Υλικά:
- 2 1/2 κούπες φασόλια μπαρμπούνια μαυρομάτικα βρασμένα
- 1 κονσέρβα καλαμπόκι
- 1/2 κούπα πράσινες πιπεριές ή πιπεριές φλωρίνης χοντροκομμένες
- 15 φέτες λιαστά τοματάκια κομμένα στη μέση (ενυδατώστε τα για λίγα λεπτά)
- 6 κ.σ. μουστάρδα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- 1 κ.γ. κάρυ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 χούφτα δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες (κατά προτίμηση λευκό) ή 4 πράσινα κρεμμυδάκια
- αλατοπίπερο
- 1 καρότο χονδροτριμμένο (προαιρετικά)
- 1 χούφτα γλιστρίδα χονδροκομμένη (προαιρετικά)
- 8 ελιές καλαμών ψιλοκομένες (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. πολτός σκόρδου ή 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
- 4 μικρά αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο ή χονδροτριμμένα καρύδια ή άλλοι καρποί της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
- Μετρήστε και προετοιμάστε όλα τα υλικά.
- Ρίξτε τα σε μια μεγάλη γαβάθα.
- Φτιάξτε τη σάλτσα ανακατεύοντας σε ένα μπωλάκι το αλάτι το κάρυ τη μουστάρδα το λάδι και το ξύδι, περιχύστε τη σαλάτα και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε με φρέσκο δυόσμο στη κορυφή του πιάτου.
- ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ
Συμβουλές:
- Εάν οι ελιές είναι πολύ αλμυρές ξαλμυρίστε τις ενυδατώνοντας τις.
- Μερικές λιαστές τομάτες είναι αρκετά σκληρές, ενυδατώστε τις και αυτές σε λίγο νερό και προσθέστε τις στο τέλος έτσι ώστε να προλάβουν να μαλακώσουν λίγο.
- Αντί βάλετε ωμό καρότο μπορείτε να βράσετε 2 καρότα μαζί με τα φασόλια.
- Όσο περισσότερο χρόνο (αποβραδίς) έχετε ενυδατώσει τα φασόλια τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν, θα είναι πιο θρεπτικά και θα κάνετε περισσότερη οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ!
- Όταν βράζουμε όσπρια αλάτι βάζουμε πάντα στο τέλος, αλλιώς δε βράζουνε καλά.
- Μπορείτε να βάλετε και 1 ξερό κρεμμύδι μαζί με τα φασόλια για να πάρουν περισσότερη γεύση και μόλις βράσουν να το πετάξετε, αλλά και σκέτα είναι νόστιμα.
- Μπορείτε να έχετε τα όσπρια προβρασμένα και στη κατάψυξη απο άλλη φορά πχ όταν φτιάχνετε χούμους ή κάποια σαλάτα, έτσι γλιτώνετε ηλεκτρικό ρεύμα και χρόνο, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα βάλετε στη συντήρηση απο τη προηγούμενη ημέρα.Εάν περισσέψουν φασόλια καταψύξτε τα για άλλες συνταγές ή κάντε τα πουρέ.
- Η σάλτσα επικάλυψης είναι πολύ σημαντική για τη νοστιμιά μιας σαλάτας, οι αναλογίες είναι ενδεικτικές, μπορείτε εαν θέλετε να αυξήσετε τη μουστάρδα ή το λάδι ανάλογα τις προτιμήσεις σας.
~ Λαόνικος Τσάγκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.