Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Κρεμμύδια γεμιστά στο φούρνο με κινόα


Υλικά: 
  • 6 μεγάλα κρεμμύδια ή (κόκκινα ή λευκά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 κούπα κινόα μαύρη ή κόκκινη ή λευκή πλυμένη και σουρωμένη 
  • 2 κ.σ. τοματοπολτό
  • 1 1/2 κούπα νερό
  • ¼ κούπας σταφίδες ή χουρμάδες μουλιασμένους και ψιλοκομμένους
  • ¼ κούπας κόλιανδρο ή δυόσμο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κάρυ 
  • Πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.γ. χρυσόριζα και 1 πρέζα μαύρο πιπέρι (προαιρετικά)
Παρασκευή:
  1. Σε μεγάλη κατσαρόλα που βράζει βάζουμε τα κρεμμύδια και τ’ αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά να μαλακώσουν αφού τα καθαρίσουμε εξωτερικά και τα κόψουμε ελαφρά πάνω και κάτω έτσι ώστε να στέκονται. 
  2. Τα βγάζουμε και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν, έπειτα πρέπει να αφαιρέσουμε το κέντρο ώστε να μπορούμε να τα γεμίσουμε, αφήνοντας 2-3 στρώματα.
    Αυτό γίνεται είτε αδειάζοντας τα κρεμμύδια με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο/εργαλείο, είτε κόβοντας κατά μήκος και αφαιρώντας το εσωτερικό.
    * Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να φροντίσουμε να τα βάλουμε μετά δίπλα-δίπλα στο ταψί ώστε να μην ανοίξουν.                                  
  3. Από το κρεμμύδι που αφαιρέσαμε θα κρατήσουμε περίπου μια κούπα για τη γέμιση, καθωσ και μερικά φύλλα για το πάτο και το υπόλοιπο αν θέλουμε θα το φυλάξουμε για άλλη συνταγή.                                                                      
  4. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά περίπου. 
  5. Έπειτα προσθέτουμε και την πιπεριά και μαγειρεύουμε άλλα δύο λεπτά.
  6. Προσθέτουμε την κινόα στραγγισμένη, τον τοματοπελτέ και 1 ½ κούπα νερό. 
  7. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει ο τοματοπελτές κι αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά μέχρι ν’ απορροφηθεί το νερό και να μαλακώσει η κινόα. 
  8. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες, τον κόλιανδρο, το κάρυ και το πιπέρι καγιέν κι ανακατεύουμε καλά. 
  9. Προσεκτικά γεμίζουμε τα κρεμμύδια και τα ραντίζουμε με λάδι. 
  10. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά σε μέτριο φούρνο.
Συμβουλές:
  • Σε αυτή τη συνταγή καλλύτερα να προτιμήσετε μαύρη ή κόκκινη κινόα, που είναι πιο ανθεκτικός ο εξωτερικός φλοιός της και δε διαλύεται τόσο εύκολα.
  • Χρυσόριζα = κουρκουμά
http://isiliel.weebly.com/3/post/2012/04/13.html
http://make-meals.blogspot.gr/2012/11/curried-quinoa-stuffed-onions.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.