Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Hot dog λαχανικών με αλεύρι χωρίς γλουτένη

Υλικά:
  • 1 κούπα αλεύρι ρεβυθιού ή σόγιας ή άλλο αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη στη μέση μαγειρεμένη στον ατμό
  • 1 μεγάλο καρότο ή μια μικρή γλυκοπατάτα στον ατμό
  • 1 μεγάλο παντζάρι κομμένο σε χονδρές φέτες και μαγειρεμένο στον ατμό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/4 κούπας ή 4 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό ή δυόσμο
  • 1 κ.σ. σπόροι μουστάρδας ή μουστάρδα
  • 1 κ.σ. τριμμένο φρέσκο σκόρδο ή 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη 
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ σάλτσα σόγιας 
  • 1 κ.γ. ροζ αλάτι 
  • 1/2 κούπα ή 8 κ.σ. ελαιόλαδο (για τη πλάση, το άτμισμα και το τηγάνισμα)
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 ψωμάκια για hot dog κομμένα στη μέση (επιλέξτε ολικής άλεσης)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα (για το σερβίρισμα)
  • 2 κ.σ. κέτσαπ (για το σερβίρισμα)
  • 4 κ.σ. τριμμένο αγγουράκι τουρσί (για το σερβίρισμα)
  • αλεύρι ταπιόκας ή άμυλο αραβοσίτου ή άλλο άμυλο για το αλεύρωμα των λουκάνικων (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Σε ένα πολυκόφτη ή μπλέντερ προσθέστε και πολτοποιήστε καλά όλα τα μαγειρεμένα στον ατμό λαχανικά, το κόλιανδρο, το κρεμμύδι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το κύμινο, την πάπρικα, τη σάλτσα σόγιας και το αλάτι.
  2. Προσθέστε το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να μοιάζει με ζύμη για λουκάνικα.
  3. Μεταφέρετε το μείγμα σε μιά γαβάθα και με καλά λαδωμένη χέρια, αρχίστε να πλάθετε κυλινδρικού σχήματος λουκάνικα. και μεταφέρετε τα σχηματισμένα λουκάνικα σε ένα πιάτο και εάν θέλετε αλευρώστε τα ελαφρά με αλεύρι ταπιόκας ή άμυλο αραβοσίτου ή άλλο άμυλο.
  4. Σε μια κατσαρόλα τοποθετήστε το νερό, λαδώστε ελαφρά το καλάθι ή τη σχάρα για να μη κολλήσουν τα λουκάνικα, τοποθετήστε τα και κλείστε το καπάκι.
  5. Τοποθετήστε τη κατσαρόλα στην εστία σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ατμίστε τα λουκάνικα για περίπου 15 λεπτά, μόλις μαγειρευτούν μεταφέρετε τα σε ένα πιάτο.
  6. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίξτε το λάδι και τοποθετήστε 3 λουκάνικα και τηγανίστε τα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά.
  7. Σε ένα πιάτο, τοποθετήστε το τα ψωμάκια προσθέστε 1 τηγανητό λουκάνικο στο κέντρο κάθε ψωμιού, τοποθετήστε το τριμμένο αγγουράκι και εάν θέλετε χονδροκομμένο κρεμμύδι ή πράσινη πιπεριά και προσθέστε μουστάρδα και κέτσαπ.
  8. Σερβίρετε το ζεστό.

Πληροφορίες - Συμβουλές:
  • Αντί για αλεύρι χωρίς γλουτένη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρασμένα φασόλια σόγιας ή βρασμένα ρεβύθια ή νιφάδες βρώμης αλεσμένες στο πολυκόφτη ή απλά αλεύρι σιταριού (προτιμήστε ολικής άλεσης).
  • Αλεύρι ρεβυθιού  μπορείτε να φτιάξετε εύκολα εαν αλέσετε αφράτα στραγάλια!
  • Υπάρχουν ειδικά σκεύη για μαγείρεμα στον ατμό ή υπερυψωμένες σχάρες ή καλάθια που τοποθετούντε μέσα στη κατσαρόλα.
  • Μπορείτε να ζεστάνετε τα ψωμάκια πριν το ποθετήστε το λουκάνικο μέσα για να είναι ζεστά.
  • Δοκιμάστε να ανακατέψετε το τριμμένο λουκάνικο με λίγη γλυκιά σάλτσα τσίλι πριν το τοποθετήσετε στο ψωμάκι
  • Για ένα χοτ ντογκ χωρίς γλουτένη χρησιμοποιήστε ψωμάκια χωρίς γλουτένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.