Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πατλάκια αμαράνθου (pop amaranth)

Υλικά: 
  • Σπόροι αμάρανθου
  • 1 κ.γ. επιμονή
  • 1 πρέζα υπομονή
 Παρασκευή:
  1. Τοποθετήστε ένα στεγνό τηγάνι ή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (εαν είναι υγραερίου) ή σε μέτρια προς υψηλή (εάν είναι ηλεκτρική κουζίνα). 
  2. Ρίξτε 1 κ.γ. κάθε φορά στο τηγάνι σας. 
  3. Αποθηκεύστε το σκασμένο αμάραντο σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή στο ντουλάπι σας για 6 εβδομάδες.
Συμβουλές:
  • Μην ανησυχείτε εαν δε σκάσουν όλοι οι σπόροι, σε αντίθεση με το ποπ κορν το ποπ αμαράνθου είναι μαλακό και δε θα σπάσουν τα δόντια σας.
  • Μην απογοητεύεστε αν οι σπόροι δεν σκάσουν αμέσως ή εαν καούν, μερικές φορές καίγεται η πρώτη κουταλιά μέχρι βρεθεί η σωστή θερμοκρασία, έτσι αρχικά ρίξτε μόνο μια μικρή ποσότητα (1 κουταλάκι) για να μη χάσετε πολλούς σπόρους μέχρι να προσαρμόσετε σωστά τη θερμοκρασία.
  • Αν οι σπόροι καίγονται, τότε το τηγάνι δεν είναι αρκετά ζεστό, μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά ανεβάστε τη θερμότητα, για να γίνει το ποπ χρειάζεται υψηλή θερμοκρασία.
    Μόλις ρίξετε τους σπόρους στο τηγάνι θα πρέπει να αρχίσουν να σκάνε μετά απο 3 δευτερόλεπτα.
  • ΜΗΝ βάλετε λάδι, δε χρειάζεται.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε τηγάνι, μπορείτε να βάλετε μια σίτα ή ένα καπάκι ή ένα μεταλλικό στραγγηστήρι απο επάνω για να μη πεταχτούν παντού τα πατλάκια αμάρανθου.
  • Το ποπ αμάρανθου μπορείτε να το βάλετε στα δημητριακά (μούσλι) σας, στις σαλάτες σας, να φτιάξετε μπάρες δημητριακών κ.α.
  • Το σκάσιμο των σπόρων του αμαράνθου είναι ένας απο τους αρχαιότερους τρόπους μαγειρέματος των, και δεν επιρρεάζει αρνητικά τη θρεπτικότητα τους!
http://yumuniverse.com/how-to-pop-amaranth
Ο αμάρανθος ανήκει στην οικογένεια των ψευδοδημητριακών μαζί με την κινόα και το φαγόπυρο και είναι κυρίως δημοφιλής στις μέρες μας για την πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας που περιέχει και την περιεκτικότητά του σε λυσίνη, που δεν βρίσκουμε συχνά σε άλλα δημητριακά και που συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του μεταβολισμού, τη μακροζωία, την αύξηση του μυϊκού συστήματος, αλλά και την αυτοσυγκέντρωση. 
Η λυσίνη είναι υπεύθυνη για τη σύνθεση της καρνιτίνηςπου προωθεί την ενέργεια και την αντοχή και γι αυτό ο αμάρανθος είναι δημοφιλής και στους αθλητές.
Ταυτόχρονα, είναι πλούσιος σε
 φυτικές ίνες, λινολενικά οξέα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες Α και C
Ο μαγικός αυτός σπόρος, εάν συμπεριληφθεί στην καθημερινή μας διατροφή μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας την υψηλή πίεση και τη κακή χοληστερόλη, δρα κατά παθήσεων του πεπτικού συστήματος και βοηθά στην απώλεια βάρους. Ερευνάται η δράση του κατά του καρκίνου του μαστού.
Εάν ανακατευτεί με άλλα δημητριακά καλύπτει πλήρως την ανάγκη του οργανισμού σε πρωτεΐνες, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ωφέλιμο για χορτοφάγους και αθλητές.
Έχει ονομαστεί ως δημητριακό της ελπίδας, καθώς έχει προταθεί ως εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη.http://www.bioshop.gr/sporoi-amaranthou-500gr-amaranth-seeds-health-foods.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.