Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Σούπα κολοκύθας με γλυκό γάλα καρύδας


Υλικά:
  • 3 κούπες ή 500 γρ. ψιλοκομμένη κολοκύθα σε ράβδους
  • 2 κονσέρβες γάλα καρύδας (προτιμήστε μάρκα Mae Ploy)
  • 3 κ.σ. ζάχαρη κοκκοφοίνικα ή μουσκοβάντο (muscovado)
  • 3 κ.σ. λεύκη κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
  • 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 1 πρέζα κανέλα ή μείγμα μπαχαρικών για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Κόψτε τη κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους και τη φλούδα της.
  2. Κόψτε τη σάρκα της σε ράβδους πάχους ενός εκατοστού και μήκους 4 εκατοστών.
  3. Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας μαζί με τις ζάχαρες και ανακατεύουμε καλά.
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα μπαστούνια κολοκύθας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά.
  5. Δοκιμάστε και εάν τη θέλετε πιο γλυκιά προσθέστε σταδιακά ζάχαρη, σερβίρετε τη ζεστή.

Συμβουλές:
  • Το πόσο γλυκό το θέλετε μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας και άλλο γλυκαντικό, εγώ πρόσθεσα 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη επιπλέον και 400 ml νερό, και κράτησα τη μια κονσέρβα και την έριξα μόλις έκλεισα το μάτι της κουζίνας.
  • Το γάλα καρύδας δε θέλει υψηλές θερμοκρασίες, προτιμά τις χαμηλές αλλιώς καταστρέφεται, για αυτό και είναι καλό να κρατήσετε λίγο γάλα καρύδας ή ολόκληρη τη μία κονσέρβα και να το προσθέσετε προς το τέλος του βρασμού μαζί με επιπλέον ζάχαρη εαν το επιθυμείτε πιο γλυκό.
  • Εάν θέλετε το γάλα να κρατήσει το λευκό του χρώμα τότε βάλτε ζάχαρη λευκή.
  • Αυτή η σούπα είναι νοστιμότερη ζεστή, οπότε μπορείτε να αφήσετε τη κατσαρόλα επάνω στο μάτι (με κλειστό μάτι ή στο ελάχιστο) για να διατηρηθεί ζεστή.
  • Εάν δε σας αρέσει με κομματάκια κολοκύθας μέσα μπορείτε να την πολτοποιήσετε στο μπλέντερ, αλλά στη Ταϊλάνδη τρώγεται έτσι όπως είναι στη φωτογραφία.
  • Η κολοκύθα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για αυτή τη συνταγή είναι η ιαπωνική κολοκύθα ποικιλίας kabocha, άμα όμως δε τη βρείτε χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε πορτοκαλί κολοκύθα.
Κολοκύθα καμπότσα (kabocha)
http://www.templeofthai.com/recipes/sweet_pumpkin.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.