Υλικά:
- 5 μελιτζάνες (ή 3 μελιτζάνες και 2 κολοκυθάκια)
- 4 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα (κόκκινα ή λευκά)
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. τοματοπολτό
- 1/2 κ.σ. αλάτι
- 1/2 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.γ. χρυσόριζα (curcuma)
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1/2 κούπα κινόα μαύρη ή κόκκινη ή λευκή πλυμένη και στραγγισμένη
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού για τη διακόσμηση
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- ¼ κούπας κόλιανδρο ή δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, βγάζουμε το εσωτερικό τους, και το τρίβουμε στο χονδρό τρίφτη.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε λάδι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προσθέτουμε στη κατσαρόλα τα κρεμμύδια, το σκόρδο, και μόλις τσιγαριστούν προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, και τη τριμμένη ψίχα απο τις μελιτζάνες.
- Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε την κινόα στραγγισμένη, τον τοματοπελτέ και 1 ½ κούπα νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε τη κινόα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά.
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη γέμιση μας.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1/2 ώρα σκεπασμένο και 10 λεπτά ξεσκέπαστο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Συμβουλές:
Λαόνικος Τσάγκος- Προσέξτε να αφήσετε τη κινόα λίγη ώρα ή και καθόλου ξεσκέπαστη εαν δε θέλετε να ξεραθεί πολύ η επιφάνεια.
- Σε αυτή τη συνταγή καλλύτερα να προτιμήσετε μαύρη ή κόκκινη κινόα, που είναι πιο ανθεκτικός ο εξωτερικός φλοιός της και δε διαλύεται τόσο εύκολα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.