Υλικά:
- 1 μπουκέτο φαγώσιμα λουλούδια (καπουτσίνο, πανσέ, σχοινόπρασσο κ.α.)
- 150 γρ. σικορέ ή αντίδι ή λόλα
- 300 γρ. αντίδια
- 150 γρ. ραντίκιο ή κόκκινο λάχανο
- 125 γρ. ρόκα
- 8 τρυφερά κλαδάκια φρέσκο βασιλικό
- 8 τρυφερά κλαδάκια φρέσκο εστραγκόν
- 1 ματσάκι φρέσκο σχοινόπρασο με ανθό ή πράσινο κρεμμυδάκι
- αλάτι - πιπέρι
- 175 ml παρθένο ελαιόλαδο έξτρα
- 4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
- 4 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
- Μ’ ένα μεγάλο μαχαίρι κόβετε τα σικορέ διαγώνια σε φέτες. Τις βάζετε σε μεγάλο μπολ.
- Προσθέστε το αντίδι στο μπολ με τα σικορέ. Κόβετε τα μεγάλα φύλλα με τα χέρια σας σε 3 κομμάτια.Πετάτε τα αποχρωματισμένα ή μαραμένα φύλλα από το ραντίκιο.
- Κόβετε την άκρη της ρίζας, χωρίζετε τα φύλλα, τα πλένετε ένα-ένα και τα στεγνώνετε.
- Το βάζετε στο μεγάλο μπολ. Πλένετε και στεγνώνετε τη ρόκα πετώντας τα σκληρά κοτσάνια.Προσθέστε τα φύλλα στο μπολ με τα λαχανικά.
- Πετάτε τις κορυφές και μαδάτε τα φύλλα από το βασιλικό και το εστραγκόν.
- Αν το σχοινόπρασο έχει λουλούδια, τα κόβετε 5 εκ. πιο κάτω και τα βάζετε στην άκρη.
- Κόβετε το υπόλοιπο του σχοινόπρασου σε κομμάτια των 2,5 εκ. Ετοιμάζετε τη σάλτσα της βινεγκρέτ.
- Προσθέστε το βασιλικό, το εστραγκόν και τα τσάιβς στο μπολ με τα σαλατικά.
- Χτυπάτε ζωηρά τη βινεγκρέτ και την περιχύνετε στη σαλάτα.
- Ανακατεύετε απαλά τη σαλάτα: σηκώνετε ένα μέρος από τα λαχανικά και τα αφήνετε να πέσουν.
- Γυρνάτε λίγο το μπολ και επαναλαμβάνετε ώσπου όλα τα λαχανικά να σκεπαστούν ομοιόμορφα από τη βινεγκρέτ.
- Δοκιμάζετε για αλάτι κλπ. Γαρνίρετε με τα λουλούδια σχοινόπρασου ή άλλα φαγώσιμα λουλούδια.
Συμβουλές:
http://www.gastrotourismos.gr- Μερικά άνθη είναι τοξικά, γι' αυτό να τρώτε μόνο τα συσκευασμένα ή τα γνωστά ως φαγώσιμα, που μεγαλώνουν χωρίς φυτοφάρμακα ή άλλα χημικά.
- Μερικά λουλούδια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:
πανσές, τριαντάφυλλο, κατιφές, άνθος αραβοσίτου, βιόλα, αγιόκλημα, νεροκάρδαμο, σχοινόπρασο, καπουτσίνος (tropaeolum ) κ.α.
Δείτε εδώ περισσότερα εδώδιμα λουλούδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.