Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Κοτομπουκιές γλουτένης

Υλικά για τις μπουκιές:
  • 1 κούπα αλεύρι γλουτένης σίτου 
  • 1 πακέτο ξηρή μαγιά 
  • 1 κ.γ. χρυσόριζα (για το χρώμα) 
  • 3/4 κούπας νερό ή ζωμό λαχανικών ή νερό με διαλυμένο φυστικοβούτυρο
  • 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (κύμινο, σιναπόσπορους, κόλιανδρο κ.α. )
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι 
  • 1 πρέζα σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα ή 1 κ.σ. σάλτσα BBQ (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)
Υλικά για το πανάρισμα:
  • Αλεύρι με μπαχαρικά και αλάτι ή περίπου 1 κούπα χοντροτριμμένες νιφάδες καλαμποκιού "corn flakes"
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών
Υλικά για το βράσιμο και το τηγάνισμα:
  • Νερό με αλάτι και μπαχαρικά ή ζωμό λαχανικών 
  • Λάδι για το τηγάνισμα
Παρασκευή:
  1. Ανακατέψτε όλα τα ξηρά υλικά για τις μπουκιές μαζί και στη συνέχεια προσθέστε σιγά-σιγά 3/4 κούπας νερό (το αλεύρι γλουτένης θα απορροφήσει γρήγορα το νερό.) .
  2. Ανακατέψτε καλά και ζυμώνουμε για 2 λεπτά για να ανακατεύτουν τα καρυκεύματα.
  3. Καλύψτε το μπολ με μιά πετσέτα για 30-40 λεπτά.
  4. Βράστε το νερό μαζί με τα καρυκευμάτα ή ζωμό λαχανικών.
  5. Ζεστάνετε ένα τηγάνι με λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  6. Πάρτε περίπου 1 κ.σ. απο τη ζύμη και πατήστε το ελαφρά για να απλώσει.
  7. Τοποθετήστε τα ένα-ένα μέσα στο βραστό νερό για 2 λεπτά.
  8. Χρησιμοποιώντας λαβίδες ή μια τσιμπίδα αφαιρέσετε τα κομμάτια από το βραστό νερό και εμβαπτίστε τα στο καρυκευμένο αλεύρι ή το τριμμένο corn flakes και προσθέστε τις μπουκιές αμέσως στο λάδι.
  9. Μαγειρέψτε τις vegan κοτομπουκιές μέχρι να ροδίσουν και στη συνέχεια, αφαιρέστε τις από το λάδι και βάλτε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή μια σχάρα για να στραγγίξουν απο το παραπανίσιο λάδι.
  10. Αυτό ήταν! Μπορείτε τώρα να απολαύσετε vegan τηγανητό "κοτόπουλο".
   


Συμβουλές
  • Μη τα ανοίξετε πάρα πολύ με τα χέρια σας, τα παχιά κομμάτια γίνονται καλλύτερα και πιο συμπαγή, και όχι τόσο πολύ αφράτα για αυτό μη τα πατήσετε υπερβολικά εαν θέλετε πιο συμπαγή υφή, στο τηγάνησμα θα φουσκώσουν αλλά μετά θα ξεφουσκώσουν λίγο.
  • Εάν τα θέλετε πιο τραγανιστά τότε απλώστε τα πολύ, τεντώστε τα με τα χέρια σας, έτσι θα γίνουν πολύ λεπτά αλλά πιο τραγανά! 
  • Μη χρησιμοποιήσετε πάρα πολλά μπαχαρικά γιατί αλλιώς μπορεί να μη "δέσει" καλά η γλουτένη μεταξύ της. 
  • Προσοχή μη σας πέσει περισσότερο αλάτι, γιατί το αλάτι εμποδίζει τη μαγιά να φουσκώσει. 
  • Συνοδέψτε τα με λεμονάκι και μουστάρδα. 
  • Εαν βλέπετε πως η ζύμη σας είναι πολύ στεγνή μπορείτε να προσθέσετε άλλο 1/4 της κούπας γλουτένη, αλλά σε εμένα δε χρειάστηκε. 
  • Αντί να τις βράσετε μπορείτε να τις κάνετε στον ατμό για 30 λεπτά περίπου και μετά να τις τηγανήσετε. 
  • Μη το παραζυμώσετε, δε χρειάζεται. 
  • Μη το παραβράσετε. 
  • Μπορείτε να λιώσετε και 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο μέσα στο νερό που θα βάλετε στο αλεύρι γλουτένης. 
  • ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε κανονικό αλεύρι για αυτή τη συνταγή ή κάποιο άλλο αλεύρι οσπρίου, η συνταγή αυτή πετυχαίνει μόνο με αλεύρι γλουτένης!
Άλλες παρόμοιες συνταγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.