Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Κεμπάπ φούρνου με ξινή κρέμα βρώμης


Υλικά: 

Για τα κεμπάπ:
  • 220 γρ. βρασμένα κόκκινα φασόλια ή 1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια στραγγισμένα
  • 300 ml ή 1 1/4 κούπας πάνκο (ιαπωνέζικη φρυγανιά) ή φρυγανισμένη ψίχα ψωμιού
  • 100 ml νερό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι χονδροτριμμένο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. πολτό τομάτας
  • 2 κ.γ. ροζ αλάτι
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή 1/2 κ.γ. τριμμένο θυμάρι
  • 1 πρέζα καυτερό κόκκινο πιπέρι (ή και 2 εάν σας αρέσουν τα καυτερά)
  • 1/2 φλιτζανι ελαιόλαδο ή σάλτσα BBQ (για το τέλος του ψησίματος)
  • 5 Ξυλάκια για σουβλάκι εμποτισμένα σε νερό
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα βρώμης:
  • 200 ml λεπτές νιφάδες βρώμης γρήγορου μαγειρέματος
  • 100 ml νερό (+ 4 κ.σ. νερό  για να την αραιώσετε εάν βγει παχύρευστη)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι (πρόσθέστε σταδιακά μέχρι να σας αρέσει)
  • 1 πρέζα σουμάκ ή πάπρικα (για το σερβίρισμα)
  • 1 πρέζα σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά, έχετε υπόψην ότι θα κιτρινίσει λίγο)
 Παρασκευή:
  1. Λιώνετε πολύ καλά με έναν πολτοποιητή για πουρέ ή ένα μούλτι τα βρασμένα, πλυμμένα και στραγγισμενα κόκκινα φασόλια.
  2. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα, το πελτέ, το τριμμένο κρεμμύδι και ανακατεύετε καλά.
  3. Προσθέτετε σταδιακά τη φρυγανιά μέχρι να πάρετε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.
  4. Βρέχετε το χέρι σας, παίρνετε μια μικρή ποσότητα απο τη ζύμη και τη πλάθετε με τα δάκτυλα σας στο κάθε ξυλάκι, επαναλάβετε και με τα υπόλοιπα ξυλάκια.
  5. Ψήστε σε μια σχάρα στο φούρνο, όπου θα έχετε τοποθετήσει κάτω απο τη σχάρα ένα ταψί, στο γκριλ για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσουνε.
  6. Λίγο πριν τα βγάλετε απο το φούρνο τα βγάζετε, τα αλείφετε με το ελαιόλαδο ή τη σάλτσα BBQ και τα ξαναβάζετε μέσα για λίγα λεπτά ακόμα  μέχρι να πάρουν χρώμα.
  Για τη ξινή κρέμα με νιφάδες βρώμης:
  1. Σε ένα μούλτι προσθέτετε όλα τα υλικά και τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν κρέμα.
  2. Περιμένετε περίπου 5 λεπτά να απορροφήσει το νερό και ξαναχτυπάτε ξανά, εάν χρειαστεί προσθέστε μερικές κουταλιές νερό ακόμα μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή πυκνότητα.
  3. Σερβίρετε τη κρέμα σε ένα μπολάκι μαζί με ένα κουτάλι για να βάλει ο καθένας στο πιάτο του όσο θέλει, και πασπαλίστε με σουμάκ ή πάπρικα.


Συμβουλές:
  • Προσοχή στο λεμόνι και στο αλάτι, προσθέστε τα σταδιακά και όχι όλα μαζί, δοκιμάζοντας μέχρι να σας αρέσει, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές προτιμήσεις και ανοχές στο ξινό και το αλμυρό.
  • Όλα τα υλικά είναι στην ουσία ψημμένα, οπότε το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνουν εξωτερικό κρούστα στο φούρνο και να πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα.
  • Την κρέμα καλό είναι να την αφήσετε μερικά λεπτά να απορροφήσει το νερό και να τη ξαναχτυπήσετε διότι οι νιφάδες βρώμης έχουν την ιδιότητα να απορροφούν νερό, έχετε υπόψην ότι μπορεί να έχει μερικά λεπτοαλεσμένα κομματάκια βρώμης μέσα, εάν σας ενοχλούν μπορείτε να προσπαθήσετε να το περάσετε μέσα απο ένα λεπτό στραγγηστήρι.
  • Εξαιτίας της βρώμης, αυτή η συνταγή όχι μόνο δεν έχει χοληστερίνη (επειδή είναι απόλυτα φυτική) , αλλά μειώνει τη χοληστερίνη!
  • Επειδή περιέχει όσπρια (φασόλια) και δημητριακά (φρυγανιά, βρώμη) αυτό το φαγητό μας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή "πλήρης πρωτείνη".
  • Το ελαιόλαδο καλό είναι να μαγειρεύεται όσο το δυνατόν λιγότερο, οπότε είναι και αυτός ένας λόγος που μπαίνει στο τέλος του μαγειρέματος.
  • Εάν τη κάνατε λίγο παραπάνω ξινή τη κρέμα τότε αντί για σουμάκ βάλτε γλυκιά πάπρικα, γιατί το σουμάκ είναι ξινό και θα προσθέσει και αυτό ξινή γεύση.

~ Λαόνικος Τσάγκος
   Vegan Μάγειρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.