Υλικά (Για φόρμα 26 εκατοστά)
- 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
- 10 κοφτές κ.σ. κακάο
- 1 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1/2 κούπα ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
- 3 κ.σ. μηλόξυδο
- 2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γρ. ψιλοκομμένη κουβερτούρα
- 2 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)
- 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1/2 κούπα φυτικό γάλα ή νερό
- 1 κ.σ. κακάο
- 100 γρ. κουβερτούρα χονδροκομμένη ή δάκρυα σοκολάτας
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, τη σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
- Σε ενα μπολ ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, την σόδα και το αλάτι.
- Σε ενα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, το νερό, το λάδι, τη βανίλια και το ξύδ και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε ελαφρώς με λάδι το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο.
- Ανακατεύουμε τα ξερά υλικά μαζί με τα υγρά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μείγμα μέσα στο σκεύος, και ψήνουμε στον φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι το σημείο που μπήγοντας μια ξύλινη οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει σχεδόν καθαρή.
- 10 λεπτά πριν το κέικ να είναι έτοιμο, ξεκινάμε το σιρόπι μας, καίμε τη ζάχαρη στο κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα.
- Προσθέτουμε το γάλα ή το νερό (θα παγώσει η καραμέλα) και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Μόλις πήξει λίγο και πάρει τη μορφή σιροπιού το κατεβάζουμε απο τη φωτιά.
- Περιμένουμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα που έχουμε κόψει σε χονδρά κομμάτια, και το κακάο, και ανακατεύουμε για να λιώσει και να ομογενοποιηθεί.
- Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάμε παντού με οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Συμβουλές:
- Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει τελείως πριν τη κόψουμε, επειδή είναι ένα υγρό κέικ, και για αυτό είναι σημαντικό να είναι παγωμένο πριν το κόψετε, μπορείτε να το βάλετε στη συντήρηση και το μαχαίρι που θα το κόψετε να το βουτάτε κάθε φορά σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό, έτσι θα βγει ένα καθαροκομμένο κομμάτι.
- Αντί να φτιάξετε καραμέλα μπορείτε απλά και πιο εύκολα να βράσετε όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί.
- Αντί για καστανή ζάχαρη μπορείτε να βάλετε λευκή, αλλά η καστανή είναι πιο θρεπτική.
- Αντί για νερό στο κέικ μπορείτε να βάλετε χυμό πορτοκάλι ή κάποιο φυτικό γάλα όπως αμυγδάλου, σόγιας, φυστικιού, καρύδας κ.α.
- Εάν έχετε αδύναμο φούρνο -όπως εγώ- τότε αντί για 180 βαθμούς βάλτε το στους 200.
- Για το σιρόπι χρησιμοποίησα γάλα φυστικοβούτυρου.
- Εάν θέλετε το σιρόπι να εμποτίσει το κέικ τότε καλλύτερα μη κάνετε τη ζάχαρη καραμέλα.
- Μετά το ψήσιμο μπορεί να σας φανεί καμμένο, μη τρομάξετε, είναι απλά το χρώμα του απο το κακάο.
- Εάν κάνετε καραμέλα τη ζάχαρη και δε σας λιώσει όλη δε πειράζει, ρίξτε το γάλα ή το νερό και θα λιώσει στη συνέχεια.
- Όταν φτιάχνετε καραμέλα καλό είναι το σκεύος να είναι αντικολλητικό.
Ελαφρά τροποποιημένη απο τις ιστοσελίδες:
http://www.notquitenigella.com
http://eri-captaincook.blogspot.gr
καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω αν την ψιλοκομμενη κουβερτουρα που θα βαλω στο κεικ την λιωσω σε μπεν μαρι,και την προσθεσω στο μειγμα, δεν θα ειναι καλο το αποτελεσμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνωρίζω το αποτέλεσμα που θα προκύψει απο αυτό το πείραμα.
ΔιαγραφήΠροτείνω να ακολουθήσεις την συνταγή κατά γράμμα.
Μια ερωτηση.αν αντι για νερο βαλω 2 αυγα (αφου δεν την θελω νηστισιμη);
ΑπάντησηΔιαγραφήVegan είναι η συνταγή, φυτική, εάν κάνεις αυτή την αλλαγή δεν μπορώ να σου απαντήσω ποιό θα είναι το αποτέλεσμα καθώς δεν το έχω κάνει αυτό το πείραμα, προτείνω να ακολουθήσεις την συνταγή κατά γράμμα, για να σου βγει όπως στη φωτογραφία.
Διαγραφή