Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ριζότο με κρόκο


  Υλικά: 
  • 300 γρ. ρύζι καρολίνα ή arborio
  • 100 ml φυτικό λάδι της επιλογής σας ή νερό
  • 1 κούπα λευκό κρασί
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη χωρίς το φύτρο της
  • 1 φακελάκι κρόκο σε σκόνη (0.25 γρ.)
  • 1 λίτρο σπιτικό ζωμό λαχανικών ή 1 κύβο σε 1 λίτρο νερό
  • 1 κ.σ. ροζ αλάτι (εάν βάλετε κύβο, δοκιμάστε και προσθέστε με φειδώ)
  • Φυτικό τυρί ή καπνιστή πάπρικα ή στήμονες κρόκου για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
  • 4 γρ. μαστίχα Χίου σε σκόνη (προαιρετικά, για κάτι πιο γκουρμέ)
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Μετράμε όλα τα υλικά και προετοιμάζουμε το ζωμό λαχανικών βράζοντας τριμμένα λαχανικά (σέλερι, κρεμμύδι και καρότο) σε νερό και προσθέτοντας 1 κ.σ. αλάτι ή διαλύοντας 1 κύβο λαχανικών σε 1 λίτρο νερό.
  2. Προσθέτουμε ζεστό ζωμό σε ένα φλιτζάνι και ρίχνουμε μέσα τη σκόνη κρόκου.
  3. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά σοτάρουμε το σκόρδο, και μισό λεπτό μετά προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
  4. Όταν τα κρεμμύδια μαλακώσουν προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα.
  5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και με μια κουτάλα προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό ζωμό, (ανακατεύουμε και πάντα περιμένουμε να το απορροφήσει πριν προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα).
  6. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία για περίπου 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
  7. Το αφαιρούμε απο την εστία, ανακατεύουμε το κρόκο στο φλιτζάνι (επειδή έχει καθίσει στο πάτο), ρίχνουμε το σαφράν και ανακατεύουμε καλά.
  8. Σερβίρουμε ζεστό με λίγη καπνιστή πάπρικα ή λίγο κρόκο.

Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Στην ιδανικότερη περίπτωση η σκόνη κρόκου καλό είναι να μουλιαστεί σε λίγο ζεστό νερό 1 ώρα πριν χρησιμοποιηθεί για να βγάλει όλο το χρυσό του χρώμα και το θεσπέσιο άρωμα του, αλλά εάν το ξεχάσετε δε πειράζει, και πάλι θα βγάλει τα χαρακτηριστικά του απλά όχι στο 100% του.
  • Εάν θέλετε να γίνει πιο "ελαφρύ" μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:
    Α'. Μειώστε τη ποσότητα του λαδιού σε περίπου 3 κ.σ.
    Β'. Μειώστε το χρόνο τσιγαρίσματος του κρεμμυδιού.
    Γ'. Αντικαταστήστε το λάδι με νερό!
  • Στο σερβίρισμα μπορείτε να ρίξετε στο πιάτο σας καπνιστή πάπρικα ή τριμμένο φυτικό τυρί που λιώνει ή να ρίξετε το τυρί (περίπου 200 γρ.) στη κατσαρόλα μέσα μόλις το αφαιρέσετε απο την εστία και να το ανακατέψετε, η γεύση του τυριού μπορεί να καλύψει το άρωμα του κρόκου, οπότε καλλύτερα να το φάτε χωρίς τυρί, αλλά περι ορέξως ο λόγος, είναι υποκειμενικός!
  • Σε καμία περίπτωση μη ρίξετε το ζωμό όλο μαζί, θέλει σιγά - σιγά με την κουτάλα και πολύ ανακάτεμα ώστε να αποκτήσει τη κρεμώδη και βελούδινη υφή που όλοι αγαπάμε!
    Το καλό ριζότο θέλει συχνό ανακάτεμα, αυτό γιατί το ανακάτεμα βοηθά το ρύζι να ελευθερώσει το άμυλό του και να χυλώσει καλύτερα, οπότε ανακατεύετε όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Προς το τέλος του βρασίματος να δοκιμάζετε κόκκο - κόκκο για να το προλάβετε να μη σας παραβράσει, ένα καλό ριζότο "κρατάει" στη καρδιά σου και δεν είναι παραβρασμένο σα λαπά, να είναι αυτό που λέμε "στο δόντι".
  • Αν δεν έχουμε ζωμό βράζουμε ένα λίτρο νερό και λιώνουμε έναν κύβο ζωμού λαχανικών ή φτιάχνουμε ζωμό λαχανικών βράζοντας περίπου 1 λίτρο και 1/2 κούπα νερό μαζί με καρότο κρεμμύδι και σέλερι και κατόπιν το στραγγίζουμε και το χρησιμοποιούμε στο ριζότο.
    Φυσικά ο ζωμός είναι νοστιμότερος απο το να χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό, προτείνω να φτιάξετε ένα ζωμό λαχανικών, εγώ αυτό έκανα και πρόσθεσα 1 κ.σ ροζ αλάτι.
  • Το καλό ριζότο δεν είναι στεγνό και έχει κρατήσει στο τέλος λίγο ζωμό έτσι ώστε να είναι χυλωμένο αλλά ποτέ παραβρασμένο!
  • Εάν σας ενοχλεί το σκόρδο τότε μη το βάλετε ή προσθέστε το κομμένο στη μέση ή σπασμενο, σοτάρετε το μέχρι να βγάλει το άρωμα του στο λάδι και μετά αφαιρέστε το και πετάξτε το.
  • Το ριζότο απολαμβάνεται ευχάριστα και είναι χορταστικό απο μόνο του αλλά εάν θέλετε μπορείτε να το συνοδέψετε και με τηγανητά μανιτάρια ή ριγανάτη τηγανιά κεμπάπ σόγιας.
  • Εάν σας μείνει, (πράγμα δύσκολο επειδή είναι πολύ νόστιμο), μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο και την επόμενη ημέρα να φτιάξετε κεφτεδάκια ριζότου, κάντε κλικ για να πάτε στη συνταγή!
  • Εάν δεν έχετε κρόκο (αν και σας συνιστώ να αγοράσετε), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οικονομικότερα αντικατάστατα όπως χρυσόριζα (curcuma) ή αποξηραμένα πέταλα καλεντούλας!
  • Αν και όλοι λίγο ή πολύ ξέρουμε τις θαυμαστές ιδιότητες του κρόκου, μερικές απο αυτές είναι:
    Καταπραΰντικό, ορεκτικό, αντισπασμοδικό, αντιγηραντικό, αντικαρκινικό, αντικαταθλιπτικό, τονωτικό της εγκεφαλικής λειτουργίας και της μνήμης, αντιθρομβωτικό, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην άνοια και το αλσχάϊμερ, αντι-ασθματικό, 
    αφροδιασιακό και σπερματοπαραγωγό.

~ Λαόνικος Τσάγκος
   Vegan Μάγειρας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.