Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Σαλάτα του Μάη (με άνθη)

Υλικά:

  • 1 μπουκέτο φαγώσιμα λουλούδια (καπουτσίνο, πανσέ, σχοινόπρασσο κ.α.)
  • 150 γρ. σικορέ ή αντίδι ή λόλα 
  • 300 γρ. αντίδια
  • 150 γρ. ραντίκιο ή κόκκινο λάχανο
  • 125 γρ. ρόκα
  • 8 τρυφερά κλαδάκια φρέσκο βασιλικό
  • 8 τρυφερά κλαδάκια φρέσκο εστραγκόν
  • 1 ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο με ανθό ή πράσινο κρεμμυδάκι
  • αλάτι - πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα:
  • 175 ml παρθένο ελαιόλαδο έξτρα
  • 4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 4 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
Παρασκεύη:
  1. Μ’ ένα μεγάλο μαχαίρι κόβετε τα σικορέ διαγώνια σε φέτες. Τις βάζετε σε μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέστε το αντίδι στο μπολ με τα σικορέ. Κόβετε τα μεγάλα φύλλα με τα χέρια σας σε 3 κομμάτια.Πετάτε τα αποχρωματισμένα ή μαραμένα φύλλα από το ραντίκιο.
  3. Κόβετε την άκρη της ρίζας, χωρίζετε τα φύλλα, τα πλένετε ένα-ένα και τα στεγνώνετε.
  4. Το βάζετε στο μεγάλο μπολ. Πλένετε και στεγνώνετε τη ρόκα πετώντας τα σκληρά κοτσάνια.Προσθέστε τα φύλλα στο μπολ με τα λαχανικά.
  5. Πετάτε τις κορυφές και μαδάτε τα φύλλα από το βασιλικό και το εστραγκόν.
  6. Αν το σχοινόπρασο έχει λουλούδια, τα κόβετε 5 εκ. πιο κάτω και τα βάζετε στην άκρη.
  7. Κόβετε το υπόλοιπο του σχοινόπρασου σε κομμάτια των 2,5 εκ. Ετοιμάζετε τη σάλτσα της βινεγκρέτ.
  8. Προσθέστε το βασιλικό, το εστραγκόν και τα τσάιβς στο μπολ με τα σαλατικά.
  9. Χτυπάτε ζωηρά τη βινεγκρέτ και την περιχύνετε στη σαλάτα.
  10. Ανακατεύετε απαλά τη σαλάτα: σηκώνετε ένα μέρος από τα λαχανικά και τα αφήνετε να πέσουν.
  11. Γυρνάτε λίγο το μπολ και επαναλαμβάνετε ώσπου όλα τα λαχανικά να σκεπαστούν ομοιόμορφα από τη βινεγκρέτ.
  12. Δοκιμάζετε για αλάτι κλπ. Γαρνίρετε με τα λουλούδια σχοινόπρασου ή άλλα φαγώσιμα λουλούδια.

Συμβουλές:

  • Μερικά άνθη είναι τοξικά, γι' αυτό να τρώτε μόνο τα συσκευασμένα ή τα γνωστά ως φαγώσιμα, που μεγαλώνουν χωρίς φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά.
  • Μερικά λουλούδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:
    πανσές, τριαντάφυλλο, κατιφές, άνθος αραβοσίτου, βιόλα, αγιόκλημα, νεροκάρδαμο, σχοινόπρασο, καπουτσίνος (tropaeolum ) κ.α.
    Δείτε εδώ περισσότερα εδώδιμα λουλούδια.
http://www.gastrotourismos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.