Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Γάλα αμυγδάλου (Almond milk)




 Από την στιγμή που το παρασκευάσουμε το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο από 4 έως 7 ημέρες. 
Θα καταλάβουμε αν έχει χαλάσει από γεύση και την μυρωδιά του. 
Για να φτιάξουμε γάλα αμυγδάλου είναι μια πολύ εύκολη και απλή διαδικασία και μπορούμε να το αρωματίσουμε με βανίλια ή να προσθέσουμε σιρόπι αγαύης, κανέλα ή κακάο.

* Στη συνταγή μας προσθέσαμε 4 κούπες νερό αλλά αν το θέλουμε πιο κρεμώδες μπορούμε να προσθέσουμε 3 κούπες.

Υλικά: 
  • 1 κούπα αμύγδαλα 
  • 3 κούπες νερό (αυξομειώνουμε ανάλογα πόσο παχύρευστο το θέλουμε)
  • σιρόπι αγαύης, κανέλα, κάκαο, βανίλια (προαιρετικά) 



Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αμύγδαλα με 1 κούπα νερό και τα αφήνουμε από 8 έως 12 ώρες σε δροσερό μέρος να μουλιάσουν. 
  2. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε το νερό από τα αμύγδαλα, εαν θέλουμε το γάλα να έχει πιο γλυκιά γεύση τότε τα ζεματάμε για λίγο με καυτο νερό και μετά τα ξεφλουδίζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε 3 κούπες νερό και πολτοποιούμε τα αμύγδαλα. Με ένα τουλπάνι σουρώνουμε το γάλα και το πιέζουμε καλά να βγάλει όλο το υγρό. 
  3.  Αποθηκεύουμε το γάλα σε ένα μπουκάλι και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 4 ημέρες. Σερβίρουμε το γάλα κρύο ή ζεστό προσθέτωντας σιρόπι αγαύης ή κανέλα ή βανίλια ή κακάο. 
Ο πολτός που μένει από τα αμύγδαλα δεν τον πετάμε μπορούμε την ίδια στιγμή να τον χρησιμοποιήσουμε και να τον προσθέσουμε σε κάποια άλλη συνταγή (π.χ. κέικ, μπισκότα κλπ) ή μπορούμε να τον αποξηράνουμε στον φούρνο ή στον ήλιο και να τον χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές που απαιτούν τριμμένους ξηρούς καρπούς. Σε ένα ταψί βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και απλωνουμε τον πολτό αμυγδάλου. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να αποξηρανθεί τελείως και να φύγουν τα περιττά υγρά. Κατα διαστήματα ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με μια κουτάλα μέχρι να αποξηρανθούν. 

Αν ακουλουθήσουμε την διαδικασία αποξήρανσης στον ήλιο, τοποθετούμε τον πολτό αμυγδάλου σε ένα αντικολλητικό χαρτί και τον σκεπάζουμε με ένα τούλι. Τον αφήνουμε για 7 περίπου ημέρες σε ηλιόλουστο μέρος μέχρι να αποξηρανθεί τελείως. Καθημερινά ανακατεύουμε τα αμύγδαλα. Όταν τον αποξηράνουμε τον αποθηκεύουμε σε ένα βάζο και τον χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας
http://www.enter2life.gr/wp/16041-spitiko-gala-amygdalou.html

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/2/14, 2:00 π.μ.

    Το γάλα αμυγδάλου κρατάει μέχρι 3 μέρες στο ψυγείο. Μετά ξινίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, περίπου 3-4 ημέρες κρατάει, ανάλογα το ποσο μουλιαστηκε αλλα κυριως τη ψυξη του ψυγείου.
      Γενικά τα φυτικά γάλατα τόσο περίπου κρατάνε, καλλύτερα να τα πίνουμε φρέσκα.

      Διαγραφή

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.