Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Φάβα με λιαστές τομάτες και κάππαρη

Υλικά:

Για τη φάβα:

  • 500 γρ. φάβα Σαντορίνης (ή κίτρινα μπιζέλια) 
  • 3 κούπες (+1 μόνο εαν δείτε ότι χρειάζεται επιπλέον νερό)
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ολόκληρο ή 2 μικρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (για το τέλος)
  • 1 1/2 κ.γ. ροζ αλάτι (για το τέλος)
  • 1 κομματάκι πιπερόριζα περίπου 2 εκ. ξεφλουδισμένη (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά, για το τέλος)
Για το πάντρεμα:
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτά ημισέληνα
  • 14 ντομάτες λιαστές σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κ.σ. κάπαρη ή πράσινες ελιές
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/3 κούπας βαλσάμικο ξύδι 
  • 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά, κανονικά αλάτι δεν χρειάζεται λόγω της κάπαρης και της λιαστής ντομάτας)
 Παρασκευή:
  1. Μουλιάζουμε τη φάβα αποβραδίς (προαιρετικά, αλλά βράζει καλλύτερα).
  2. Πλένουμε καλά τη φάβα μέχρι το νερό να βγαίνει σχεδόν καθαρό και τη βάζουμε με νερό να την σκεπάζει σε κατσαρόλα.
  3. Βάζουμε το 1 κρεμμύδι ολόκληρο ή στη μέση, το σκόρδο και τη πιπερόριζα (εάν βάλουμε) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  4. Ξαφρίζουμε και στη συνέχεια σιγοβράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να χυλώσει
  5. Μόλις βράσει προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι και τη πολτοποιούμε με ένα μίξερ χειρός ή στο μπλέντερ.
  6. Φτιάχνουμε το "πάντρεμα", ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.
  7. Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε λωρίδες και τα τσιγαρίζουμε μαζί με τις λιαστές ντομάτες.
  8. Ρίχνουμε την κάπαρη, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη ζάχαρη.
  9. Ρίχνουμε λίγο ξύδι, αφήνουμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να απορροφήσει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Σερβίρουμε μαζί με τη φάβα και ρίχνουμε όσο ελαιόλαδο θέλουμε.

Συμβουλές:
  • Αντί για ζωμό λαχανικών μπαίνει κάλλιστα και νερό.
  • Μπορείτε να βάλετε και μερικές λιαστές τομάτες την ώρα που το αλέθετε για να πάρει χρώμα και αρωμα απο τις λιαστές τομάτες.
  • Εάν αποφεύγετε το τηγάνισμα μπορείτε να βάλετε απο επάνω ωμό το πάντρεμα,
    τις λιαστές τομάτες αφού τις κόψετε ίσως στα 2 ή στα 4, μαζί με τη κάππαρη και όσο κρεμμύδι σας αρέσει.
Η συνταγή είναι τροποποιημένη απο τις παρακάτω σελίδες:
http://nostimada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.