Υλικά:
- Mια πρέζα Kρόκος Κοζάνης σε νήματα
- 4 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
- 6 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κόκκινον ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Βάλτε τον κρόκο και το ξύδι σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μειωθεί το υγρό στο μισό.
- Αφήστε το να κρυώσει.
- Βάλτε το ξύδι με το σαφράν σε ένα βάζο με καπάκι, προσθέστε το λάδι, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο.
- Κλείστε το καπάκι ερμητικά και κουνήστε το δυνατά.
- Το υγρό, πρέπει να ανακευτεί καλά για να ενωθεί το λάδι με τα υπόλοιπα υλικά και αυτός είναι και ο πιο εύκολος τρόπος.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να το χτυπήσετε καλά με ένα σύρμα.
Η βινεγκρέτ είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Πληροφορίες - Συμβουλές:
- Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
- Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
- Μία πρέζα είναι όση ποσότητα πιάσουμε με το δείκτη τον αντίχειρα και το μεσαίο δάκτυλο μας, περίπου 10 στίγματα, ή μπορείτε να βάλετε σακουλάκι σκόνη κρόκου.
Η συνταγή είναι προσφορά απο τον:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.