Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Βινεγκρέτ με κρόκο



Υλικά: 
  • Mια πρέζα Kρόκος Κοζάνης σε νήματα 
  • 4 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί 
  • 6 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο 
  • 1 μικρό κόκκινον ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Παρασκευή:
  1.  Βάλτε τον κρόκο και το ξύδι σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε για 1-2 λεπτά, μέχρι να μειωθεί το υγρό στο μισό. 
  2. Αφήστε το να κρυώσει. 
  3. Βάλτε το ξύδι με το σαφράν σε ένα βάζο με καπάκι, προσθέστε το λάδι, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο. 
  4. Κλείστε το καπάκι ερμητικά και κουνήστε το δυνατά. 
  5. Το υγρό, πρέπει να ανακευτεί καλά για να ενωθεί το λάδι με τα υπόλοιπα υλικά και αυτός είναι και ο πιο εύκολος τρόπος. 
  6. Εναλλακτικά, μπορείτε να το χτυπήσετε καλά με ένα σύρμα.
    Η βινεγκρέτ είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. 
  • Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.
  • Μία πρέζα είναι όση ποσότητα πιάσουμε με το δείκτη τον αντίχειρα και το μεσαίο δάκτυλο μας, περίπου 10 στίγματα, ή μπορείτε να βάλετε σακουλάκι σκόνη κρόκου.

Η συνταγή είναι προσφορά απο τον:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.