Κυριακή, 8 Ιουνίου 2014

Σουτζουκάκια με κιμά φακής και βρώμης

Υλικά:

Για τα σουτζουκάκια
  • 300 γρ. ωμές φακές
  • 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κούπα βρώμη αλεσμένη ή αλεύρι βρώμης
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
  • 2 φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 συσκευασία (400 γρ) ντομάτα passata (τύπου πουμαρό)
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κούπα κόκκινο κρασί
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Παρασκευή:

  1. Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τις φακές σε μια λεκανίτσα με άφθονο νερό να μουλιάσουν. 
  2. Την επόμενη τις αλέθουμε στο μπλέντερ πολύ καλά και τις βάζουμε σε μια μπασίνα. 
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και ζυμώνουμε προσθέτοντας σε δόσεις τη βρώμη ώσπου να πάρουμε ένα σχετικά σφικτό μείγμα.
  4. Πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και τα τοποθετούμε σε έναν δίσκο.
  5. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο να κάψει και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια ώσπου να αποκτήσουν καφετί χρώμα, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  6. Διαλέγουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι και βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και το μπαχάρι και τα τσιγαρίζουμε 1 λεπτό. 
  7. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. 
  8. Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα τέταρτο.
  9. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά για να μην καούμε και τοποθετούμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια προσέχοντας να μην τα στριμώξουμε πολύ καθώς θα αποκτήσουν λίγο επιπλέον όγκο μέσα στη σάλτσα.
  10. Ανάβουμε πάλι το μάτι της κουζίνας και μαγειρεύουμε 10 λεπτά ακόμα σε σιγανή φωτιά, γυρνώντας τα μια φορά. 
  11. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για μισή ώρα τουλάχιστον.
  12. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.
Συμβουλές:

  • Εάν δούμε το μείγμα πολύ υδαρό προσθέτουμε άλλο 1/4 της κούπας βρώμη αλεσμένη ή αλεύρι βρώμης.
  • Όταν σβήσουμε τη φωτιά η σάλτσα δε θα έχει δέσει εντελώς. Μετά τη μισάωρη παραμονή όμως, τα σουτζουκάκια θα απορροφήσουν την υγρασία και τα αρώματά της, θα φουσκώσουν ελαφρώς και το φαγητό θα δέσει.
  • Εάν τα θέλετε τραγανά τότε μη τα μουλιάσετε πολύ μέσα στη σάλτσα τομάτας αλλά δέστε τη σάλτσα μόνη της και σερβίρετε τη σάλτσα απο επάνω τους στο πιάτο ή αφήστε τα μόνο για λίγο έτσι ώστε να μη μουλιάσουν πολύ.

 http://veganinathens.wordpress.com/2014/05/24/soutzoukakia/

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/10/14, 3:46 μ.μ.

    Φανταστικό! !! Γευστικότατο... δεν ήξερα αν αυτό που έτρωγα ήταν φακιές ή κρέας. Πολύ καλή επιλογή για να το σερβίρουμε σε τραπέζι με φίλους κρεατοφαγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρέας είναι! Απλά όχι κρέας ζώων.
      :)

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.