Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Σούπα κόκκινης φακής με κολοκυθόσπορο

Υλικά:
  • 1 κούπα κόκκινες φακές
  • 6 κούπες νερό
  • 1/2 - 1 κ.σ. κοφτή ροζ αλάτι
  • 1 μέτρια πατάτα χονδροκομμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χονδροκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 μέτρια καρότα χονδροκομμένα
  • 1 κ.σ. γκαράμ μασάλα
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml καθαρισμένο κολοκυθόσπορο ή 50 ml ταχίνι ή 50 ml φυστικοβούτυρο
  Παρασκευή:
  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα με το νερό να βράσει.
  2. Μόλις βράσει το νερό προσθέτουμε τα λαχανικά μαζί με τις φακές να βράσουν σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 20 λεπτά.
  3. Προς το τέλος αλατίζουμε και ξαφρίζουμε ανακατεύοντας περιοδικά.
  4. Αφαιρούμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά και ρίχνουμε τη σούπα στο μπλέντερ μαζί με το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και το κολοκυθόσπορο και πολτοποιούμε.
  5. Δοκιμάστε τη σούπα και εαν θέλει αλάτι προσθέστε.
  6. Προσθέτουμε τη σούπα σε πιάτα και γαρνίρουμε με ωμό ελαιόλαδο και πάπρικα ή κολοκυθόσπορο.


Συμβουλές:
  • Μπορείτε να προσθέσετε και λεμόνι στο πιάτο σας για να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου, αλλά και να προσθέσει νοστιμιά.
  • Οι ξηροί καρποί είναι προαιρετικοί αλλά εμπλουτίζουν πολύ σε θρεπτικά το φαγητό.
  • Βάλτε αρχικά μόνο 1/2 κ.σ. αλάτι και στο τέλος δοκιμάστε και εαν θέλετε προσθέστε και άλλη 1/2 κ.σ. γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις στο πόσο αλατισμένο θέλει το φαγητό του, εγώ έβαλα 1.
  • Εάν βάλετε κολοκυθόσπορο ή άλλο σπόρο τότε αλέστε το με περίπου 2 κούπες σούπα στο μπλέντερ και μετά προσθέστε την υπόλοιπη σούπα, γιατί η σούπα είναι αρκετή και το μίξερ μπορεί να ξεχυλίσει εαν το βάλετε αμέσως στη γρήγορη ταχύτητα.
  • Τη πατάτα και το καρότο -ειδικά εαν είναι βιολογικά-, μπορείτε απλά να τα πλύνετε με ένα σφουγγαράκι που έχετε μόνο για λαχανικά και να τα βάλετε με τη φλούδα τους, έχουν πιο πολλά θρεπτικά.
  • Καθώς βράζει η φακή μπορείτε να προσθέσετε και ένα δαφνόφυλλο μέσα και αφού βράσει να το αφαιρέσετε.

~ Λαόνικος Τσάγκος

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια και απο εδω για το ιστολογιο σου !
    Θαυμασιο σε ολα του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ....

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.