Υλικά για τη φάβα:
- 500 γρ. 2 1/2 κούπες φάβα
- 5 κούπες ή 1 1/2 λίτρο νερό
- 3 κρεμμύδια (250 γρ. περίπου)
- 5 κ.σ. λάδι
- 1 1/2 κ.σ. αλάτι
- 1 σκελίδα σκόρδο ή πιπερόριζα (προαιρετικά)
- 1/2 κ.γ. χρυσόριζα (προαιρετικά)
- 1 τσαμπί ντοματούδια "κερασάκια" κομμένα στη μέση (περίπου 10-15)
- 3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 4 κ.σ. λάδι
- Πλένουμε τη φάβα μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό (περίπου 3 νερά)
- Τη βράζουμε μαζί με το νερό και τα 3 κρεμμύδια κομμένα στη μέση.
- Μόλις βράσει, προσθέτουμε το λάδι, το σκόρδο και το αλάτι.
- Τη πολτοποιούμε με ένα μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ, δοκιμάζουμε και εαν θέλει αλάτι προσθέτουμε λίγο ακόμη.
- Φτιάχνουμε το "πάντρεμα", κόβουμε τα ντοματούδια στη μέση και τα τηγανίζουμε μαζί με 1 κ.σ. λάδι απο τη κομμένη πλεύρα για περίπου 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά και άλλα τόσα απο την άλλη ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Τα αφαιρούμε απο τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
- Προσθέτουμε το λάδι και τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε μέχρι να καραμελώσουν.
- Σερβίρουμε τη φάβα μαζί με το "πάντρεμα".
Συμβουλές:
- Εαν θέλετε μπορείτε μπορείτε να τις κάνετε στο φούρνο αντί στο τηγάνι ή να βάλετε λιαστές τομάτες.
- Αντί να τα καραμελώσετε μπορείτε να βάλετε φρέσκα και ωμά ελαφρά αλατισμένα.
- Μπορείτε να παντρέψετε τη φάβα με ότι τραβά η όρεξη σας, μανιτάρια, ξερό ωμό κρεμμύδι, πράσινο κρεμμύδι, τομάτα κ.α.
- Το ξέπλυμα βοηθάει στο να μη θέλει πολύ ξάφρισμα κατα το βράσιμο.
- Προσθέστε περισσότερο νερό εάν η φάβα αρχίσει να στεγνώνει
~ Λαόνικος Τσάγκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.