Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

Ηλιόπιτα (Πρόσφορον θερινού ηλιοστασίου)



  Υλικά
      
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ολόκληρους σπόρους γλυκανίσου
  • 2 κ.γ. τριμμένους σπόρους κορίανδρου 
  • 1 κ.γ. σκόνη πιπερορίζας
  • 1 κ.γ. τριμμένη κανέλα 
  • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κούπα ηλιέλαιον
  • 1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
  • 100 ml μαρτίνι bianco ή κονιάκ ή μπράντυ
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
  • 2 κ.σ. λευκό παπαρουνόσπορο ή καθαρισμένο ηλιόσπορο (προαιρετικά)
 Παρασκευή:
  1. Σε ένα δοχείο ανακατεύετε όλα τα στεγνά υλικά μαζί, εκτός απο τη ζάχαρη.
  2. Σε ένα άλλο δοχείο χτυπάτε με ένα σύρμα ή μίξερ το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το μαρτίνι bianco.
  3. Προθερμένετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  4. Προσθέτετε σταδιακά τα στεγνά υλικά μέσα στα υγρά και ανακατεύετε με το σύρμα ή μια κουτάλα.
  5. Ετοιμάζετετε 2 μικρά στρογγυλά ταψάκια με λαδόκολλα στο πάτο, και ρίχνετε το 1/2 μείγμα στο ένα ταψάκι και το άλλο μισό στο άλλο.
  6. Ψήνετε στο φούρνο στους 180 - 200 βαθμούς (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος σας), για 30 - 40 λεπτά.
  7. Περιμένετε να κρυώσει και μετά με ένα στένσιλ που έχετε φτιάξει, φτιάχνετε πασπαλίζοντας με άχνη ζάχαρη το σχέδιο του ήλιου.

    ΚΑΛΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ!

 




      




Συμβουλές:
  • Για να δείτε εαν έχει ψηθεί τρυπήστε τη πίτα με μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαίρι, εαν δε κολλήσει ζυμάρι τότε έχει ψηθεί.
  • Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε μέσα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, αποξηραμένα φρούτα ή άλλα αρωματικά.
  • Εάν δεν έχετε κονιάκ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ερυθρό γλυκό οίνο ή λικέρ ή χυμό ροδάκινου ή αχλαδιού ή πορτοκαλιού κ.α. ή τίποτα. 
  • Εάν κάνετε όλη τη ποσότητα σε ένα ταψί τότε θα θελήσει λίγο περισσότερο χρόνο ψησίματος, εγώ την έκανα σε 2 μικρά αλουμινένια ταψάκια.
~ Λαόνικος Τσάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.