Υλικά:
Για το γαρνίρισμα:
- 500 γρ. μικρά λευκά αγάρικα μανιτάρια χονδροκομμένα σε φέτες
- 3 μέτρια κρεμμύδια χονδροκομένα
- 250 γρ. τοματοπολτό τύπου "πουμαρό"
- 1/4 κούπας λευκό οίνο (κρασί)
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 1 πρέζα ή 1 ml χρυσόριζα (curcuma)
- 1 πρέζα ή 1 ml μαύρο πιπέρι
- 3 κλωναράκια δενδρολίβανο ψιλοκομένα (χωρίς τα κοτσάνια)
- 1 χούφτα τρυφερές κορυφές πλατύφυλλου βασιλικού (για το πιάτο)
- 1 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου ή 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- 3 φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
- φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού ή βαλσαμικό ξύδι (προαιρετικά)
- Ψιλοκομμένο φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο (προαιρετικά)
Προετοιμασία:
Για τη φάβα:
- Μουλιάζουμε τη φάβα αποβραδίς σε μπόλικο νερό.
- Την επόμενη ημέρα πλένουμε τη φάβα μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό (περίπου 3 νερά)
- Τη βάζουμε να βράσει μαζί με το νερό και τα 3 κρεμμύδια κομμένα στη μέση.
- Μόλις αρχίσει και βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη πιπερόριζα και το ελαιόλαδο, και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά
- Προσθέστε λίγο περισσότερο νερό εάν η φάβα αρχίσει να στεγνώνει.
- Όταν η φάβα βράσει, προσθέτουμε το αλάτι, τη βγάζουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Πολτοποιήστε τη φάβα με ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει εντελώς κρεμώδης και ρίξτε τη ξανά στη κατσαρόλα στην άκρη.
- Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια μαζί με το 1 κ.γ. αλάτι.
- Όταν μαραθούν, μείνουν περίπου τα μισά, σωθούν τα υγρά τους και αρχίσουν να τηγανίζονται, τα σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το τοματοπολτό.
- Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και το αφαιρούμε απο τη φωτιά.
- Σερβίρουμε σε πιάτα και από πάνω έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια.
- Καλή όρεξη.
Συμβουλές:
~ Λαόνικος Τσάγκος- Το αποβραδίς μούλιασμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά εαν το κάνετε εξοικονομείτε περισσότερη ενέργεια και αυξάνονται τα θρεπτικά τους, μπορείτε να τα ενυδατώσετε και για 2 ώρες εάν όχι αποβραδίς.
- Εάν θέλετε να έχει η φάβα κομματάκια μη τη λιώσετε όλη στο μπλέντερ, αφήστε λίγα καλοβρασμένα όσπρια στη κατσαρόλα.
- Δοκιμάστε και εαν σας αρέσει πιο αλμυρό προσθέστε αλάτι στα μανιτάρια και στη φάβα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.