Υλικά:
- 3 κούπες ή 500 γρ. ψιλοκομμένη κολοκύθα σε ράβδους
- 2 κονσέρβες γάλα καρύδας (προτιμήστε μάρκα Mae Ploy)
- 3 κ.σ. ζάχαρη κοκκοφοίνικα ή μουσκοβάντο (muscovado)
- 3 κ.σ. λεύκη κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου
- 1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
- 1 πρέζα κανέλα ή μείγμα μπαχαρικών για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Κόψτε τη κολοκύθα στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους και τη φλούδα της.
- Κόψτε τη σάρκα της σε ράβδους πάχους ενός εκατοστού και μήκους 4 εκατοστών.
- Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας μαζί με τις ζάχαρες και ανακατεύουμε καλά.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τα μπαστούνια κολοκύθας και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 10 λεπτά.
- Δοκιμάστε και εάν τη θέλετε πιο γλυκιά προσθέστε σταδιακά ζάχαρη, σερβίρετε τη ζεστή.
Συμβουλές:
- Το πόσο γλυκό το θέλετε μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας και άλλο γλυκαντικό, εγώ πρόσθεσα 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη επιπλέον και 400 ml νερό, και κράτησα τη μια κονσέρβα και την έριξα μόλις έκλεισα το μάτι της κουζίνας.
- Το γάλα καρύδας δε θέλει υψηλές θερμοκρασίες, προτιμά τις χαμηλές αλλιώς καταστρέφεται, για αυτό και είναι καλό να κρατήσετε λίγο γάλα καρύδας ή ολόκληρη τη μία κονσέρβα και να το προσθέσετε προς το τέλος του βρασμού μαζί με επιπλέον ζάχαρη εαν το επιθυμείτε πιο γλυκό.
- Εάν θέλετε το γάλα να κρατήσει το λευκό του χρώμα τότε βάλτε ζάχαρη λευκή.
- Αυτή η σούπα είναι νοστιμότερη ζεστή, οπότε μπορείτε να αφήσετε τη κατσαρόλα επάνω στο μάτι (με κλειστό μάτι ή στο ελάχιστο) για να διατηρηθεί ζεστή.
- Εάν δε σας αρέσει με κομματάκια κολοκύθας μέσα μπορείτε να την πολτοποιήσετε στο μπλέντερ, αλλά στη Ταϊλάνδη τρώγεται έτσι όπως είναι στη φωτογραφία.
- Η κολοκύθα που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για αυτή τη συνταγή είναι η ιαπωνική κολοκύθα ποικιλίας kabocha, άμα όμως δε τη βρείτε χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε πορτοκαλί κολοκύθα.
Κολοκύθα καμπότσα (kabocha) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.