Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μουσακάς με κρέμα πατάτας

Υλικά:
  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 1½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • 4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • 1 ½ κούπα φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για την κρέμα:
  • 5 κούπες ζωμό λαχανικών
  • 3/4 κούπα νιφάδες πατάτας για πουρέ
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 3/4 κούπα αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

 Παρασκευή:
1.   Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10΄,για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά. Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
2.   Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και της βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
3.   Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4΄. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
4.   Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ φρυγανιά. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.

Για την κρέμα:
5.    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.
6.    Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό, αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα και τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
7.   Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες.
8.   Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 40' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
 http://www.argiro.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.