Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Φανουρόπιτα αφράτη και αρωματική

Υλικά:
  • 630 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 240 ml αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
  • 750 ml χυμό απο πορτοκάλι ή μανταρίνι ή λεμόνι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. σταφίδες (μαύρες ή σουλτανίνα)
  • 100 γρ. καρύδια ελαφρά κομμένα στο μούλτι
  • 2 κ.γ. κανέλλα
  • 1 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. πιπερόριζα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο 
Πώς το κάνουμε:
  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το μπέικιν, και τα μπαχαρικά. 
  2. Χτυπάμε καλά με το μίξερ ή το σύρμα το λάδι, τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι χυμό, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα του λαδιού στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά, από την περιφέρεια προς το κέντρο, χωρίς να ζυμώνουμε και να γίνει η ζύμη μας ένας παχύς χυλός.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και φροντίζουμε να σκορπίσουν μέσα στο μείγμα. Τότε προσθέτουμε και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  5. Λαδώνουμε ή στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι ή μια φόρμα διαμέτρου 20 εκατ., ρίχνουμε μέσα το μείγμα,ισιώνουμε την επιφάνεια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 45΄ έως μία ώρα.
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά ξεφορμάρουμε. 
Λίγα μυστικά ακόμα

  • Ο χυμός πορτοκαλιών και μανταρινιών να είναι στο σύνολο του 750 ml. Αν θέλετε να την φτιάξετε το καλοκαίρι που τα μανταρίνια δεν είναι στην εποχή τους, βάλτε μόνο χυμό πορτοκάλι.
  • Τα καρύδια τα ψήνουμε πρώτα για να βγάλουν όλο το άρωμα τους. Μπορείτε να μην τα ψήσετε όμως.
  • Τις σταφίδες τις βράζουμε μαζί με λίγο από το χυμό για να μαλακώσουν.
  • Η συνταγή έχει 11 υλικά.
  • Αντί για τα μπαχαρικά μπορείτε να βάλετε 1 κ.σ. σμυρνιό που είναι ανατολίτικο μείγμα μπαχαρικών απο κανέλα γαρύφαλο μοσχοκάρυο και πιπερόριζα.

Η συνταγή είναι τροποποιημένη απο εδώ:
www.sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.