Υλικά:
- 1 κούπα κόκκινες φακές
- 6 κούπες νερό
- 1/2 - 1 κ.σ. κοφτή ροζ αλάτι
- 1 μέτρια πατάτα χονδροκομμένη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χονδροκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 3 μέτρια καρότα χονδροκομμένα
- 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 ml καθαρισμένο κολοκυθόσπορο ή 50 ml ταχίνι ή 50 ml φυστικοβούτυρο
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με το νερό να βράσει.
- Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε τα λαχανικά μαζί με τις φακές να βράσουν σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 20 λεπτά.
- Προς το τέλος αλατίζουμε και ξαφρίζουμε ανακατεύοντας περιοδικά.
- Αφαιρούμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά και ρίχνουμε τη σούπα στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και το κολοκυθόσπορο και πολτοποιούμε.
- Δοκιμάστε τη σούπα και εαν θέλει αλάτι προσθέστε.
- Προσθέτουμε τη σούπα σε πιάτα και γαρνίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και πάπρικα ή κολοκυθόσπορο.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε και λεμόνι στο πιάτο σας για να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου, αλλά και να προσθέσει νοστιμιά.
- Οι ξηροί καρποί είναι προαιρετικοί αλλά εμπλουτίζουν πολύ σε θρεπτικά το φαγητό.
- Βάλτε αρχικά μόνο 1/2 κ.σ. αλάτι και στο τέλος δοκιμάστε και εαν θέλετε προσθέστε και άλλη 1/2 κ.σ. γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις στο πόσο αλατισμένο θέλει το φαγητό του, εγώ έβαλα 1.
- Εάν βάλετε κολοκυθόσπορο ή άλλο σπόρο τότε αλέστε το με περίπου 2 κούπες σούπα στο μπλέντερ και μετά προσθέστε την υπόλοιπη σούπα, γιατί η σούπα είναι αρκετή και το μίξερ μπορεί να ξεχυλίσει εαν το βάλετε αμέσως στη γρήγορη ταχύτητα.
- Τη πατάτα και το καρότο -ειδικά εαν είναι βιολογικά-, μπορείτε απλά να τα πλύνετε με ένα σφουγγαράκι που έχετε μόνο για λαχανικά και να τα βάλετε με τη φλούδα τους, έχουν πιο πολλά θρεπτικά.
- Καθώς βράζει η φακή μπορείτε να προσθέσετε και ένα δαφνόφυλλο μέσα και αφού βράσει να το αφαιρέσετε.
~ Λαόνικος Τσάγκος
Συγχαρητηρια και απο εδω για το ιστολογιο σου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαυμασιο σε ολα του !
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ....
Διαγραφή