Υλικά:
- 400 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες ολόκληρες
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κούπα ζάχαρη + 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι ή πορτοκαλάδα
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ρούμι ή κονιάκ ή λικέρ της επιλογής σας (πχ. φράουλας)
- 1 κ.γ. πιπερόριζα σε σκόνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. πολέντα για το πασπάλισμα της επιφάνειας
- Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το λάδι μαζί με τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε μέσα τη πιπερόριζα, τη βανίλα, το ρούμι, τη σόδα και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν αρκετά παχύρρευστο χυλό.
- Προσθέτουμε μέσα τις φράουλες και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, (δε πειράζει εαν σπάσουνε μερικές).
- Λαδώνουμε με 1 κ.σ. λάδι ένα τετράγωνο ταψάκι ή μια φόρμα για κέϊκ και ρίχνουμε το μίγμα, (προσπαθούμε να είναι καλυμένες οι φράουλες απο το μείγμα).
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί, μπήζοντας ένα μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέϊκ, αν βγεί καθαρή είναι έτοιμο!
Συμβουλές:
- Είναι πολύ εύκολο, γρήγορο και νόστιμο.
- Αμα δεν εχετε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού βάλτε πορτοκαλάδα ή άλλο χυμό, ακόμα και αγοραστό χυμό φράουλας!
- Εαν θέλετε μπορείτε να αλευρώσετε ή να πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη τις φράουλες πριν τις ρίξετε στο μείγμα, για να κολλήσουν πιο καλά, αλλά και να μη το κάνετε μια χαρά θα βγεί.
- Εαν οι φράουλες σας είναι τούμπανα τότε κόψτε τις στη μέση.
- Στις τελευταίες δύο φωτογραφίες αριστερά φαίνεται όπως βγήκε απο το φούρνο, και δεξιά αναποδογυρισμένη.
~ Λαόνικος Τσάγκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.