Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Γάλα ηλιόσπορου (Sunflower seed milk)



Υλικά
  • 1 κούπα ωμό και καθαρισμένο ηλιόσπορο
  • 3 κούπες φιλτραρισμένο νερό (4 εαν το θέλετε πιο αραιωμένο)
  • 1 κ.σ. σιρόπι αγαύης ή ζάχαρη ή αλλο γλυκαντικό και 
  • 1 πρέζα αλάτι ιμαλαϊων (προαιρετικά)
Παρασκευή

   Α. Μουσκεύουμε τους ηλιόσπορους  περίπου 5-8 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.

   Β. Την επόμενη ημέρα πετάμε το νερό που μουλιάσανε.
   Γ. Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, μαζί με το νερό και τα πολτοποιούμε.
   Δ. Σουρώνουμε καλά σε σουρωτήρι και αφήνουμε το γάλα στο ψυγείο να δροσίσει.
   (Εαν θέλουμε σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο άρωμα όπως πχ βανίλια ή   κακάο)


*      Διατηρείται περίπου 3-4 ημέρες στο ψυγείο, όπως όλα τα σπιτικά φυτικά γάλατα.
*     Το γάλα ηλιόσπορου είναι το πιο οικονομικό γάλα, κοστίζει μόνο 0,70 λεπτα ενα φακελακι με 1 κουπα ηλιοσπορους, το οποίο παράγει 1 λίτρο γάλα, είναι ακόμα φθηνότερο και απο το ζωικό, αγοράζω το δικό μου απο τα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη.
*     Έχω παρατηρήσει ότι το μούλιασμα στο ψυγείο βγάζει πιο νόστιμο γάλα, δοκιμάστε το.
*        Ξεπλύντε αρκετά καλά τους σπόρους πριν τους αλέσετε γιατί κατά την ενυδάτωση τους θα έχει θολώσει το νερό, εάν δεν τους πλύνετε μπορεί να επιρρεάσει αρνητικά τη γεύση του γάλακτος.
*     Εάν έχετε πολύ δυνατό μπλέντερ μπορείτε να παραλείψετε την ενυδάτωση των σπόρων, ακόμα ίσως και το στράγγισμα, αλλά εάν θέλετε βελούδινη υφή στραγγίξτε το.
*     Το γάλα ηλιόσπορου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά στοιχεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.