Κυριακή, 25 Μαΐου 2014

Φάβα με κοκκινιστά μανιτάρια



Υλικά: 
  • 2 1/2 κούπες ή 500 γρ. φάβα Σαντορίνης (ή κίτρινα μπιζέλια) 
  • 4 κούπες ή 1 λίτρο νερό
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή 4 μικρά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κομματάκι πιπερόριζα περίπου 2 εκ. (ξεφλουδισμένη)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κοφτή κ.σ. ροζ αλάτι
Για το γαρνίρισμα: 
  • 500 γρ. μικρά λευκά αγάρικα μανιτάρια χονδροκομμένα σε φέτες
  • 3 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομένα 
  • 250 γρ. τοματοπολτό τύπου "πουμαρό"
  • 1/4 κούπας λευκό οίνο (κρασί)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 πρέζα ή 1 ml χρυσόριζα (curcuma)
  • 1 πρέζα ή 1 ml μαύρο πιπέρι
  • 3 κλωναράκια δενδρολίβανο ψιλοκομένα (χωρίς τα κοτσάνια)
  • 1 χούφτα τρυφερές κορυφές πλατύφυλλου βασιλικού (για το πιάτο)
  • 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου ή 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
  • 3 φύλλα βασιλικού  (προαιρετικά)
  • φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού ή βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο (προαιρετικά)
Προετοιμασία:

Για τη φάβα: 
  1. Μουλιάζουμε τη φάβα αποβραδίς σε μπόλικο νερό.
  2. Την επόμενη ημέρα πλένουμε τη φάβα μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό (περίπου 3 νερά)
  3. Τη βάζουμε να βράσει μαζί με το νερό και τα 3 κρεμμύδια κομμένα στη μέση.
  4. Μόλις αρχίσει και βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο.
  5. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πιπερόριζα και το ελαιόλαδο, και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά 
  6. Προσθέστε λίγο περισσότερο νερό εάν η φάβα αρχίσει να στεγνώνει.
  7. Όταν η φάβα βράσει, προσθέτουμε το αλάτι, τη βγάζουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  8. Πολτοποιήστε τη φάβα με ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει εντελώς κρεμώδης και ρίξτε τη ξανά στη κατσαρόλα στην άκρη.
Για το "πάντρεμα":
  1. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια μαζί με το 1 κ.γ. αλάτι.
  3. Όταν μαραθούν, μείνουν περίπου τα μισά, σωθούν τα υγρά τους και αρχίσουν να τηγανίζονται, τα σβήνουμε με το κρασί.
  4. Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το τοματοπολτό.
  5. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το αφαιρούμε απο τη φωτιά.
  6. Σερβίρουμε σε πιάτα και από πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια.
  7. Καλή όρεξη.
Συμβουλές:
  • Το αποβραδίς μούλιασμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά εαν το κάνετε εξοικονομείτε περισσότερη ενέργεια και αυξάνονται τα θρεπτικά τους, μπορείτε να τα ενυδατώσετε και για 2 ώρες εάν όχι αποβραδίς.
  • Εάν θέλετε να έχει η φάβα κομματάκια μη τη λιώσετε όλη στο μπλέντερ, αφήστε λίγα καλοβρασμένα όσπρια στη κατσαρόλα.
  • Δοκιμάστε και εαν σας αρέσει πιο αλμυρό προσθέστε αλάτι στα μανιτάρια και στη φάβα.
~ Λαόνικος Τσάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.