Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Σαλάτα με φασόλια μπαρμπούνια, καλαμπόκι και λιαστές τομάτες

Υλικά: 
  • 2 1/2 κούπες φασόλια μπαρμπούνια μαυρομάτικα βρασμένα
  • 1 κονσέρβα καλαμπόκι
  • 1/2 κούπα πράσινες πιπεριές ή πιπεριές φλωρίνης χοντροκομμένες
  • 15 φέτες λιαστά τοματάκια κομμένα στη μέση (ενυδατώστε τα για λίγα λεπτά)
  • 6 κ.σ. μουστάρδα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 1 χούφτα δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες (κατά προτίμηση λευκό) ή 4 πράσινα κρεμμυδάκια
  • αλατοπίπερο 
  • 1 καρότο χονδροτριμμένο (προαιρετικά)
  • 1 χούφτα γλιστρίδα χονδροκομμένη (προαιρετικά)
  • 8 ελιές καλαμών ψιλοκομένες (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. πολτός σκόρδου ή 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
  • 4 μικρά αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. τριμμένο λιναρόσπορο ή χονδροτριμμένα καρύδια ή άλλοι καρποί της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Μετρήστε και προετοιμάστε όλα τα υλικά.
  2. Ρίξτε τα σε μια μεγάλη γαβάθα.
  3. Φτιάξτε τη σάλτσα ανακατεύοντας σε ένα μπωλάκι το αλάτι το κάρυ τη μουστάρδα το λάδι και το ξύδι, περιχύστε τη σαλάτα και ανακατέψτε καλά.
  4. Σερβίρετε με φρέσκο δυόσμο στη κορυφή του πιάτου.
  5. ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ

Συμβουλές:
  • Εάν οι ελιές είναι πολύ αλμυρές ξαλμυρίστε τις ενυδατώνοντας τις.
  • Μερικές λιαστές τομάτες είναι αρκετά σκληρές, ενυδατώστε τις και αυτές σε λίγο νερό και προσθέστε τις στο τέλος έτσι ώστε να προλάβουν να μαλακώσουν λίγο.
  • Αντί βάλετε ωμό καρότο μπορείτε να βράσετε 2 καρότα μαζί με τα φασόλια.
  • Όσο περισσότερο χρόνο (αποβραδίς) έχετε ενυδατώσει τα φασόλια τόσο πιο γρήγορα θα βράσουν, θα είναι πιο θρεπτικά και θα κάνετε περισσότερη οικονομία στο λογαριασμό της ΔΕΗ!
  • Όταν βράζουμε όσπρια αλάτι βάζουμε πάντα στο τέλος, αλλιώς δε βράζουνε καλά.
  • Μπορείτε να βάλετε και 1 ξερό κρεμμύδι μαζί με τα φασόλια για να πάρουν περισσότερη γεύση και μόλις βράσουν να το πετάξετε, αλλά και σκέτα είναι νόστιμα.
  • Μπορείτε να έχετε τα όσπρια προβρασμένα και στη κατάψυξη απο άλλη φορά πχ όταν φτιάχνετε χούμους ή κάποια σαλάτα, έτσι γλιτώνετε ηλεκτρικό ρεύμα και χρόνο, το μόνο που χρειάζεται είναι να τα βάλετε στη συντήρηση απο τη προηγούμενη ημέρα.Εάν περισσέψουν φασόλια καταψύξτε τα για άλλες συνταγές ή κάντε τα πουρέ.
  • Η σάλτσα επικάλυψης είναι πολύ σημαντική για τη νοστιμιά μιας σαλάτας, οι αναλογίες είναι ενδεικτικές, μπορείτε εαν θέλετε να αυξήσετε τη μουστάρδα ή το λάδι ανάλογα τις προτιμήσεις σας.
~ Λαόνικος Τσάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.