικά για το βασικό μείγμα:
  • 2 κ.σ. αγάρ σε σκόνη ή περίπου 1 φακελάκι αγάρ σε σκόνη των 25 γρ.
  • 5 1/4 κούπες νερό 
  • 1 κούπα ζάχαρη (βγαίνει σχεδόν ουδέτερο, εάν το θέλετε πιο γλυκό προσθέστε περισσότερη, περίπου 1/2 κούπα άνετα θα έπαιρνε)
Για τη στρώση του καφέ:
  • 4 κ.γ. στιγμιαίο καφέ ή 4 κ.γ. γαλλικό καφέ (εγώ χρησιμοποίησα γαλλικό με άρωμα κανέλα) 
  • 1/4 κούπας καυτό νερό 
  • 3/4 κούπας κρύο νερό
Για τη στρώση γάλακτος καρύδας:
  • 1 κούπα γάλα καρύδας σε κονσέρβα (ανακατεμένο)
Για το παγόλουτρο:
  • 4 κούπες παγάκια ή και παραπάνω
  • 2 κούπες νερό
Οδηγίες:
  1. Φτιάξτε το βασικό μείγμα, προσθέστε το νερό σε ένα μέτριο κατσαρολάκι, ρίξτε μέσα τη σκόνη αγάρ και ανακατέψτε ελαφρά μαζί, μην ανάψετε ακόμα τη φωτιά, αφήστε το να ενυδατωθεί ενώ εσείς προετοιμάζετε τα υπόλοιπα.
  2. Αναμίξτε το στιγμιαίο καφέ με το 1/4 κούπας καυτό νερό και συμπληρώστε με τα 3/4 κούπας κρύο νερό για να φτιάξετε σύνολο 1 κούπα καφέ.
    Εναλλακτικά εαν χρησιμοποιήσετε γαλλικό φτιάξτε το με το καυτό  νερό και συμπληρωστε με το κρύο μέχρι να γίνει 1 κούπα καφές.
  3. Κουνήστε πολύ καλά τη κονσέρβα γάλακτος καρύδας και μετρήστε 1 κούπα.
  4. Σε μέτρια φωτιά βάλτε το κατσαρολάκι που είχατε βάλει προηγουμένως τη σκόνη αγάρ για να μουλιάσει να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθεί. 
  5. Μόλις το μίγμα αρχίσει να βγάζει φουσκαλίτσες, προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί. 
  6. Χρησιμοποιήστε ένα λεπτό σουρωτήρι, μια τρυπητή κουτάλα ή ένα κουτάλι για να ξαφρίσετε τον αφρό απο την επιφάνεια και πετάξτε τον.
  7. Ρυθμίστε τη θερμότητα στο χαμηλό (0,5 - 1).
  8. Ρίξτε 2 1/2 κούπες απο το βασικό μείγμα σε ένα δεύτερο, μικρότερο κατσαρολάκι σε άλλη εστία. 
  9. Στο πρώτο κατσαρολάκι προσθέστε τη μιά καφέ και ανακατέψτε. 
  10. Στο δεύτερο κατσαρολάκι προσθέστε τη μιά κούπα γάλακτος και ανακατέψτε. (Βεβαιωθείτε ότι και τα δυό κατσαρολάκια ατμίζουν σε χαμηλή φωτιά.)
  11. Φτιάξτε το παγόλουτρο, τοποθετήστε το μικρότερο ταψάκι ή πυρέξ μέσα σε ένα μεγαλλύτερο ταψί προσθέστε πάγο στο εξωτερικό ταψί και ρίξτε το κρύο νερό στο εξωτερικό ταψί μέχρι να γεμίσει περίπου στα 3/4.
  12. Μετρήστε 1 κούπα από το μείγμα του καφέ και ρίξτε το μέσα στο μικρότερο ταψί.
  13. Αφού βεβαιωθείτε ότι η πρώτη στρώση του καφέ έχει στερεοποιηθεί (θα το αγγίξετε και δε θα κολλάει στο χέρι σας), τότε ανακατέψτε το μείγμα γάλακτος και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι, ρίξτε προσεκτικά με μικρή ροή -απο τις γωνίες, όχι στο κέντρο- τη στρώση του γάλακτος επάνω απο τη στρώση του καφέ. 
  14. Συνεχίστε έτσι φτιάχνοντας συνολικά 7 στρώσεις, 4 στρώσεις καφέ και 3 στρώσεις κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας πάντα πριν ρίξετε την επόμενη στρώση.
  15. Μόλις στερεοποιηθεί και το τελευταίο επάνω στρώμα τότε τοποθετήστε το ταψί στο ψυγείο και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από το σερβίρισμα, σερβίρετε κρύο.
* Φτιάχνει 12 μεγάλες μερίδες
 
Συμβουλές:
  • Έχετε υπόψην ότι ο ζελές απο αγάρ έχει σκληρότερη υφή απο το ζελέ της ζελατίνη, εάν το θέλετε λίγο πιο μαλακό προσθέστε άλλη 1/2-1 κούπα στο βασικό μείγμα αλλά όχι παραπάνω διότι υπάρχει κίνδυνος να μη στερεοποιηθεί καθόλου το αγάρ μετά, ή ελαττώστε το αγάρ.
    (Θα πειραματιστώ με τις αναλογίες και εαν βρω καλλύτερη υφή θα τροποποιήσω τη παρούσα συνταγή)
  • Ανακατεύετε πάντα το μείγμα πριν το ρίξετε στη προηγούμενη στρώση γιατί το αγάρ κατακάθεται στο πάτο της κατσαρόλας.
  • Οι αναλογίες της παραπάνω συνταγής δίνουν ένα καλά στερεοποιημένο ζελέ με σχεδόν ουδέτερη γεύση, εαν το θέλετε γλυκότερο προσθέσετε παραπάνω ζάχαρη στο βασικό μείγμα, πχ 1/2 - 1 κούπα παραπάνω.
  • Μη ρίχνετε απότομα την επόμενη στρώση γιατί μπορεί να σπάσει η αποκάτω στρώση.
  • Έχει λίγο παραπάνω διαδικασία αλλά το θεαματικό αποτέλεσμα σε αποζημιώνει, εάν θέλετε να το κάνετε πιο γρήγορα φτιάξτε μόνο 2 στρώσεις ή 3, σημασία έχει κάθε φορά να ρίχνετε ίση ποσότητα απο κάθε μείγμα, δλδ πχ. 1 1/2 κούπα μείγματος καφέ και 1 1/2 κούπα μείγματος κρέμας γάλακτος καρύδας.
  • Το πόσο γρήγορα θα πήξει το ζελέ ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού σας, εγώ που χρησιμοποίησα ένα μέτριο ταψάκι στερεοποιήθηκε σε περίπου 3 λεπτά, μπορείτε να το τοποθετήσετε στο ψυγείο για να πήξει πιο γρήγορα.

Η συνταγή είναι τροποποιημένη απο εδώ:

http://runawayrice.com/desserts/coffee-and-cream-agar-jelly-thach-ca-phe/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.