Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Κροκέτες με καλαμποκάλευρο (festivals)


Υλικά: 
  • 1 1/2 ή 200 γρ. κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα ή 80 γρ. αλεύρι αραβοσίτου (καλαμποκάλευρο)
  • 4 κ.σ. καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου 
  • 1/2 - 1 κ.γ. ροζ αλάτι 
  • 1 κ.σ. Baking Powder (κοφτή κουταλιά, σχεδόν 3/4 κ.σ.)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 καρπό βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 1/2 κούπα κρύο νερό και λίγο παραπάνω (περίπου 1/4 κούπας επιπλέον) 
  • 1 κούπα φυτικό λάδι για τηγάνισμα 
  • Μαρμελάδα ή φυστικοβούτυρο για τη γέμιση (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Ανακατέψτε όλα τα ξηρά συστατικά μαζί.
  2. Προσθέστε τη βανίλια και σταδιακά το νερό.
  3. Ζυμώστε μέχρι να αποκτήσετε ένα ζυμάρι μαλακό και αφράτο περίπου σαν τσουρεκιού (δε πειράζει εάν κολλάει λίγο).
  4. Αλευρώστε ελαφρά μια επιφάνεια κοπής, κόψτε τη ζύμη σε περίπου 8 κομμάτια και πλάστε μπαλάκια ή ράβδους, 
    (σε αυτό το σημείο μπορείτε να τις γεμίσετε με περίπου 1 κ.γ. γέμιση εάν θέλετε).
  5. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρολάκι ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τοποθετήστε μέσα τις κροκέτες μία - μία.
  6. Χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και γυρνάτε τις κροκέτες για να πάρουν χρώμα απο όλες τις πλεύρες.
  7. Συνοδέψτε τις με ό, τι θέλετε και ότι φανταστείτε!
    πχ. σιρόπι και κανέλα ή μαρμελάδα ή ως επιδόρπιο σε κάποιο φαγητό κ.α.

Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Εάν θέλετε μπορείτε να τα κάνετε γεμιστά με μαρμελάδα, ή φυστικοβούτυρο ή ταχίνι για μια πιο υγιεινή επιλογή, ή ακόμα φρούτα, εάν βάλετε φρούτα προσέξτε να μην είναι κάποιο με πολλά υγρά και να το ψήσετε λίγη ώρα παραπάνω σε χαμηλότερη θερμοκρασία για να ψηθούν και μέσα, επίσης προσοχή να εγκλωβίσετε πολύ καλά τη γέμιση στο εσωτερικό της κροκέτας για να μη σας διαρρεύσει κατά το τηγάνισμα!
  • Εάν τα κάνετε γεμιστά με μαρμελάδα μειώστε τη ζάχαρη περίπου στη μισή ποσότητα, για να μη σας λιγώσει η πολύ γλυκάδα.
  • Αντί για βανίλια μπορείτε να βάλετε μέσα λίγη μαστίχα κοπανισμένη μαζί με τη ζάχαρη.
  • Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο αλεύρι Γ.Ο.Χ. ή νερό, αυτό θα το κανονίσετε με το μάτι μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και αφράτη, διότι μερικά άλευρα ζητάνε περισσότερο νερό και άλλα λιγότερο.
  • Απο έξω είναι πολύ τραγανές και μέσα εχουν μαλακή και συμπαγή υφή, μοιάζουν με ελληνικούς λουκουμάδες αλλά είναι πιο συμπαγές και κρατσανιστές εξαιτίας του καλαμποκάλευρου, εάν τις προτιμάτε πιο αφράτες και αεράτες, τότε μειώστε τη ποσότητα του καλαμποκάλευρου εώς και 3 κ.σ. και προσαρμόστε σταδιακά τη ποσότητα του νερού που θα χρειαστεί για να σχηματιστεί το ζυμάρι, επίσης για βελτίωση της υφής μπορείτε να βάλετε και 1-2 κ.σ. φυτική μαργαρίνη μέσα στη ζύμη.
  • Πριν το τηγάνισμα καλύτερα να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί αποβραδίς στο ψυγείο καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη, δεν είναι απαραίτητο, αλλά έτσι θα γίνουν ακόμα πιο νόστιμα, και έτσι θα μπορείτε να τα φτιάχνετε όποια στιγμή θέλετε γρήγορα και εύκολα.
  • Μπορείτε να τα φτιάξετε μακρόστενα ή μπαλάκια,  παραδοσιακά τα πλάθουν σε ράβδους.
  • Είναι τζαμαϊκανή συνταγή των ρασταφάριανς και πολύ δημοφιλής ως φαγητό του δρόμου, σε πανηγύρια κλπ. εξού και το όνομα "festival".
  • Στο λάδι για το τηγάνισμα πάντα βάζω και ελαιόλαδο μέσα, για να γίνουν τα τηγανιτά πιο νόστιμα και τραγανά, επίσης νοθεύοντας έτσι το λάδι αντέχει περισσότερο και δε καίγεται εύκολα, καλή επιτυχία!

~ Λαόνικος Τσάγκος
   Vegan    Μάγειρας

Γεμιστές κροκέτες με μαρμελάδα δαμάσκηνο
Κροκέτες με κανέλα, θυμίζουν τους ελληνικούς λουκουμάδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.