Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Παπουτσάκια με κινόα

Υλικά: 
  • 5 μελιτζάνες (ή 3 μελιτζάνες και 2 κολοκυθάκια)
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα (κόκκινα ή λευκά)
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. τοματοπολτό
  • 1/2 κ.σ. αλάτι 
  • 1/2 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma)
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κούπα κινόα μαύρη ή κόκκινη ή λευκή πλυμένη και στραγγισμένη
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • 1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού για τη διακόσμηση
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • ¼ κούπας κόλιανδρο ή δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, βγάζουμε το εσωτερικό τους, και το τρίβουμε στο χονδρό τρίφτη.
  2. Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. 
  3. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, και μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, και τη τριμμένη ψίχα απο τις μελιτζάνες.
  5. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε την κινόα στραγγισμένη, τον τοματοπελτέ και 1 ½ κούπα νερό. 
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε τη κινόα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά.
  7. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση μας.
  8. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1/2 ώρα σκεπασμένο και 10 λεπτά ξεσκέπαστο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Συμβουλές:
  • Προσέξτε να αφήσετε τη κινόα λίγη ώρα ή και καθόλου ξεσκέπαστη εαν δε θέλετε να ξεραθεί πολύ η επιφάνεια.
  • Σε αυτή τη συνταγή καλλύτερα να προτιμήσετε μαύρη ή κόκκινη κινόα, που είναι πιο ανθεκτικός ο εξωτερικός φλοιός της και δε διαλύεται τόσο εύκολα.
Λαόνικος Τσάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.