Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Νούντλς με λαχανικά (Cold noodles with sesami sauce)

ΥΛΙΚΑ (Για 4 μερίδες ως κυρίως πιάτο ή 6 μερίδες ως ορεκτικό):

  • 300 γρ. Κινέζικα νουντλς
  • 2 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.γ. ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ (πιπερόριζα)
  • 1 αγγούρι ή ένα κολοκυθάκι, ξεφλουδισμένο και κομμένο α λα ζουλιέν (σε ραβδάκια)
  • 2 καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα α λα ζουλιέν (σε ραβδάκια)
  • 2 κ.γ. λευκό σουσάμι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές φετούλες

Για τη Σάλτσα:

  • 3 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. απαλό φυστικοβούτυρο
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (κατα προτίμηση Kikkoman)
  • 1 κ.σ. και 1 κ.γ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.σ. ξύδι σέρυ ή ξύδι από κινέζικο ρύζι
  • 2 κ.γ. πάστα από πιπεριά τσίλι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. καγιέν σε σκόνη


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει και μαγειρεύουμε τα νουντλς μέχρι να κρατάνε στο δόντι (al dente), ή τον ελάχιστο χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία.
  2. Κρατάμε περίπου 1 κούπα απο το νερό που τα βράσαμε μήπως και χρειαστεί για την αραίωση της σάλτσας και τα σουρώνουμε αμέσως. 
  3. Τα ανακατεύουμε με 1 κ.σ. σουσαμέλαιο και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Ζεσταίνουμε την άλλη κουταλιά σουσαμέλαιου σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. 
  5. Μαγειρεύουμε απαλά το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, για 30 με 40 δευτερόλεπτα. 
  6. Τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

  1. Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατεύουμε το ταχίνι, το φυστικοβούτυρο, τη σάλτσα σόγιας, το σουσαμέλαιο, το ξίδι, την πάστα πιπεριάς τσίλι, τη ζάχαρη και προαιρετικά το πιπέρι καγιέν. 
  2. Προσθέτουμε 3 κουταλιές σούπας νερό ή και παραπάνω -απο το νερό που βράσαμε τα νουντλς- και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα.
  3. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το σκόρδο και το τζίντζερ.
  4. Περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω στα νουντλς, προσθέτουμε το αγγούρι και το καρότο και ανακατεύουμε. 
  5. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπωλ ή σε βαθιά πιατέλα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τα κρεμμυδάκια. 
Μπορούμε να σερβίρουμε τα νουντλς με σουσάμι σε θερμοκρασία δωματίου ή να τα κρυώσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν το σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εάν φτιάξατε τη συνταγή ή σας αρέσει αυτή η ανάρτηση κάντε ένα σχόλιο.
Μπορείτε να το δημοσιεύσετε στη σελίδα σας στο facebook, πατώντας στο εικονίδιο F και μετά κοινοποίηση.