Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Χρυσό σιρόπι (Golder Syrup)


Υλικά: 

Πρώτη βράση:

  • 100 γρ ζάχαρη
  • 3 κ.σ. νερό

Δεύτερη βράση:

  • 500 γρ. ζάχαρη (λευκή ή καστανή) + 1 πρέζα αλάτι
  • 250 ml νερό (καλό είναι να είναι βραστό)
  • 1/2 λεμόνι πλυμμένο και κομμένο σε χονδρές φέτες
  • 25 ml ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς (προαιρετικά)
  • 1 κομματάκι πιπερόριζα (προαιρετικά) ή
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Σε μιά κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά ρίχνετε τη ζάχαρη και το νερό.
  2. Ανακατεύετε και το αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνει μια ξανθιά καραμέλα.
  3. Προσθέτετε το νερό την υπόλοιπη ζάχαρη και το λεμόνι και ανακατέψτε.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά στη χαμηλότερη θερμοκρασία και αφήστε το να σιγοβράσει για 30-45 λεπτά.
  5. Σβήστε τη φωτιά, αφαιρέστε το λεμόνι και στραγγίξτε το σιρόπι μέσα σε ένα αποστειρωμένο βάζο.

Η ποσότητα χρυσού σιροπιού που παράγει η συνταγή είναι περίπου όσο όσο ένα μεσαίο βάζο των 400 ml.


Συμβουλές:
  • Το βάζο το αποστειρώνετε με βραστό νερό.
  • Για πιο θρεπτικό σιρόπι μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή με καστανή ζάχαρη ζαχαροκάλαμου.
  • Διαρκεί στο ντουλάπι σας για πολλούς μήνες και χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές όπως τα αγγλικά flapjacks.
  • Το λεμόνι βοηθά στο να μη καραμελώσει άλλο η ζάχαρη κατά τον βρασμό, δε χρειάζεται καν να το στίψετε, απλά τοποθετήστε ολόκληρες τις φέτες, επίσης προδίδει και ωραίο άρωμα στο σιρόπ, αντί για λεμόνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο εσπεριδοειδή της επιλογής σας.
  • Έχει την υφή μελιού αλλά τη γεύση καραμελένιας ζάχαρης.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάστατο του μελιού και διαφόρων σιροπιών.
  • Είναι πολύ πιο οικονομικό απο το μέλι ή άλλα σιρόπια (πχ. αγαύης, σφενδάμου κ.α.) και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλες τις συνταγές που ζητάνε μέλι, και είναι και νόστιμο!
  • Μπορείτε να το κάνετε σε χύτρα με ανοιχτό κάπάκι, τότε ο χρόνος βρασίματος θα μειωθεί περίπου στο μισό, δηλαδή περίπου 20 λεπτά, προσέξτε περισσότερο όμως μη σας καεί επειδή σε λεπτό πάτο η καραμέλα καίγεται ευκολότερα, έχετε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό!
  • Να το βλέπετε που και που, όταν περάσει η ώρα και αρχίσει να πυκνώνει είναι έτοιμο, αλλά μη περιμένετε να πυκνώσει πάρα πολύ, θα πυκνώσει στη πυκνότητα του μελιού μόνο αφού κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Εάν θέλετε μεγαλλύτερη ποσότητα διπλασσιάστε τα υλικά.

https://www.youtube.com
http://www.recettesmaroc.com
http://daubepvietnam.vn/xi-ro-vang-golden-syrup.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.