Υλικά:
Για τη φάβα:
Για τη φάβα:
- 500 γρ. φάβα Σαντορίνης (ή κίτρινα μπιζέλια)
- 3 κούπες (+1 μόνο εαν δείτε ότι χρειάζεται επιπλέον νερό)
- 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ολόκληρο ή 2 μικρά
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο (για το τέλος)
- 1 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι (για το τέλος)
- 1 κομματάκι πιπερόριζα περίπου 2 εκ. ξεφλουδισμένη (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά, για το τέλος)
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά ημισέληνα
- 14 ντομάτες λιαστές σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.σ. κάπαρη ή πράσινες ελιές
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/3 κούπας βαλσάμικο ξύδι
- 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά, κανονικά αλάτι δεν χρειάζεται λόγω της κάπαρης και της λιαστής ντομάτας)
- Μουλιάζουμε τη φάβα αποβραδίς (προαιρετικά, αλλά βράζει καλλύτερα).
- Πλένουμε καλά τη φάβα μέχρι το νερό να βγαίνει σχεδόν καθαρό και τη βάζουμε με νερό να την σκεπάζει σε κατσαρόλα.
- Βάζουμε το 1 κρεμμύδι ολόκληρο ή στη μέση, το σκόρδο και τη πιπερόριζα (εάν βάλουμε) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Ξαφρίζουμε και στη συνέχεια σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να χυλώσει
- Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και τη πολτοποιούμε με ένα μίξερ χειρός ή στο μπλέντερ.
- Φτιάχνουμε το "πάντρεμα", ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
- Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε λωρίδες και τα τσιγαρίζουμε μαζί με τις λιαστές ντομάτες.
- Ρίχνουμε την κάπαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
- Ρίχνουμε λίγο ξύδι, αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε μαζί με τη φάβα και ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο θέλουμε.
Συμβουλές:
- Αντί για ζωμό λαχανικών μπαίνει κάλλιστα και νερό.
- Μπορείτε να βάλετε και μερικές λιαστές τομάτες την ώρα που το αλέθετε για να πάρει χρώμα και αρωμα απο τις λιαστές τομάτες.
- Εάν αποφεύγετε το τηγάνισμα μπορείτε να βάλετε απο επάνω ωμό το πάντρεμα,
τις λιαστές τομάτες αφού τις κόψετε ίσως στα 2 ή στα 4, μαζί με τη κάππαρη και όσο κρεμμύδι σας αρέσει.
Η συνταγή είναι τροποποιημένη απο τις παρακάτω σελίδες:
http://nostimada.gr
http://nostimada.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.