Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ντοματούδια

Υλικά για τη φάβα:
  • 500 γρ. 2 1/2 κούπες φάβα
  • 5 κούπες ή 1 1/2 λίτρο νερό
  • 3 κρεμμύδια (250 γρ. περίπου)
  • 5 κ.σ. λάδι
  • 1 1/2 κ.σ. αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ή πιπερόριζα (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γ. χρυσόριζα (προαιρετικά)
Για το "πάντρεμα":
  • 1 τσαμπί ντοματούδια "κερασάκια" κομμένα στη μέση (περίπου 10-15)
  • 3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 κ.σ. λάδι
 Παρασκευή:
  1. Πλένουμε τη φάβα μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό (περίπου 3 νερά)
  2. Τη βράζουμε μαζί με το νερό και τα 3 κρεμμύδια κομμένα στη μέση.
  3. Μόλις βράσει, προσθέτουμε το λάδι, το σκόρδο και το αλάτι.
  4. Τη πολτοποιούμε με ένα μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ, δοκιμάζουμε και εαν θέλει αλάτι προσθέτουμε λίγο ακόμη.
  5. Φτιάχνουμε το "πάντρεμα", κόβουμε τα ντοματούδια στη μέση και τα τηγανίζουμε μαζί με 1 κ.σ. λάδι απο τη κομμένη πλεύρα για περίπου 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά και άλλα τόσα απο την άλλη ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  6. Τα αφαιρούμε απο τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
  7. Προσθέτουμε το λάδι και τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε μέχρι να καραμελώσουν.
  8. Σερβίρουμε τη φάβα μαζί με το "πάντρεμα".


Συμβουλές:
  • Εαν θέλετε μπορείτε μπορείτε να τις κάνετε στο φούρνο αντί στο τηγάνι ή να βάλετε λιαστές τομάτες.
  • Αντί να τα καραμελώσετε μπορείτε να βάλετε φρέσκα και ωμά ελαφρά αλατισμένα.
  • Μπορείτε να παντρέψετε τη φάβα με ότι τραβά η όρεξη σας, μανιτάρια, ξερό ωμό κρεμμύδι, πράσινο κρεμμύδι, τομάτα κ.α.
  • Το ξέπλυμα βοηθάει στο να μη θέλει πολύ ξάφρισμα κατα το βράσιμο.
  • Προσθέστε περισσότερο νερό εάν η φάβα αρχίσει να στεγνώνει 
~ Λαόνικος Τσάγκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.