Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Μοναστηριακή μανιταρόσουπα


ΥΛΙΚΑ :
  • 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια αγάρικα (ή 1 μεγάλη κονσέρβα)
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια ή 1 γκρειπ φρουτ (για το χυμό τους)
  • 4 κούπες νερό
  • 4 κοφτές κ.σ. ταχίνι
  • 1/2 κούπα λάδι
  • αλάτι (περίπου 2 κ.γ. ροζ αλάτι, δοκιμάστε και μετά προσθέστε σταδιακά)
  • λίγο σπανάκι ωμό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 μαρούλι μέτριο,ψιλοκομμέμο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια στα δύο -αν είναι μεγάλα στα 4- τα καθαρίζουμε με στεγνό ή νωτισμένο πανί (τα στραγγίζουμε αν χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα) και τα σοτάρουμε -σε δυνατή φωτιά- σε κατσαρόλα όπου έχουμε κάψει το λάδι πολύ καλά, ώσπου να μείνουν τα μισά και να εξατμιστεί όλο το νερό που θα βγάλουν.                                                                                                
  2. Κατόπιν προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύουμε.
    (Εαν το επιθυμούμε προσθέτουμε λίγο σπανάκι και μαρούλι.) 
  3. Προσθέτουμε και το νερό κι το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν.             
  4. Λίγο πριν βράσουν τελείως προσθέτουμε τον άνηθο ανακατεύουμε, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει.
  5. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ταχίνι και προσθέτουμε σταδιακά το χυμό των λεμονιών και το χτυπάμε στο χέρι με ένα κουτάλι ή σε ένα μούλτι.                
  6. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας και λίγο από το ζωμό της σούπας.
  7. Οταν ασπρίσει το ταχίνι, το ρίχνουμε στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε εαν είναι καλό στο αλάτι και σερβίρουμε.

    Συμβουλές:
  • Αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε τη σούπα, θα ανάψουμε πολύ χαμηλή φωτιά, γιατί το ταχίνι κόβει.
  • Βάλτε 4 κ.σ. ταχίνι εαν δεν σας αρέσει και εαν σας αρέσει η γεύση του βάλτε 8.
  • Εάν το θέλετε πιο ελαφρύ τότε δε χρειάζεται να σοτάρετε τα μανιτάρια, απλά απλά βάλτε την εστία στο τέρμα και σοτάρετε τα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
http://www.monastiriaka.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.